Flotte enkeltpræstationer, men knap så god indsats på de samlede Order of Merits i 2018, og det blev et skidt år på damesiden

2018 er måske det år, hvor det er sværest at skulle uddele Den Gyldne Golfbold, fordi fantastiske præstationer står i kø: Thorbjørn Olesens første Rolex-sejr og deltagelse i Ryder Cup; Lucas Bjerregaards første ET-sejr og indtog i Verdens top-50; Joachim B. Hansens sejr på Road to Ras al Khaimah med to sejre på Challenge Tour undervejs; Nicolaj og Rasmus Højgaards to VM-titler samt Nicolais individuelle EM, etc. etc.
Alligevel mangler der i det store billede en stabilitet i bredden, som kommer frem, når man studerer de forskellige Order of Merits.

European Tour
Her har vi blot to stabile spillere, men de har til gengæld gjort det godt. Thorbjørn Olesen sluttede som nr. 8 og Lucas Bjerregaard som nr. 13 på Race to Dubai. Sæsonfinalen i Dubai var bleg for de to danskere, som kun blomstrede på moving day.
Af de øvrige danskere klarede kun Søren Kjeldsen at forsvare sit kort, men desuden har Thomas Bjørn mange veje ind til sit kort i 2019 og går formentlig i hård træning efter to hårde år med Ryder Cup.
Et femte kort erobrede Joachim B. Hansen med sin flotte indsats på Challenge Tour, hvor han blev den anden dansker til at vinde Order of Merit – den første lå i 1995, hvor Thomas Bjørn sejrede fire gange på vej til den samlede sejr. De tre gange i øvrigt i Danmark, hvor der var fire CT-turneringer det år.
Vi må hellere i forbifarten notere, at Francesco Molinari vandt Race to Dubai foran Patrick Reed og Tommy Fleetwood.

Q-school
Flere danske kort skulle erhverves på Q-school, hvis finale blev afviklet på spanske Lumine, hvor det efter fire kvalifikationsrunder var farvel til Lasse Jensen og Frederik Dreier. Sidstnævnte var alligevel tæt på at få kort til Challenge Tour, fordi to af de tre, der sluttede foran ham på Nordic League, fik CT-kategori ved at klare cuttet, og nordmanden Aksel Olsen var tæt på. Var han også kommet videre til de to finalerunder, havde Dreier været CT-klar.
Nicolai Tinning klarede sig lige videre som den sidste, og Christian Gløet, som havde lagt forrygende ud, gik lidt ned, så han måtte være glad for sit CT-kort. Martin Leth Simonsen manglede til slut bare et enkelt slag i et ET-kort som nr. 28 (25 og lige fik kort), og det var lagt på første eller tredje runde. Anders Hansen lignede længe en sikker kvalifikant, men han blev slidt op – han nærmer sig trods alt de 50 – og sluttede helt misvisende som nr. 45.
Fuldt kort nr. seks stod Jeff Winther for efter en imponerende og meget sikker præstation, som gav ham en delt tredjeplads i -23, et slag efter Zander Lombard, Sydafrika og Alejandro Cañizares, Spanien. Det var tredje gang i træk, Winther klarede sig gennem Q-school.
Hansen, Jensen, Simonsen, Gløet og Tinning har et lillebitte kategori 22-ET-kort, som kan give nogle gæsteoptrædender, og Tinning udnytter omgående sit i Australian PGA Championship hen over 1. december.

LET og LPGA
Ladies European Tour er i krise. Få turneringer, få penge, og alle de bedste flygter til LPGA så hurtigt som muligt.
Det gælder også de danske, som imidlertid ikke i år har fået de gennembrud, som de fleste af os havde ventet. Det er på den anden side svært i betragtning, at alle søger til LPGA, også de af fra Asien, Australien og Sydamerika, og samtidig er man langt hjemme fra, så det er mere krævende, end de fleste drømmer om.
Bedst er det gået for Nicole Broch Larsen, der bevarede sit kort. Næstbedst for Nanna Koerstz Madsen, der generobrede sit kort på Q-school, mens Emily Pedersen ikke klarede den hurdle og formentlig skal spille mest på LET næste år.

Næste generation står ikke umiddelbart klar, selv om Puk Lyng Thomsen, Malene Krølbøll, Karen Fredgaard m.fl. tegner stærkt.
Ariya Jutanugarn blev en meget sikker vinder af Race to the CME Globe efter at have domineret året, mens Lexi Thompson kom tilbage efter at have holdt en pause for at finde sig, og søreme om ikke hun pludselig vandt sæsonfinalen og dermed holdt liv i sin serie på foreløbig seks sæsoner med mindst en sejr og ti i alt.

Resten af 2018
Når dette læses, ved vi allerede, hvordan det er gået Joachim B Hansen i hans genkomst til ET; om Lucas Bjerregaard har forbedret sine chancer for at slutte året i top-50; og om Thorbjørn Olesen og Søren Kjeldsen har kunnet forsvare World cup.
Vi ser gerne 2018 slutte med endnu et par lynglimt.

Forrige artikelParagolf i Søllerød
Næste artikelGratis til regelshow i biffen
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.