Min første golftræner Erling Petersen, sagde til mig på en af de første golftræninger jeg var med til, at hvis jeg kunne mestre at komme i hul på to slag, fra 50 meter og ind, så ville jeg blive verdens bedste golfspiller! Det er desværre ikke sket, men han har stadig ret i at man ville være en seriøs udfordrer, hvis man kun brugte to slag på de sidste 50 meter på hvert hul. Uanset at det ikke lykkedes mig at blive så skarp, så er jagten på at forstå netop slagene indenfor 50 meter af hullet, fortsat med uformindsket styrke. Om det er “jagten” som Erling plantede i min nybegynderperiode eller om det er kombinationen af den skønne følelse af at ramme en wedge helt rent, med den magiske lyd der kommer fra en blød bold imod en blød smedet wedge, der flyver lidt lavt og med masser af backspin så bolden stopper tæt på flaget som man ser på tv, kan jeg ikke svare på. Men jeg ved at der findes ikke noget bedre end at gå frem til bolden man lige har slået tæt på pinden, inklusive de sekunder hvor man tror bolden faktisk er på vej i hul, og derefter notere en nem tap-in og dermed en god score på hullet – den følelse er noget af det bedste på golfbanen.
Princippet proerne kalder up and down, det vil sige i hul på to slag indenfor halvtreds meter – at mestre dette er ofte forskellen på de gode og de dårlige scores. Dette er runder og slag vi alle møder hver gang vi ikke rammer greenen i regulation.
Jeg har et system som jeg håber, kan hjælpe dig og hvis du bruger lidt tid på det, kan det give dig en fantastisk forståelse for dit sving. Mit chip og pitch system bygges op omkring 3 boldplaceringer (midt, bag og foran i stancen), 3 opstillinger (lille y, stort Y og modsat y dannes af armene og køllen) og tre finish positioner (højt slag hænderne tæt på kroppen, medium og lavt slag armene og hænderne længst fra kroppen). Dette giver dig 27 kombinationer og nogle af dem er bedre for dig end andre, med udgangspunkt i dit almindelige sving. Har du let ved at slå højt i de fulde slag er det typisk også lettere i de små slag osv. Rammer du jorden før bolden i dit fulde slag, har du teknikken til også at gøre det i de små slag. Får du styr på din pitching kan det også hjælpe dig med det store sving og de lange slag.
TrackMan har lært os at ca. 85% af startretningen og højden på slaget bestemmes af slagfladen – hvordan vi leverer slagfladen styres af boldplacering, opstilling og svinget.
Den gode pitcher af bolden står generelt meget tæt på bolden og vinklen vi ser ned på bolden må gerne være så lige ned som muligt – gerne lidt bukket (flad) i nakken så du ser bolden fra midten af dit øje. Armene hænger frit ned og grippet er meget vigtigt også i de små slag, min højre arm er god, men der er for stor vinkel mellem min underarm og håndryggen på venstre arm (som helst skal følge slagfladen). Hvis venstre hånd sidder for stærkt som min gør på billedet, bliver resultatet ofte at køllen rammer jorden inden bolden. Så hvis du vil gøre dit short game lettere så drej venstre hånd modsat uret dvs. mere svagt (du skal kun se 1-2 knoer på din venstre hånd) . Jeg har følelsen af at tommeltotten placeres kl. 11 på køllen. Dette hjælper til at holde loftet som giver længde kontrol, og anvende bouncet på køllen så den glider bedre i græsset og derved opnås mere stabilitet. Billedet til venstre vil være en medium boldplacering (midt) og et medium set-up. (stort Y) herunder ses de tre finish positioner, først højt hvor hænderne er på kroppen, medium lidt fra og lavest er længst fra. Du kan kombinere imellem de 3x3x3 lige som du lyster, men jeg vil anbefale dig at bygge din teknik op omkring medium boldplacering, medium set-up og medium afslutning.
Mine golfvenner ved hvor hårdt jeg arbejder på at blive god til dette slag og for mig har en hel ny verden åbnet sig ved at forstå vigtigheden af at venstre hånd ikke er for stærk på køllen, højre arm svinger mest i de korte slag og tempoet styres af tyngden af køllen, dette kræver tålmodighed – så “den” skal du også have med indenfor 50 meter.
Venstre hånd sidder så handske mærket peger mod målet, tomlen sættes kl. 11 for bedre at kontrollere at det laveste punkt i svinget ikke bliver før bolden. Vi vil have græs og bold på samme tid når vi pitcher. Dette kan opnås igennem grippet.
TrackMan har lært os meget omkring at blive gode til længde og retning, og gode spillere har altid løst opgaven ofte uden egentligt at vide hvorfor de var gode. Jeg har samlet lidt TrackMan pitch viden som jeg håber, vil hjælpe dig. På standard pitch slag kommer bolden ud omkring 30 grader hos proerne, de har næsten samme bold hastighed som køllehastighed så en smashfactor på 1,0 – dette giver den bedste kontakt og bedste kontrol over bolden og en til en fornemmelse på længden af slagene. Dette gælder dog kun på slag mellem 40 og 60 meter. Når vi har kortere slag, skal vi faktisk svinge hurtigere.
Dette er et træfbillede med en boldplacering til høj (bolden fremme i stancen), hænderne over bolden (skaftet står lige op = true loft), som giver medium og videre til en høj slagafslutning med hænderne tæt på mig. Med 29 mph. slår jeg bare bolden 18 meter. Det betyder at omkring green skal vi svinge hurtigere end længden vi ønsker at opnå. Bolden kommer op og ned næsten på samme vinkel og på hårde greens kan det kræve at landings vinkel ikke er for flad, så bolden kan stoppe på greenen.
Medium boldplacering, medium set-up og medium finish, dvs. standard pitch slår jeg én til én, dvs. min club speed og længde er den samme. Så med bare 18 mph. mere swing speed end på det tidligere billede, slår jeg bolden 30 meter længere. Dette er forklaringen på hvorfor det korte spil er så svært at mestre, for det kræver et system til at forstå hvad man gør og så kræver det kendskab til hvad der kræves for at få bolden tæt på hullet. Jeg håber at jeg med artiklen har givet dig lyst og mod på at prøve hvilken teknik der er den rigtige for dig – én af de 27 kombinationer passer helt perfekt og det er selvfølgelig den du skal tage med på banen næste gang. De bedste golfere får mest ud af det de er gode til.