Kombinationen af perfekte fairways og greens, vidt forskellige udfordringer i en natur med alt fra rovfugle over fasaner til bier og sjældne blomster samt muligheden for skøn turisme trækker golfspillere til øen i Det Sydfynske Øhav

Man glemmer det aldrig, hvis man har stået på 10. tee bag fyret og fyrmesterboligen på Ærø Golfbane. Man står højt hævet over par-3-hullets green med hullet 130-160 m væk, og blikket tiltrækkes automatisk af Det Sydfynske Øhav med udsigt til Als, Lyø, Avernakø, Fyn og de fartøjer af størrelser fra små joller til tremastede barker, der ligger talrigt på vandet.


Klubhus og fyrtårn

Vitale greenfeegæster
Ærø er så lille en ø, at der ikke kan skrabes mange flere medlemmer sammen af golfklubben, så den har ikke profiteret af en coronaeffekt. Med godt 100 medlemmer samt ca. 150 flex- og distancemedlemmer er det afgørende at have greenfeegæster, og her var 3200 i 2020 ny rekord.
Den bliver formentlig slået i 2021, hvor man også har anlagt en fodboldgolfbane på par-3-banen med fire huller. Man kan så bestemme, om man vil betale for den store bane med 18 huller eller for den lille, hvor man ubegrænset kan spille golf eller fodboldgolf hele dagen.
Klubben kæler for gæsterne. Ikke kun, når selskaber melder deres ankomst, og man kan sørge for, at de bliver forplejet i klubhuset, men også, når banen af greenkeeper Henning Lund passes og plejes, som var den Pebble Beach. En bane, mange sammenligner Ærø med, men den behøver ikke at smykke sig med lånte fjer.
Ærø er i sig selv en fantastisk bane.

Naturpleje
Naturen omkring banen er storslået, men får også en hjælpende hånd. Der er fx anlagt 18 vildtstriber med gunstige betingelser for vildtet, der bl.a. omfatter agerhøns, fasaner, harer, ræve og rådyr. På hul 17 er der bistader, og den producerede honning kan købes, når den ikke, som det er tilfældet for tiden, er udsolgt.
Naturdigerne er skåret skånsomt ned, så man altid kan finde sin bold, og det samme gælder roughen, der altid har været en vigtig facet på Henrik M. Jacobsens baner, men som ikke må koste urimeligt mange bolde eller tid til at lede efter dem.
Frivillige er i samarbejde med Lund med til at passe fairways og bunkers, og når blomster, træer og buske altid fremtræder perfekt, skyldes det ikke mindst, at der også blandt de frivillige er en ekspert i beskæring.
Omkring banen er der et mylder af blomster, der tiltrækker de insekter, som der ellers er blevet for få af i Danmark, og de er med til at sikre fuglelivet fra svaler til musvåger og sågar havørne. Ornitologer har talt omkring 150 forskellige arter. Nogle medlemmer mener, at man har glemt nr. 151, lommelærken.


Man er ikke i tvivl om den fremherskende vindretning på vej ad ottende fairway.


Vand og vind!

Vand er et hovedtema. For at få lov til at anlægge en bane på den yderste spids af Skjoldnæs var det en betingelse, at man ikke måtte kunne se bunkers fra havet. Til gengæld kan man se vand på samtlige 18 huller, og der er såmænd også vand i spil med søer på hullerne 7, 13 og 14.
De er nok mindre generende, end vinden kan være, for dens styrke og retning afgør, hvordan banen spiller på den enkelte dag. I stille solskin er den meget menneskelig, men i kuling fra nordvest stiller den store krav til selv de bedste, som deltagerne i DGUs Eliteturnering erfarede, da de gæstede Ærø på sådan en dag.
For-9 spiller man på sydsiden af Skjoldnæs, hvorefter man vender omkring klubhuset, den gamle fyrmesterbolig, hvor Henning Lund bor på første sal, og går ud på bag-9, der har betydeligt mere parkpræg.
Når man er tilbage i klubhuset, kan man gøre resultatet op på terrassen og evt. tage turen op i det gamle fyrtårn, hvor man kan se ud over hele Det Fynske Øhav.

Broget historie
Klubben blev indviet 2. september 2006, efter at den var opført med EU-støtte. Den blev rost af alle, men økonomisk var det op ad bakke. Også selv om Dronning Margrethe gæstede banen under betydelig opmærksomhed i 2008.
I 2014 skiftede banen ejer, og med indgangen til 2020 købte medlemmerne selv deres klub, hvilket kun kunne lade sig gøre, fordi de som forening blev fritaget for at betale ejendomsskat.
Bortset fra den fuldtidsansatte Henning Lund og en deltidsansat greenkeeper i sæsonen drives alt frivilligt af medlemmer, der er berettiget stolte over deres bane.

Ærø Golfklub
Skjoldnæsvej 8
5985 Søby Ærø
Tlf 21458863
info@arroegolf.dk

18 huls seasidebane
Tre sæt tees med længderne 5735 – 4780 m – 3955 m
Greenfee kr. 350.- (juniorer 150)
Mulighed for leje af buggy
Ingen greenfeeaftaler
Flexmedlemsskab kr. 750. Tilbud om gratis prøvemedlemsskab hele resten af 2021.
Tilbud om golfpakker med Ærø Hotel, som bl.a. har været med i et samarbejde om adskillige turneringer med kombineret bridge/golf
Man kan sejle til Ærø fra Søby og Svendborg på Fyn, fra Rudkøbing på Langeland samt fra Fynshav på Als. Husk at bestille færgeplads i god tid, hvis du har bil med.

Forrige artikelBeskeden dansk åbning på Belfry – Axelsen på vej mod MIH – Fin start af Leth-Nissen
Næste artikelIkke så let i LET-åbningen
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.