I den nordlige ende af det enorme kontinent findes der glimrende golfbaner – til en rigtig god pris.
Foto: Peter Corden
Tunesiens historie er lang og glorværdig, men golfsporten er forholdsvis ny og jomfruelig. Godt nok blev den første bane indviet i 1927, men siden er det meget sporadisk med nye baner. Landet har blot et par håndfulde baner i alt, men de er meget afvekslende og vidt forskellige. Og i den grad rejsen værd.
Landets ældste bane ligger lidt udenfor hovedstaden, Tunis, og har taget navn efter den historiske by, der blev fuldstændig ødelagt af romerne i tredje puniske krig i år 146, Carthage Golf Course. Den er ganske kort – og til gengæld billig. Har man kun tid til en runde i hovedstaden, bør man dog vælge byens anden golfbane, The Residence – og eventuelt bo på hotellet af samme navn. Banen er skabt af Robert Trent Jones Jr. på et helt fladt område. Men den er stadig interessant og afvekslende – ikke mindst de sidste ni huller.
Afsides perle
Når landets bedste bane skal kåres, står valget altid mellem to baner, La Cigale Tabarka Golf og Citrus Golf Club. Førstnævnte ligger i det allernordligste del af landet – med sin placering på kanten af Middelhavet bringer den tankerne hen på Pebble Beach i USA eller Costa Navarino i Grækenland. Det er en smuk og meget afvekslende bane, der både byder på huller i skoven og på klippekanten ved havet. Det tager tre timer at køre fra Tunis til Tabarka, og den lange afstand gør muligvis, at der ikke er så mange besøgende på banen. Man går i hvert fald ofte rundt for sig selv på det velplejede anlæg. Finder man endelig til Tabarka, bør man unde sig selv at spille banen flere gange. Og bo på det aldeles glimrende hotel, der ligger lige op og ned ad banen.
Lidt mere tilgængelig er Citrus Golf Club, der ligger få minutter uden for den kendte turistby, Hammamet. Hvor Tabarka er frodig og europæisk i sit udtryk, er de to baner på Citrus omkranset af et miks af røde klipper, kaktus, palmer og tæt bush. Den bedste af anlæggets to baner er Les Oliviers Course, der som navnet antyder er omgivet af oliventræer – Tunesien er for øvrigt en verdens største producenter af olivenolie. Banen er kuperet og svær – men altid i rigtig god stand. Anlæggets anden bane hedder Le Forét Course og er også værd at spille.
Lave priser
Landets anden store turistdestination, Sousse, huser et væld af femstjernede hoteller – og selvfølgelig også et par golfbaner. De to El Kantaoui-baner ligger faktisk lige midt i det store turist-område. Her er altid mange gæster, og det betyder hårdt slid på banerne. Men det er typiske resort-baner, som byder på en gedigen gang golf på både Panorama og Sea Course, hvor af førstnævnte har ry for at være den bedste af de to.
Tunesien er ikke den mest kendte golfdestination, men landet er afgjort et besøg værd. Klimaet er det samme som de mere kendte destinationer på den modsatte side af Middelhavet. Til gengæld er prisniveauet et helt andet. På den gode måde. Eksempelvis koster en runde på Tabarka blot 50 Euro, i Hammamet er prisen 88 Euro.
Det tunesiske køkken byder på adskillige fremragende retter – og Tunesien har en lang historie for at producere vin. Det begyndte i antikken, og blev efter Frankrigs okkupation af landet i 1881 blot forøget. I dag laves der rigtig god vin – ikke mindst rosé. Prisniveauet er også her fornuftigt – omkring halvdelen af de danske restaurant-priser.
Der går ikke direkte rutefly fra Danmark til Tunesien, men flere charterselskaber har landet på programmet, bl. a. Almena. Tager man Air France over Paris, kan man få gratis transport af golfkøller, hvis man tilmelder sig loyalitetsprogrammet, Flying Blue.