Autoflex skaftet er et mysterium, men kan udføre mirakler.
De koreanske Autoflex-skafter fra Dumina er ved at gøre deres indtog i golfsporten. Hemmeligheden bag de ekstremt bløde, og næsten elastiske skafter, er lidt af et mysterium, men de øger svinghastighed og ballspeed, forbedrer launch, sænker spin og giver både mere længde og større præcision, og det, vel at mærke, samtidig med at de er lettere at svinge.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er det ikke. Clubfitteren Thomas Rosenberg er begyndt at fitte kunder til Autoflex og siger:
– Man skal ikke være en ’hitter’, men en ’swinger’ for at få effekt af Autoflex, men giver man svinget frit, så leverer det. Det er ikke et skaft for alle, og det er et skaft, som det tager lang tid at tilpasse. Det tager 4-6 timer at finde den rigtige opsætning.
Autoflex skafter er dyre, men øger ifølge både clubfitter og kunde sving- og boldhastighed.
Lidt kræsen skal man være, og måske også entusiastisk og ambitiøs lidt ud over det almindelige, for Autoflex skafterne er dyre. Et driverskaft koster 5.700 kr., hybrid og fairway-skafter koster 4.300 og jern-skafterne koster 2.000 kr., altså kun for skaftet og tilpasset det hoved man foretrækker.
Men for nogle kunder berettiger tilfredsstillelsen ved skafterne den høje pris.
Lars Jeppesen fra Ledreborg, handicap 13,3, har for nyligt fået jern med Autoflex-skafter, og er så tilfreds, at han nu også vil have eksklusive skaft i driveren.
– Golf er blevet et helt andet spil for mig, siger han. – Jeg kan selvfølgelig stadig slå dårlige slag, men jeg har fået meget mere længde. Mit 8-jern går nu 141 meter i carry, og det er nogenlunde hvad mit 6-jern gjorde inden jeg fik Autoflex.
Karakteristisk for Autoflex skafterne er, at de er meget lette og fleksible med ekstremt tynde ’vægge’. Både tour-, elite-og helt almindelige spillere som Lars Jeppesen kan øge deres længde markant og det har på kort tid givet Autoflex nærmest kultstatus. En detalje ved skaftet er, at fittet til driver, vil loft-graden blive markant lavere, uden at det ændrer ved boldflugten.
Vi deltog i en test med Lars Jeppesen, foretaget af Thomas Rosenberg, og selvom sving og boldtræf ikke var optimalt, var tendensen klar.
Lars Jeppesens data – egen driver vs. ny driver m/ Autoflex:
Epic Flash, 10.5⁰, standard: Carry (snit): 206 meter. Totallængde: 230 meter. Ball-speed: 139,3 mph. Clubspeed: 97,2 mph.
Mavrik, 7.5⁰, Autoflex SF505X: Carry (snit): 212,8 meter. Totallængde: 246,5 meter. Ball-speed: 143,1 mph. Clubspeed: 98,5 mph.