Frodig og velholdt bane med mange fine facetter – og så tørrer den lynhurtigt op efter kraftige regnvejr, for den er anlagt på en gammel grusgrav
Det er altid et godt tegn, når en bane er fuldt besat, og der er fint flow uden køer ved hullerne. Sådan en bane er Sønderjyllands GK, hvor der af og til kan være langt til en P-plads, men banen er en fodtur værd op til klubhuset, hvor Bente Møller Pedersen og Thor Andersen tager imod, og hvor der er en glimrende restaurant.
Starten
Klubben var for knap 54 år siden den første i Sønderjylland, pudsigt nok på forslag fra Aabenraa Turistforenings generalforsamling 1967. Erik Schnack skulle tegne banen, og han vendte tommelfingeren nedad for adskillige områder, før han accepterede grusgravsområdet omkring Uge Hedegaard i Aartoft Plantage. De første ni huller blev indviet i 1970, alle 18 stod klar i 1986.
Visionært
I dag virker det visionært at have valgt et område på sandgrund, for det betyder, at i de 15 år, hvor Thor Andersen har været tilknyttet klubben, har der kun været én eneste lukning pga. vand. Normalt kan man spille ganske kort tid efter endog meget stærke regnvejr.
Tipvognsporet fra grusgraven havde sporlinjer, som på elegant vis kunne indbygges med skrænter og slugter i de afsluttende huller. Banen har tre sæt klodser, 51, 54 og 58, og netop på disse huller kan spillere med kortere eller mindre præcise udslag redde sig ved at spille fra 51 eller 54. Heldigvis har opgivelsen af gule og røde markeringer gjort, at flere tør spille fra den afstand, der passer dem bedst.
Bane i to halvdele
Banen falder i to dele, fortæller Thor Andersen under en gennemkøring. – Otte udmærkede, mere traditionelle huller, og ti med specielle udfordringer, hvor fornemmelsen for, hvordan et slag skal spilles til green, er afgørende for succes eller fiasko.
– Jeg har på alle huller set bagud fra flaget for at finde ud af, hvor man helst skal ligge, når man spiller mod green, og det har betydet meget for hullernes udformningen, uddyber Thor Andersen.
Banen er let at gå, men der er alligevel skråninger, smalle fairways, adskillige bunkers og lækre greens med drilske ondulationer eller run-off-områder.
En smuk facet er, at afstanden 150 m til green på samtlige huller angives af en rødbøg på hver side af fairway, men der er naturligvis også de sædvanlige markeriner.
På 18 slår man op mod det, der er klubbens vartegn, stendyssen bag green. Måske kan man overveje at lade den indgå i et evt. nyt logo.
Klubben har i de seneste år haft et træfældningsprojekt, og green på tredje hul er lagt helt om og tages i brug i juli.
En sund klub
Thor Andersen er stolt over sin klub, hvor alt går glimrende. Der er ca. 1000 medlemmer, heraf ca. 50-70 flexspillere, som der er sat loft over antallet af.
Der er ca. 50 juniorer, heraf en halv snes meget aktive piger. Måske kan de genskabe stemningen omkring tidligere tiders Sønderjyske Eagles, som i et samarbejde mellem sønderjyske klubber vandt flere danske holdmesterskaber.
– Problemet er, at de fleste talenter forsvinder, når de er 18-20 år gamle, når de skal studere andre steder i landet, konstaterer Thor Andersen, som ikke desto mindre elsker at arbejde med juniorerne, og som mener, at en ’rigtig’ golfklub altid skal have tre ben: Proshop – restaurant – bane.
Selv om konkurrencen er hård, er der derfor også en golfshop med et rigt udvalg, og den passes af Thors kone Zandra, som han faldt for, da han uddannede sig og virkede som PGA Pro i England.
Masser af medlemstilbud
85-90% af alle prøvemedlemmer bliver i klubben, når de gennem seks uger har oplevet de mange tilbud: Træning med pro, tirsdagsturneringer med rutinerede mentorer og gratis træning i Klub 37 for dem, der er indmeldt gennem de seneste to år. Desuden er der 10 ugers-kurser i forskellige dele af spillet, fx chipping.
Juniorerne kan komme på en sommerlejr, hvor alle sover i telte på driving range, og man samarbejder med en højskole, hvis elever får en clinic hver anden uge, samt med skoler, hvis elever prøver spillet nogle gange årligt.
Desuden har man kampagner for klubben på Facebook, og om vinteren kan trackmanmaskinen i Thors værksted også benyttes som golfsimulator, hvor man kan spille superbaner fra hele verden.Thor Andersen
Restauranten
Restauranten blev for et års tid siden forpagtet af Bo Hansen, som fik en ærgerlig coronastart. Nu er der fuld gang i forretningen, der bl.a. byder på stjerneskud og golfburger til 129 kr. eller en fiskefilet på rugbrød til 49.-
Klubber i klubben spiser hver gang og kan aftale mad, der ikke er på spisekortet, men vigtigst for Bo er næsten de selskaber, som ikke endnu er tilbage i normalt antal. Han har forsøgt at gøre sig kendt lokalt med vinteraktiviteter som julebanko og modeshows.
Tyske medlemmer
Den dag, vi var der, virkede det, som om flertallet af spillerne var tyske. Det var tilfældigt, for der er kun et halvt hundrede tyske medlemmer. Et ældre ægtepar havde dog en helt særlig historie. Thor fortæller:
– De boede i Frankfurt og kunne ikke lide den måde, corona blev håndteret på i Tyskland. De mente, det blev gjort bedre i Danmark og besluttede de sig til at flytte til Sønderjylland. Før de valgte bopæl, spillede de samtlige sønderjyske baner; mente, at vores er den bedste, er flyttet til Tinglev og spiller næsten dagligt.
En klub i udvikling
Man behøver ikke at være tysk for at vælge Sønderjyllands GK, som er en klub i rivende udvikling, og måske kan man ovenikøbet opleve at se storke på vej til eller fra.
Sønderjyllands GK
Golfbanevej 3
6330 Tinglev
74 687525
sonderjylland@sdjgolf.dk
http://www.sdj-golfklub.dk
18 hul-bane, tre teesteder: 51-54-58
Greenfee 300 hverdage/ 400 weekender og helligdage.
6 hullers par-3-bane til greenfee 50 kr.
Buggyleje: Kr. 250 pr. runde
Klubben samarbejder med flere hoteller og kroer om overnatning og greenfee.