Ian Appleyard fra Hammel Golf Klub underviser efter principper, der går mod meget af golfspillerens børnelærdom – og han har stor succes med det. Ikke mindst blandt seniorer.

 

Hold hovedet stille, venstre arm strakt og venstre fod solidt plantet i jorden.

Sådan lyder det mantra, de fleste golfspillere har fået banket ind i hovedet i de gamle kanindage.

Men det er ikke nødvendigvis vejen mod et stabilt golfsving. Slet ikke, hvis man spørger Ian Appleyard. Han er mangeårig pro i Hammel Golfklub – og har de seneste år sværget til træningsfilosofien Positive Impact Golf, også kaldet Easiest Swing.

Konceptet går kort fortalt ud på at glemme de mange dogmer, der hæmmer især ældre golfspillere.

GOLFBLADET er taget en tur til den østjyske golfklub for at se nærmere på træningsfilosofien.

På driving range står Ian Appleyard klar til at give os en lille lektion, så vi kan teste Easiest Swing i komprimeret form på egen golfkrop.

– Tag jeres opstilling. Når I er klar, lukker I øjnene og slår til bolden, lyder dagens første opgave. Umiddelbart afsindigt, men der er mening med galskaben, forklarer han senere.

– Den største forstyrrelse i golf er bolden. Så hvorfor rammer vi den godt, når vi lukker øjnene? Fordi der pludselig ikke er nogen bold at koncentrere sig om, forklarer Ian Appleyard og understreger, at vi ikke havde et eneste luftslag med lukkede øjne.

 

Opfundet i England

The Easiest Swing er udviklet af den engelske golftræner Brian Sparks i midten af 00’erne. Han kunne se, at den traditionelle måde at undervise på, ikke var den optimale. Så han opfandt sin egen metode, skrev en bog om den og lagde et klip på YouTube, der på kort tid nåede en million visninger.

Selv fik Ian Appleyard øjnene op for konceptet via en god ven, der havde set videoen på YouTube. Han kæmpede med spillet og tilmeldte sig derfor et kursus hos netop Brian Sparks i England.

–Da han kom tilbage troede jeg ikke mine egne øjne, hans sving var som forvandlet: blødt, smidigt, rytmisk og elegant – og tilmed ramte han bolden rent, og den fløj langt og lige! Der var jeg solgt, fortæller Ian Appleyard, som derfor selv tog uddannelsen og i dag er den eneste certificerede ”Easiest Swing”-golftræner i Skandinavien.

– Jeg har jo fundet ud af, at den måde, jeg har undervist folk på i 45 år, ikke var rigtig. Jeg kunne ikke forstå, at folk ikke blev bedre. Det forstår jeg nu. Den måde, jeg underviste på, passede ikke til dem. Jeg prøvede at lære dem at spille golf ligesom dem i fjernsynet – og det går jo ikke, siger han.

Træningsmetoden er udviklet af engelske Brian Sparks, som her ses sammen med Ian Appleyard.

Perfekt til seniorer

Ian Appleyard mener, at 98-99 procent af alle golfspillere vil kunne få noget ud af konceptet, men hans målgruppe er især de ældre golfspillere – både uøvede og erfarne.

– Seniorgolfere får nok mest ud af den måde, jeg træner på. Og ikke ret meget undervisning er målrettet dem. Når jeg får en ny elev, så begynder jeg med at klippe alle de bånd, der binder dem og hæmmer dem, forklarer han og vender tilbage til dogmet om den strakte venstre arm.

– Hvorfor skal den være helt strakt i tilbagesvinget? Den skal bare være strakt, når du rammer bolden. Når folk tror, de topper bolden, fordi de ikke strækker armen, så vil jeg mene, de prøver at OVER-strække armen, og dermed bliver hele kroppen anspændt.

– Det samme gælder venstre fod. Løfter du lidt på hælen, får du bedre rotation og vægtskifte, forklarer Ian Appleyard, og demonstrerer selv sit lette sving.

Uden hverken at strække arme eller holde hoved og fødder stille, slår han det ene smukke slag efter det andet ud over rangen.

– Sørg for at holde din finish hver gang, lyder det fra træneren til sin elev, Karsten Ginge.

 

Danser med køllen

Herefter vil Ian Appleyard have os i gang med en anden øvelse, hvor benene bestemt ikke står stille. Tværtimod danser vi nærmest i både tilbagesving og gennemsving. Det er en bevidst overdrivelse for at lære os rotation og vægtskifte.

Som han forklarer, er der nemlig seks principper i et golfsving – de to vigtigste er vægtskifte og rotation. Hertil kommer elementer fra dans: rytme, balance og afslapning – der tilsammen skaber det sidste element, koordination.

– Mange andre golftrænere fokuserer på grip, vinkler og alt muligt andet. Glem det. Tænk i stedet på de seks principper, så du skaber noget koordination med din golfkølle. Det er din dansepartner, som du skal arbejde sammen med – ikke modarbejde, siger Ian Appleyard.

Han beder os om at klemme hårdt om et jern. Resultatet er, at jernet løfter sig fra jorden.

– Det er helt naturligt. Når du spænder, trækker musklerne sig sammen og du skubber køllen ud af kurs. Er du derimod helt afslappet, rammer du bolden meget bedre, lyder den enkle, men overbevisende forklaring.

Han understreger i samme moment, hvor vigtig det er at få en ordentlig finish på sit golfsving.

– Alle søger stabilitet, og hvis dit golfsving kan ende med samme finish hver gang – og starte samme sted – så vil alt det, der sker imellem, blive mere stabilt, siger han og slår endnu et par slag.

– Jeg er afslappet, når jeg starter mit sving, og hvis jeg ender på samme sted, er chancen for, at jeg rammer bolden, temmelig stor. Jeg tænker kun på start og finish, alt det andet kan jeg alligevel ikke nå.

Ian Appleyard har efterhånden fået stor succes med ”Easiest Swing”, og underviser efterhånden kun efter det koncept. Han holder kurser af en-tre dages varighed – både i Hammel Golfklub men også i samarbejde med en højskole. Og så er han netop vendt hjem fra Spanien, hvor han har undervist et hold kursister. Flere ture er under planlægning.

– Vi tager udgangspunkt i, hvor meget du kan. Kan du ikke rotere ret meget, så starter vi der. Vores mål er ikke nødvendigvis at få folk ned i handicap, men at lære dem et sving, der belaster kroppen meget mindre, så de kan spille tre-fire gange om ugen uden at proppe sig med smertestillende medicin. Selv når de når højt op i alderen, fastslår han.

 

Fakta

Ian Appleyard

Begyndte sin karriere som golftræner i hjembyen Leeds i 1975. Få år senere var han en del af den engelske bølge, der skyllede ind over de danske golfklubber.

Han var gennem 20 år træner i Silkeborg Golfklub, men har siden 2014 huseret på træningsbanen i Hammel Golfklub.

 

 

 

Forrige artikelUgen før Masters
Næste artikelRanders og Lübker i samarbejde