Banen, hvor Europas bedste golfspillere igen i år dyster i Made in Denmark, kan fejre 30 års jubilæum i år. Og det kan de gøre med at anlæg i tip top stand.

Tekst: Peter Bugge
Foto: Peter Bugge og Peter Cordén

Den 28. april 1990 var en festdag i Himmerland Golf & Country Club. Her kunne man nemlig endelig byde velkommen til åbningsmatchen på 18 spritnye huller, der logisk nok fik navnet New Course.

Spillede man med dengang for 30 år siden og ikke har været i Gatten siden, vil man næppe kunne genkende banen. Godt nok følger den nogenlunde den samme tur rundt i bakkerne, men banen har undergået en voldsom forandring siden da. Ikke mindst efter, golfarkitekten Philip Spogárd gav den en ordentlig overhaling i starten af 2010’erne.

Country Clubben er blevet til et Spa Resort, og efter at have heddet Backtee Course i en årrække er navnet nu igen New Course.

New Course er uden sammenligning Danmarks mest berømte bane. Den er blevet eksponeret for millioner af TV-seere over hele verden de fem gange, den har lagt græs til Europa Tour-turneringen, Made in Denmark. Men er det så også den bedste bane i Danmark? Svaret er nej, selv om banen på visse parametre slår alle andre i landet.

Vejplejet og indbydende
Sidste år besluttede man at rykke Made in Danmark fra august til maj, og det har haft voldsom god effekt. Undertegnede spillede banen nogle gange hen over sommer og efterår sidste år, og hver eneste gang stod den i tip-top stand. Det var uden sammenligning den mest velplejede bane, jeg spillede i Danmark hele året. Ikke et græsstrå lå forkert på fairway og greens var indbydende – og lynhurtige.

– Der skete det, jeg havde håbet på: At vores tal for besøgende begyndte at gå den anden vej. Der er kommet flere måneder, hvor folk kan spille. Sidste år brugte lidt flere greenkeepertimer på at kunne holde niveauet, og den feedback, vi fik, var fantastisk, siger Thomas Nielsen, director of golf i Himmerland Golf & Spa Resort.
Han fortæller videre, at banen lukker ned et par uger inden årets udgave af ”Made in Denmark”, men at den vil være åben igen for gæster dagen efter, proerne har sænket deres sidste putt.

New Course begynder inde i plantagen, der også rummer det meste af resortets anden bane, men allerede efter 2. hul bevæger man sig ud i det åbne landskab, hvor resten af hullerne ligger. Indtil 18., hvor man igen er nede i den gamle plantage.

Par3-huller i særklasse
Der er flere perler undervejs rundt på den lange og rimelig kuperede baner. Ikke mindst Par-3 hullerne er i særklasse. De er ikke ret lange, men alligevel både afvekslende og udfordrende. Mit absolutte favorithul er 7. Det spiller kun 114 meter fra tee56, men det er beskyttet af vand foran, og bunkers bagved. Og så er det bare ufattelig smukt.

10. hul kom til i forbindelse med redesignet og er ligeledes et sjovt og udfordrende Par 3-hul, og så er der jo Himmerland Hill, banens vel nok mest berømte hul. Tidligere var det frygteligt, blindt Par3-hul, hvor bare det at kæmpe sig op ad bakken til green kunne tage livet af selv en veltrænet triatlet. Nu ligger greenen midt på bakken, og det kræver kun et kort jern at nå den. Til gengæld skal man holde tungen lige i munden, når der skal puttes. Det er uden sammenligning den green på banen, der er sværest at læse. Men mens man tæller sine putts, kan man jo lade fantasien løbe og forestille sig at spille hullet foran flere tusinde tilskuere til Made in Denmark.

New Course rummer også en raritet – nemlig Par 6-hullet 11. Men spiller man fra 56, som de fleste nok bør gøre, er det bare at betragte som et almindeligt Par 5-hul i den lidt længere afdeling. Og så er det oplagt hul at score på.

Generelt er New Course en fantastisk bane, som bestemt er værd at spille. Også til en greenfee i den dyrere ende sammenlignet med andre baner. Men der er også hår i suppen. Der er en del blinde slag, så baneguiden er uundværlig, når man spiller banen første gang. Og jeg kunne have ønsket mig, at de få deciderede dårlige huller havde fået en grundig overhaling, da man alligevel var i gang med det store redesign. Det skete desværre ikke.

Lej en buggy
Medlemmerne i Himmerland foretrækker at spille Old Course – måske fordi, den er lettere at komme rundt på rent fysisk. Men New Course er faktisk til at have med at gøre scoremæssigt – hvis man vælger det rigtige af de fem teesteder. Før omlægningen og redesignet var den et monster, nu kan selv undertegnede komme rundt i en fornuftig score. Især i en buggy. New Course stiller krav til konditionen, og resortet anbefaler faktisk også, at man lejer en buggy.

Himmerland Golf & Spa Resort var dynekongen Lars Larsens legeplads. Og havde man frygtet, at hans søn og arving, Jakob Brunsborg, ville nedtone engagementet, tager man fejl. Det vidner de mange maskiner på anlægget om. På driving range er en helt ny lounge ved at tage form, en Academy Course er på tegnebrættet, og på Old Course spirer græsset så småt frem på et redesignet hul.

På New Course er der ingen larm fra maskiner. Man er – forståeligt – godt tilfredse med banen, men der er alligevel et par projekter i støbeskeen.

– Der skal drænes noget mere. I februar sidste år fik vi 25 mm regn, i år har vi fået 142 mm. New Course er godt drænet – på greens. Men på fairwaydelen er der er nogle steder, hvor man ikke kan suge vandet. Det ser ud til, at det kommer til at regne mere generelt, så vi er nødt til at være forberedte. Det er vi allerede ved at se på, forklarer Thomas Nielsen, som også afslører en nyskabelse på banen:

– Vi vil også gerne have, at man efter ni huller tager en obligatorisk lille pause og får en suppe eller lignende, som er med i greenfee. Derfor bygger vi et nyt halfway-house, det skulle gerne komme i løbet af sæsonen. Det KOMMER i løbet af sæsonen, fastslår han

Journalisten bag denne artikel er selv medlem i Himmerland Golf Klub.

Fakta
Himmerland Golf & Spa Resort – New Course
Lars Larsens Vej 1, 9640 Farsø
Tlf: 96496100, hgsr@hgsr.dk, www.hgsr.dk

18 huller, Par 73
Længde; 5215-6751 meter (Fem forskellige teesteder)
Greenfee: 650 kr

Faciliteter:
Proshop
Restaurant
Udlejning af golfbil
Omklædning/bad
Vand på banen
Læskur mod lynnedslag – er på vej
Øl/vand og kaffeautomat – er på vej

Forrige artikel40 år med Bobby The Pro
Næste artikelLPGA med ændringer i turneringsplanen
John Kristensen
John Kristensen, 57 år, er ejer af MagMedia, som udgiver aviserne GOLFBLADE, TENNISAVISEN og SKIAVISEN. John er uddannet cand.merc. i afsætning fra CBS, og har mere end 30 års erfaring fra udgivervirksomhed. John spiller gerne golf når tiden tillader det.