Af Kim Ferrigno
Umiddelbart skulle man tro, at det ville være en komplet umulig opgave at lave en golfbane på en knastør og vindblæst ø midt i Atlanterhavet. Øen er Sal, som er en del af den lille ø-nation, Kap Verde. For at finde Kap Verde på et landkort, så skal man prøve at finde nogle små pletter ca. 600km ud for Afrikas vestkyst ved Senegal, lidt nord for Ækvator. Navnet Sal betyder salt, og man må sige at navnet ikke er tilfældigt valgt.
Øen har en stor saltproduktion, er stort set knastør, og uden nogen nævneværdig vegetation. Det er desuden nogle år siden man sidst så regn på øen. Jordbunden på øen er stærkt præget at højt saltindhold og klippestykker, så man kan jo ikke påstå, at man på øen Sal finder ideelle forhold til at anlægge en golfbane. Det er vel nærmest forhold, der ville have fået de fleste med golfbane-drømme til at se andetsteds for at placere en golfbane. Ikke så underligt, at de lokale myndigheder i starten ikke kunne se muligheden for at supplere øens saltproduktion med golfturisme.
I 1996 kommer den Italienske entreprenør & forretningsmand, Giannino Mariani, til Kap Verde og Sal. Allerede da han så den golde ø fra flyet, fik han drømmen om at anlægge en golfbane på Sal, og da han de flg. år befandt han sig oftere og oftere på øen, fik drømmen yderligere næring. Mariani var allerede begyndt at investere på øen, og han var blandt de første til at bygge et hotel på Sal.
Drømmen blev virkelighed
Mariani er selv passioneret golfspiller, og når man pludselig ikke har mulighed for at dyrke en af verdens bedste hobbyer, så får man jo golf-abstinenser, så drømmen blev stærkere og stærkere for Giannino Mariani. Samtidig kunne han se at de gæster, der kom til den delvis øde og golde ø, ikke havde så meget at foretage sig, så han gik i gang med at få golfbane-drømmen realiseret.
Det viste sig hurtigt at udfordringerne begyndte lang tid før det første spadestik. Myndighederne havde på det tidspunkt ikke nogen forståelse for golfturisme, så det var op ad bakke i starten. Giannino Mariani var dog ihærdig, og turistmyndighederne begyndte efterhånden at se mulighederne i hans optimistiske projekt. I takt med at flere hoteller blev bygget på øen, fulgte den offentlige opbakning med.
Efter mange års udfordringer lykkedes det i årene op til 2008 Mariani, at få finansieringen på plads, og det store arbejde kunne begynde. Giannino Mariani hentede den italienske banearkitekt, Fulvio Bani til Sal, og arkitekten fik den udfordrende opgave at designe en bæredygtig golfbane i et ørkenlandskab uden adgang til ferskvand. Drømmen er 27 huller med tilhørende golfresort, og samtidig skal bæredygtighed være en vigtig faktor. Hans datter Paola kom til øen i 2007, og hun har siden da været en vigtig del af hele projektet. Det er da også Paola Mariani, der er den daglige leder og ”alt-mulig-kvinde” på Viveiro Golf & Country Club.
Anlæg med udfordringer
En af de første udfordringer, var at finde vegetation til banen, for hele øen Sal er jo stort set uden vegetation. Samtidig har man meget specielle jordbundsforhold og et højt saltindhold i luften, så mange importerede planter vil have problemer med at overleve i det barske og varme klima (Der er altid varmt på Kap Verde, selv om vinteren falder temperaturen sjældent til under 25 grader).
Paola Mariani valgte at tage den hårde og lange vej ved at opbygge et gartneri og lokalt selv dyrke alle de planter og træer, der skal være rundt på banen. Derved kunne hun sikre at alle planterne kunne holde til de hårde betingelser på Sal, og minimere risikoen for at importere plantesygdomme til øen. Samtidig blev det også baggrunden for navnet på denne Golf-Oase midt i Atlanterhavet. Viveiro betyder ”Planteskole” på Portugisisk, så det var naturligt for familien Mariani, at bruge netop Viveiro i navnet på golfbanen og det fremtidige resort.
Udover udfordringerne med at få ”noget til at vokse” på et sted som Sal, så er der også stor mangel på ferskvand på den vindblæste og tørre ø, så blot det at skaffe vand til basal planteoverlevelse er en udfordring i sig selv. En del af løsningen for Viveiro Golf blev at bruge en græstype, som kan overleve ved delvis vanding med saltvand, og her viste det sig at græs af typen Paspalum, kan klare op til 70% saltvand. Så en del af vandingsudfordringen var i princippet løst, og tillæg hertil har man fået adgang til filtreret vand fra et nærliggende filtreringsanlæg.
Vand i spil
For at begrænse forbruget af det dyrebare vand, har man kun lagt græs på selve spillepladsen. Teesteder er kunstgræs, mens fairways og greenområder er græsbelagte. Så er man spilleren der slår nogenlunde lige hver gang, er dette ikke et problem 😊 Rammer man ikke fairway, eller laver et skævt indspil, så er man virkelig ”ude i urten”.
Den udfordring løses ved, at man fra starten får udleveret en lille kunstgræsmåtte, som medbringes og måtten kan bruges, når/hvis man ikke har græs under bolden. Greens er generelt gode, tager godt imod indspil og bolden ruller fornuftigt og reelt. Greens er ikke specielt svære, men alligevel rimelig udfordrende, for man har designet greens med finurlige hældninger, som tit kan snyde rent optisk i det stærke sollys, så man skal bevare fuld fokus, indtil bolden er helt i hullet.
Der er anlagt en kunstig sø ved klubhuset og Viveiro Golf har deres egen lille pumpestation. Her opsamler man det filtrerede vand, som bruges til vanding, og man har på elegant vis formået at gøre det til en integreret og flot del af banen. Søen er i spil på nogle huller, primært på hul 5, som er et par-4 hul, hvor søen er ”besværligt” anlagt foran greenen. Det gør indspillet langt mere udfordrende, med risiko for at miste sin dyrebare bold i vandet, og en – måske – ødelagt score på hullet. Herefter følger et par-3 hul, hvor man også skal en tur over vandet, inden man når greenen.
Hullet er dog ikke så langt, 106m fra rød tee og 120m fra gul tee, så de fleste spillere kan få bolden helt tør frem til greenen. Der er planer om flere søer på banen, men indtil videre har man kun denne ene sø. Ser man på en tegning af banen er der flere søer markerede, men de øvrige søer er uden vand og blot ”indtegnet” med røde sten & tegn hele vejen rundt om hazarden. Så her er det muligt at lande midt i en sø, og alligevel kunne hente en tør bold midt i søen, og blot spille videre med straf efter et drop 😊
Banens 9 huller er ca. 2.200m fra rød tee, ca, 2.570m fra gul og ca. 2.770m fra hvid tee. Banen har 4 par-4 huller, 3 par-3 huller samt 2 par-5 huller. Ved et hurtigt kik på scorekortet kan man konstatere at par-5 hullerne længdemæssigt ikke er så lange i forhold til flere af par-4 hullerne. De to ”lange par-5 huller”, hul 4 og hul 9 er begge under 400m fra gul og ca. 330m fra rød tee, mens flere af par-4 hullerne blot er 10-30m kortere. Grunden til dette er, at der er taget højde for den altid stabile vindretning her midt ude i Atlanterhavet. Begge par-5 hullerne spilles stort set altid i modvind, og de længste af par-4 hullerne spilles næsten altid i medvind.
Anlæg tager form
Nu hvor golf-oasen ved Santa Maria har været åben i lidt over et år, kan Paola Mariani heldigvis se store fremskridt hver eneste dag. Hele anlægget bygges i etaper, og golfbanen har første prioritet, da den fremover skal være omdrejningspunktet for de fleste aktiviteter på det fremtidige resort, som dog stadig kun findes på tegnebrættet.
Golfbladets udsendte kunne dog ved selvsyn konstatere, at arealerne til de næste huller er ryddede og man er i gang med at omforme den genstridige undergrund, således at der kan bygges flere golfhuller med tilhørende resort. Det er planen at de næste 9 huller skal stå klart i løbet af vinteren 2023/24, og de sidste 9 huller ca. 3 år senere. Sideløbende er man ved at forberede golfvillaer ud til banen, så planerne er store på Viveiro Golf & Country Club.
Indtil videre er der tale om primitive golfforhold, men det er tydeligt, at her er der noget spændende på vej, så det bliver spændende at se, hvordan Viveiro Golf udvikler sig de næste år.
Mange aktiviteter
Personligt er jeg ikke i tvivl om at de mange planer nok skal blive gennemført, for med en så energisk og kompetent daglig leder som Paola Mariani, er der ikke nogen tvivl om, at der arbejdes med hjertet i højt tempo. Udover golfbanen med tilhørende planteskole, så har hun ved en tilfældighed også startet en mini-zoo, hvor hun har mere end 250 dyr, bl.a. påfugle, æsler, skildpadder, papegøjer og meget mere.
Denne mini-zoo startede ved at en ven skulle forlade Sal, og ikke kunne medbringe sin papegøje. Han spurgte derfor om Paola kunne finde plads til papegøjen ved planteskolen, og da Paola har et kæmpehjerte, hjalp hun naturligvis. Det rygtedes på øerne, og når andre havde specielle kæledyr, som de ikke vidste hvad de skulle stille op med, kontaktede de Paola, og hun fandt altid plads. Så den sympatiske Paola styrer i dag en golfbane, en planteskole med en botanisk have og en minizoo.
For at skabe interesse hos den lokale befolkning for stedet, har Paola åbnet et lille hjørne af arealet, hvor hun har lavet en lille oase, som ofte besøges af lokale skoler, og her kan man opleve eksotiske planter og dyr. Minizoo og den botaniske have er også blevet populært til børnefødselsdage og andre festlige lejligheder, så Paola håber, at det måske kan være med til at skabe lokal interesse for golf, og således mulighed for med tiden også at få lokale medlemmer.
Gæster er velkomne
Den nuværende forretningsmodel indregner ikke indtægter fra lokale medlemmer. Den lokale interesse for golf på Sal, er på nuværende tidspunkt stort set ikke eksisterende, med mindre man er tilflytter og havde interessen før man kom til øen. Desuden er den økonomiske formåen for de fleste indbyggere på Sal er meget begrænsede, så golf kommer næppe øverst på ønskelisten hos hovedparten af de lokale de næste mange år.
Indtægterne skal derfor primært komme fra green fee gæster, og på nuværende tidspunkt koster green fee €70 for 9 huller og €100 for 18 huller. Det er desuden muligt at leje buggy, trolley og udstyr på stedet. Golfbladets udsendte spillede med leje-udstyr, og det var et pænt og rimelig nyt Callaway sæt af fornuftig kvalitet.
Lejeprisen er €20 (9 huller) & €30 for 18 huller. Så skulle man komme forbi Sal på Kap Verde og ikke har medbragt golfudstyr på rejsen, så er det muligt at leje udstyret, og der er træningsmuligheder i form af Driving Range samt putte- og ind spils green. Der er forskellige rabatmuligheder for børn og unge under 18 år.
På Viveiro Golfs website kan man se nogle flotte ”fly-over” optagelser fra banen, prøv at se på websiden og med egne øjne, hvor udfordrende det er at anlægge en bane i de omgivelser.