(og 18 andre ofte stillede spørgsmål om ”de nye” golfregler).

Hej alle.

Siden de nye golfregler trådte i kraft for godt og vel et års tid siden (den 1. januar 2019) er de blevet vendt og drejet rigtigt meget.

Nedenfor har jeg derfor samlet (nogle af!) de tvivlsspørgsmål, jeg er stødt på oftest, og har forsøgt at give et fyldestgørende svar på hvert af disse.

God læselyst .

—o0o—

1. Skal man droppe præcist fra knæhøjde?
Ja.

2. Jamen betyder det så, at en person på 1,85 cm. skal droppe højere oppe fra end en person på 1,60 cm??
Ja.

3. Det er da unfair!
OK, hvis du synes det. Men sådan er reglerne . Og gad vide hvor stor betydning forskellen har i praksis…

4. Når man skal måle én eller to køllelængder, skal man så måle, eller må man gerne lade være?
Du må sådan set godt lade være med at måle. Du skal blot droppe inden for det korrekte lempelsesområde, dvs. inden for den ene eller de to køllelængder. I praksis vil jeg dog varmt anbefale, at du måler, så ikke der opstår tvivl om, hvorvidt du har droppet et korrekt sted.

5. Har mænd et større teested end kvinder?
Øhhh ja, sådan kan man vel godt stille det op. Teestedet er en firkant hvis dybde er to køllelængder fra ydersiden af teestedsmarkeringerne. Hvor lang en ”køllelængde” er, er individuelt for hver spiller, idet den er længden af den længste kølle, man har med, pånær putteren. Og da mænd i gennemsnit er vist 14 cm højere end kvinder, og dermed typisk har længere køller, så er mænds teested ud fra en gennemsnitsbetragtning dybere (større) end kvinders!

6. Det er da unfair (igen!)!
OK, hvis du synes det. Men sådan er reglerne . Og gad vide, hvor stor betydning forskellen har i praksis…

7. Jeg synes, at jeg har hørt, at Ready Golf ikke gælder i hulspil. Er det korrekt?
Ja, Ready Golf gælder som udgangspunkt ikke i hulspil. Man kan dog godt aftale med sin modstander i den konkrete situation, at det er OK, at man slår, selvom det ikke er ens tur. Men som sagt: Det kræver altså en aftale.

8. Jeg har hørt, at flagstangen fra 2019 af altid skal stå i hullet, når man spiller. Er det korrekt?
Nej. Man vælger selv, om man vil have flagstangen blive stående i hullet, eller om man vil have den taget op (eller passet). Meningen med at tillade, at flagstangen står i hullet, også når man spiller fra green var dog, at spillet skulle gå hurtigere. Derfor vil jeg da gerne slå til lyd for, at du altid bare lader flagstangen stå i hullet. Der er alle både teorier om, at man holer flere putts med flagstangen i eller flere putts uden flagstangen i – personligt tror jeg ikke, at der er den store forskel, men nogle har andre erfaringer, og det er selvfølgeligt fair nok.

9. Hvem bestemmer, om flagstangen skal være i hullet eller skal være taget op?
Det gør den spiller, hvis tur det er til at slå.

10. Er det korrekt, at man gerne må grounde sit jern forsigtigt i et strafområde, inden man spiller derfra.
Ja.

11. Er det korrekt, at man gerne må foretage et prøvesving i et strafområde, inden man spiller derfra.
Ja!

12. Må man fjerne en rød pæl, inden man slår? Har det i den forbindelse nogen betydning, om bolden ligger i strafområdet eller ej?
Svaret afhænger af, om der er en lokalregel om pælene eller ej.

– Hvis ikke der er en lokalregel, så er røde pæle typisk flytbare forhindringer. Dem må man altid fjerne inden (eller efter) slaget, uanset hvor bolden ligger henne.
– Hvis der er en lokal regel, så siger den typisk, at pælene er ikke-flytbare forhindringer. Dette betyder typisk, at man (uanset hvor bolden ligger) ikke må fjerne dem inden slaget – fx hvis pælen er i området for ens tilsigtede sving. Man må så til gengæld droppe fri fra pælen uden straf, hvis den generer en (fx fordi den er i ens tilsigtede sving), men KUN hvis bolden ligger uden for strafområdet!

13. Hvad må man i en bunker og hvad må man ikke – jeg får mange forskellige ting at vide ?
Det forstår jeg godt. Husk egentlig ”blot” på, at der er fire specifikke forbud i en bunker, inden du slår et slag til din bold fra bunkeren:

1) Du må ikke grounde jernet lige foran eller lige bag bolden (men gerne fx ½ meter fra).
2) Du må ikke ramme sandet i et prøvesving.
3) Du må ikke ramme sandet i tilbagesvinget til slaget.
4) Du må ikke teste sandets beskaffenhed.

14. Så man må altså ikke foretage prøvesving i en bunker, inden et slag fra bunkeren?
Jo, det må man som sådan gerne. Man må bare ikke ramme sandet i prøvesvinget. Derfor vil jeg varmt anbefale, at man ikke foretager prøvesving i en bunker (inden et slag fra bunkeren).

15. Er det korrekt forstået, at det fra 2019 af altid koster to strafslag, hvis man vil droppe ud af en bunker?
Nej. Hvis bolden fx ligger rigtigt skidt i en bunker, så må man – hvis ikke man kan/vil spille den, som den ligger – gå frem efter uspillelig-bold-reglen, hvilket giver en følgende muligheder:

1) Droppe i bunkeren på flaglinjen med ét strafslag.
2) Droppe i bunkeren inden for to køllelængder, ikke nærmere hullet, med ét strafslag.
3) Droppe med ét strafslag efter ”slag og afstand”-reglen, dvs. dér, hvorfra man spillede sidst (læs mere om ”slag-og-afstand”-reglen i historien om Fowler) – hvilket gerne må være (og forhåbentlig er!) uden for bunkeren.
4) Droppe uden for bunkeren på flaglinjen med to strafslag.

Så som det fremgår, så er der to muligheder uden for bunkeren; den ene med ét strafslag og den anden med to strafslag.
Golf. PGA Tour. 2014 Travelers Championship. Cromwell, Connecticut. USA, Corbis via Getty Images
16. Er det korrekt forstået, at hvis bolden er fæstnet i sit eget nedslagsmærke i roughen, så må man uden straf droppe ind på fairway?
Naaa, det er ikke helt korrekt forstået. Først og fremmest så er det således, at medmindre der er en lokalregel, der siger noget andet, så må man gerne droppe fri uden straf, når ens bold er fæstnet i sit eget nedslagsmærke i roughen. Når man så dropper fri uden straf, så skal gør man det således:

1) Find punktet lige bag ved stedet, hvor bolden lå fæstnet.
2) Drop en bold inden for én køllelængde deraf, ikke nærmere hullet. Det skal være i samme område af banen, men eftersom fairway og roughen er i det samme område af banen (forudsat at roughen ikke er i et strafområde!) jfr. ovenfor, så må man gerne droppe ind på fairway – men altså KUN, hvis det er inden for den ene køllelængde.

17. Er det korrekt forstået, at man altid må bytte sin bold ud med en anden undervejs i runden?
Nej. Man må bytte bolden ud undervejs i runden i en lang række situationer, herunder…:

1) … når man tager lempelse uden straf (fx når man dropper fri fra en grussti eller et sprinklerhoved).
2) … når man tager lempelse med straf (fx når man går frem efter strafområde-reglen eller uspillelig-bold-reglen).
3) … mellem spil af to huller.
4) … hvis bolden fx er revnet.

Men man må ikke bytte bolden ud fx …:

1) … på green, fordi man gerne vil bytte den ud med sin yndlingsputtebold.
2) … på fairway, fordi man gerne vil have en lidt blødere bold til indspillet til green.

18. Jeg kan aldrig huske, hvornår det i slagspil er to strafslag og hvornår det er ét strafslag? Er der en god huskeregel?
Ja, det er der, og den lyder således: Det er to strafslag, når ikke det er ét.  OK, nej, mig bekendt er der ikke en god huskeregel. De fleste regelbrud koster to strafslag (fx at spille en forkert bold, spille fra et forkert sted, lave en strafbar forbedring osv.), men det bedste råd er nok at købe en god letlæselig regelbog, og så slå det op, hvis/når man er i tvivl.

19. Den dersens ”nye” lokalregel med at droppe ind på fairway med to strafslag: Er den ikke åndssvag?
Tja, det er nok en smagssag. Langt de fleste danske golfklubber har indført den, og den er jo skabt for at man skal spare tid. Mange klubber har diskuteret den MEGET indgående, og der har langt fra været enighed. Men som sagt: Om man kan lide den eller ej er en smagssag. Husk dog altid at tjekke, om lokalreglen er i kraft, inden du spiller på en ny bane – Det er ikke så smart at gå frem efter den, hvis ikke den er gældende…

”Fowlers dumheder”.

Ricki Fowler viste på “glimrende” vis to eksempler på dårligt ukendskab til de ”nye” 2019-regler i WGC-Mexico Championship i februar 2019 (lige efter at reglerne var trådt i kraft).

Fowlers bold lå i noget semi-rough, og derfra slog han den out of bounds. Hans eneste mulighed nu (eftersom ”droppe-fremme (+2)”-lokal reglen ikke er gældende for de professionelle) var med ét strafslag at spille derfra, hvor han spillede sidst.

Han droppede derfor en bold fra skulderhøjde og spillede. Ups. Første problem: Man skal droppe fra knæhøjde. Hvis ikke man gør det, og ikke retter fejlen inden man slår, får man ét strafslag. Derfor fik han ét strafslag.

Næste problem: Fowler droppede på samme sted, som han slog fra sidst. Er der noget galt i det? Tjaaa ikke som sådan, udover at man efter 2019-reglerne ikke behøver at droppe nøjagtigt det samme sted. Man skal droppe inden for én køllelængde af stedet, hvorfra man sidst spillede, ikke nærmere hullet. Hvis Fowler havde været smart, så havde han udnyttet dette til at droppe ind på fairway.
”Undskyld mig”, vil du måske sige, ”Den skal jeg lige have en gang mere. Er det korrekt forstået, at du siger, at man – når man sidst spillede fra roughen og nu skal spille fra samme sted igen – så gerne må droppe ind på fairway?? Det lyder forkert!”. Svaret til dette er: Ja, det er korrekt forstået. Så længe man dropper inden for én køllelængde af det sted, hvorfra man spillede sidst, ikke nærmere hullet, så er det helt OK! Man skal bare droppe i samme område af banen, som der, hvorfra man spillede sidst. Og roughen og fairway er netop samme område på banen, nemlig det såkaldte ”Generelle Område” (forudsat at roughen ikke er i et strafområde, hvilket den ikke var i Fowlers tilfælde).

Forrige artikelGolfexperten: El-køretøjer vinder frem
Næste artikelEmily Pedersen nr. 7 i Sydafrika
John Kristensen
John Kristensen, 57 år, er ejer af MagMedia, som udgiver aviserne GOLFBLADE, TENNISAVISEN og SKIAVISEN. John er uddannet cand.merc. i afsætning fra CBS, og har mere end 30 års erfaring fra udgivervirksomhed. John spiller gerne golf når tiden tillader det.