Sobienie Królewskie Golf & Country Club byder på herskabelig indkvartering, swimmingpool, spa, massage og en herlig 18 hullers golfbane.
Man følger sig lidt royal – Królewskie betyder royal på polsk, når man træder ind i den højloftede forhal med marmortrappe i den gamle del af hotellet, som blev opført omkring 1880. Dengang da Polen var en del af et kongedømme kom de adelige til bal på slottet, og man kan godt fornemme stedets vingesus.
Det er nemt at komme til Sobienie Królewskie Golf & Country Club, som ligger omkring 30 km uden for den polske hovedstad, Warszawa. Vi er omgivet af et smukt og varieret landskab. Det 4-stjernede Sobienie Królewskie Hotel med 77 værelser ligger i en lille landsby med små gamle træhuse, omgivet af plantager med æbler og uopdyrket land. Sådan et sted trives storken, og et par storke har da også fundet det tilfredsstillende at bygge rede på nogle høje stolper lige uden for hotellets vinduer.
Britisk anlagt golfbane
Alle hotellets gæster kan benytte den frie transfer til golfbanen. Vi henvender os til receptionen og i løbet af fem minutter er der en bil klar til at transportere os og golfudstyr til golfbanen. Det tager kun et par minutter.
Vi når lige at varme lidt op på drivingrange med overdækkede udslagsmåtter; træningsområdet er meget indbydende, og standarden holder også, da vi kommer ud på banen.
Sobienie Królewskie Golf & Country Club er blandt de bedste golfbaner i Polen. De 18 huller er designet af britiske banearkitekter, som har formået at skabe en bane med let bølgende fairways og med forhøjninger og lavninger, som indrammer fairways. Der er en hel del bunkers på banen, samt waste-områder, hvor det er tilladt at ”grounde” køllen. De smukt anlagte søer og naturlige åer giver en del vand i spil, og det er uden tvivl også hullerne med vand i spil, hvor man finder banens bedste og mest udfordrende huller. De brede fairways, og en bred semirough efterlader spilleren god plads. Bare brug driver! Man føler sig også hurtigt hjemme på greens, der ganske vist er lidt kuperede, men super jævne og faldet på greens er til at stole på.
Mon ikke de fleste vil kunne komme rundt i en god score – det har i alt fald været hensigten i den måde, man har designet banen på. Der er fire teesteder. Vi spiller fra Gul Tee, hvor banen har en længde på 5.731 meter, og jeg bemærker den gavmilde rating i forhold til antallet af tildelte slag.
Vi spiser frokost i klubhuset, der har et rimeligt stort spisekort, og som ud over den obligatoriske Club sandwich tilbyder suppe, pastaretter, and, steak og fisk. Og til priser, der ikke gør et stort indhug i pengepungen.
Sebastian, som er manager i golfklubben, viser os rundt i det store klubhus, der ud over restaurant, bar, og shop har Biblioteket på første sal. Her er godt nok bøger i reolerne, men det der tiltrækker gæster – alle hotellets gæster har mulighed for at benytte Biblioteket – er poolbordet og det særligt indrettede bord til Blackjack, eller 21.
Flere polakker spiller golf
Polakkerne har ikke nogen stor eller lang tradition for at spille golf. Op til 2. Verdenskrig var der 6 golfbaner, men de blev efter krigen pløjet op af det kommunistiske styre. Man skal helst frem til 1992, lige efter at Polen var blevet fri af russisk dominans før First Warsaw Golf & Country Club, der som navnet antyder, er den første golfbane efter krigen, blev bygget.
Golf i Polen er stadig i sin vorden. Godt spredt i det store land findes atten golfbaner med 18. huller og elleve baner med 9. huller, men golfsporten er i fremgang.
Med et indbyggertal i Polen på knap 40 millioner er der ca. 6.000 registrerede golfspillere – og de findes overvejende blandt de mere velstillede polakker. Men den gode nyhed er, at antallet af registrerede golfspillere er steget med omkring 20 procent siden 2016.
Hotel Sobienie Królewskie
Golf & Country Club
Sobienie Szlacheckie 64
08-443 Sobienie Jeziory
Greenfee 18. huller
mandag-fredag: 160 PLN (ca. 280 kr.)
Weekender og helligdage: 280 PLN (ca. 285 kr.)
Den Gamle By i Warszawa
Ved nærmere eftersyn af St. Anne’s kirke i Warszawas gamle by kan man se, at der mangler nogle detaljer på de figurer, der pryder facaden. Kirken er oprindeligt fra 1454, men blev som resten af bygningerne i den gamle by – man regner med op imod 85 procent – ødelagt under 2. verdenskrig. Umiddelbart efter krigen begyndte man at genopføre det klassiske centrum omkring den gamle markedsplads i den oprindelige stil, og det hele stod helt færdigt i 1963. Den Gamle By blev i 1980 optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.
Foto: St. Anna kirke i Warsawa. Foto Warszawas Turist Organisation.
Kulturpaladset – Stalins gave
Kulturpaladset er bestemt et besøg værd. Den 30. etagers høje bygning i Warszawa blev bygget på blot tre år i begyndelsen af 50’erne. En gave fra Stalin til det polske folk. Der har siden kommunismens fald været diskussioner om at rive symbolet på kommunisttiden ned, men Kulturpaladset har fået lov at blive stående. Det imponerende bygningsværk opført i nogle meget gedigne materialer og var på det tidspunkt Polens første hus med aircondition.
Tager man elevatoren op til 30. etage oplever man en fantastik udsigt til byen fra alle fire verdenshjørner.
Foto: Kulturpaladset. Foto Warszawas Turist Organisation.