Nullarbor Links er verdens længste golfbane og byder på sine 1365 km mellem Vest- og Sydaustralien på stærkt varierende udfordringer på vej over verdens største limstensformation

På kyststrækningen mellem Perth og Adelaide i Australien krydser Eyre Highway verdens største limstensformation, Nullarbor Plain. Det er stærkt begrænset, hvad der kan trives her, hvor det kostede liv at anlægge først en telegraflinje og siden såvel jernbane som hovedvej.


Verdens længste golfbane
Den vanvittige ide om at anlægge en 18 hullers golfbane med stop 16 forskellige steder blev fostret i 2006 over en flaske vin, som deltes af to visionære personer, Alf Caputo og Bob Bongiorno, på Balladania Roadhouse. Banen fik støtte som et led i bestræbelserne på at skabe arbejdspladser og lokke turister til området, og den blev indviet i 2009.

1365 km blev den samlede strækning mellem golfklubben Kalgorlie i Vestaustralien og Ceduna i Sydaustralien. Yderligere tre golfklubber fik huller optaget i ’banen’: Kambalda, Norseman og Eucla. I alt syv huller spilles på disse fire baner (kun et på Kambalda). De resterende er anlagt i forbindelse med Road Stations, dvs. kombinerede tankanlæg, restauranter og diverse underholdende faciliteter for vejfarende.
Længden af de 18 huller er 5984 m med par 73, mens den gennemsnitlige afstand mellem hullerne er 66 km. Den største afstand mellem to huller er 200 km, så her er det stuerent at ville køre buggy, faktisk helst personbil eller evt. cykel, mellem hullerne.
Der er desuden sørget for, at man ikke behøver at medbringe sine egne køller. På hvert spillested kan man leje køller for 5 australske dollars (AUD).

Greenfee er rimeligt. 70 AUD eller ca. 330 kr, som man betaler, når man køber sit scorekort i Kalgorlie eller Ceduna. Hele vejen får man stempler, når man har spillet et hul, og til slut kan man i den modsatte ende (banen kan naturligvis spilles begge veje) få et certifikat som bevis på, at man har spillet den utrolige naturbane.
Måske er det bedst at starte i Kalgorlie, for det er det eneste sted, der har en dress code. Den er ikke hård, men man må ikke bruge denimbukser, og har man planlagt at spille i sådan nogen, kan man skifte før tredje hul på Kambalda.
Man har i øvrigt lov til at tee up på alle fairways, så man ikke skader naturen, og fairways er et vidt begreb på disse huller.

Huller med historie
På de 11 huller ved Road Stations slår man ud fra måtte eller kunstgræs hen over områder af meget forskellig beskaffenhed til ’mellemstationer’ med kunstigt anlagt græs og/eller greens af samme slags. Som regel er man ilde ude, hvis man ikke slår præcist, og man skal have øjnene med sig. Fx advares på Balladonia Roadhouse: – Gennem krat – pas på slanger.
Af gode grunde er samtlige huller på de forskellige Road Stations det lokale hul 1. Desuden har de navne, på Balladonia fx ’Skylab’ fordi rester af satellitten med dette navn i 1979 styrtede ned her. Det gælder bl.a. en brændstoftank, som kan beses.
Andre navne er ’Fåreryggen’, ’90 miles lige ud’, Den Gyldne Hest’, ’Østerssengen’, ’Dingoens Tand’, ’Kængurugrænsen’ og ’Ørnenes Rede’. Pudsigt nok kan man på ’90 miles lige ud’ absolut ikke gå lige ud gennem træerne, men skal følge skilte for ikke at gå vild!

Holes in one og rekorder
Banerekorder regnes i nettoscore, så alle har en chance, men faktisk har en ung australsk professionel klaret at spille i 72 slag, – 1, fra scratch, og det er en imponerende præstation.Selvfølgelig måtte der også komme holes in one med fem par-3-huller, men indtil videre er der nu kun to.
Fire gange er der spillet turneringer. De seneste to under navnet ’Chasing the Sun’ i 2015, 2016 og her i april. Der i virkeligheden tale om en 10 dage lange festival med mange sidekonkurrencer, udflugter, middage, champagnemorgenmad og måske ikke mindst en 1.000 AUD skattejagt på stranden og en 10.000 AUD hole-in-one- konkurrence.

Bliv medlem
Man får ingen spilleret på danske baner, hvis man tager et afstandsmedlemsskab af Nullarbor Links, men det kan godt friste lidt alligevel. Man får et medlemsnummer, der for evigt tilhører en; Man får tilsendt en kasket og en T-shirt, begge kun reserveret medlemmer; man får et medlemscertificat og – måske det vigtigste for danskere – med mellemrum særtilbud på rejser og ophold.
Prisen er 230 AUD, der inkluderer portoudgifterne.
Vi hører gerne fra evt. danske medlemmer af limstensklubben – eller hvis nogen har spillet banen.

Forrige artikelSpændende putternyhed
Næste artikelSpecial fitting vinder frem
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.