Gudme Golf Club havde i 2018 mere end 5000 greenfeegæster på sin 1380 m lange 9 huls-bane i betagende natur
Tiden arbejder for ni huls baner. DGUs medlemsproblem skyldes bl.a., at mange i alderen 25-40 år har for dårlig tid til golf, og til dem er det en mulig løsning at tilbyde en lækker ni huls bane, der kan spilles på halvanden times tid.
Især, hvis der er naturskøn, velduftende og udfordrende, selv om den er kort, som det er tilfældet med Gudme Golf Clubs charmerende og velpassede bane. Vil man gerne have 18 huller, er det en oplagt mulighed først at spille en runde fra rød og derefter fra gul. Længdeforskellen er kun 180 m, men man spiller to forskellige baner.
Gudme er ikke mindst en god måde at starte en sæson på. Banen ligger i læ og suger solstråler til sig. Roughen består ikke mindst af den frugtplantage, som i 2002-03 med stor støtte fra lokalsamfundet, ikke mindst Gudmes daværende borgmester, blev ændret til en golfbane.
Lokal velvilje
Begivenheden ændrede greenkeeper Palle Sørensens planer for det liv, han havde planlagt med efterløn og pension.
Han er en rutineret greenkeeper og dertil en habil spiller, der har været nede i hcp 2 og har et karrierehøjdepunkt: Under en runde på Pine Valley i New Jersey, USA, blev han vinket igennem af majorvinderen Zach Johnson!
Gudme på sydøstfyn er ikke mindst kendt for de guldskatte, der ind imellem findes fra tiden, hvor gudmekongen regerede. Ikke mindst såkaldte guldgubber har man fundet i egnens betydelige guldskatte fra det 3-7. århundrede. Fund, der flyttede opførelsen af GOGs håndboldhal, så det var med bange anelser, man efter at have fået en ny lokalplan med en golfbane ventede på, om der kom oldtidsskatte til syne.
Det gjorde der heldigvis ikke, og så blev det husmandssted, som Palle Sørensens morbror havde drevet, til en lækker golfoase. Bl.a. blev der fældet træer, der som bonus leverede mere end 100 rummeter brænde.
Med det gode greenkeeper-netværk blev der indkøbt maskiner til fornuftige priser; mange meldte sig til at hjælpe frivilligt – og så var golfspillet i gang.
Stampublikum
Frem til 2011 kun som Pay & Play med et stort lokalt publikum. Derefter blev Gudme GK stiftet som medlem af DGU fra 2012. Medlemstallet har aldrig været stort, men med muligheden for at blive flexmedlem for 475 kr. er det voksende i dag. Også pga. muligheden for at få træning af pro’en Frederik Laursen.
Klubhuset er centrum for et levende socialt liv. I godt vejr på den udendørs terrasse og ellers indendørs, hvor der er mulighed for at få en parisertoast eller en pizza sammen med sine drikkevarer, som regel leveret af Palle eller hans kone Anne Grethe, der nyder at hygge om gæsterne, og som for resten bl.a. også danner par i turneringer med kombineret bridge og golf.
– Mund til mund-metoden fungerer fint for os, konstaterer Palle Sørensen.
– Vi får stadig flere gæster fra hele Danmark, men desuden har vi den perfekte bane at begynde golf på samt ikke mindst at spille på, når en normal 18 huls bane bliver overskuelig af alders- eller helbredsårsager. Det kan man bl. a. konstatere, når man ser, hvor mange spillere vi har leveret til Svendborg GK, og hvor mange fra Svendborg, der er kommet retur.
90 % spiller 9 huller
At Gudme GK klarer sig, skyldes naturligvis fortrinsvis de mere end 6.500 greenfeespillere, der årligt runder banen. Et utroligt tal, der såvel skyldes de romantiske omgivelser og de spændende udfordringer som, at banen kan klare umådelige mængder vand, uden at man skal lukke.
Lidt overraskende spiller omkring 90% kun ni huller. Det gælder bl.a. den fædregruppe, der hver lørdag formiddag tager fra mødre og bleskift for at mødes i klubben.
Priserne er billige såvel på greenfee som på kølle- eller buggyleje
Hver mandag har pro’en Claus Berg dels fælles, dels individuel, træning, og i årets løb er der mange Company Days, ligesom banen bliver brugt af eleverne på Oureskolernes sommerkurser.
Banen
Der er lidt pitch & putt over en runde, men der er faktisk tre par-4-huller på 237-260 m, hvor man kan få lov at slå langt og vise, at man kan arbejde med bolden. Ellers gælder det de tekniske detaljer, når man skal slå sig uden om de få, men godt placerede, bunkers, såvel som enkeltstående træer og trægrupper.
Første hul er elskværdig transport, mens man på andet hul i højre kan havne i en af den tidligere frugtplantage, der har fået lov at ligge tilbage. Mange gør det ufrugtbare bekendtskab, fordi hullet er dogleg højre.
Hullerne 3-7 kræver, at man orienterer sig godt til siderne, for med en skævert havner man let på et nabohul, og derfor skal man lytte godt efter Fore-råb.
Ottende hul byder på en dramatisk bunker lige foran en green, som man let løber af, når man vil gardere sig, men så havner man let i de træer, der ligger helt ind til green. Mange mindre rutinerede sveder angstens sved – som damen, der i klubhuset advarede os:
– Hvis du kommer over den bunker og ligger på green, er det bare din dag, og du er lykkelig!
Niende hul er banens længste som en passende afslutning, inden man skal tage stilling til, om man vil nappe ni mere eller vil ind og gøre scoren op i klubhuset.
Den lille bane i Gudme er et besøg værd. Enten på vej videre, eller fordi man tager en ferie i den sydfynske og benytter sig af Palle Sørensens nye tilbud: Et ugekort til 350 kr. for frit spil.