På vejen ind igennem Nationalpark Thy bliver vi pludselig overrasket af et lille skilt til venstre i vejkanten, hvor der står Nordvestjysk Golfklub.

Til trods for vi godt var klar over, at banen skulle ligge ved den smalle vej, der fører gennem den 244 km2 nationalpark fra Vang til Klitmøller, er det alligevel ikke til at tro, at der i dette særprægede og smukke naturområde, inde bag de mange træer er placeret en golfbane. Som klubbens formand Svend Eriksen fortæller, så er der ingen tvivl om, at man i dag ikke havde fået lov til at anlægge en golfbane i et så spektakulært naturområde som dette. ”Heldigvis kom vi til som klub nr. 29 i Danmark i 1971 og naturområdet fik først status af Nationalpark i 2007”. I øvrigt som Danmarks første af slagsen. Formanden fortæller videre: ”Det var den første bane nord for Limfjorden, og der var meget langt til nærmeste bane på det tidspunkt, så det var med at favne så bredt som muligt rent geografisk. Derfor blev det til Nordvestjysk Golfklub. I dag havde man nok kaldt den noget med Thisted”. Hovedbyen i Thy, som er beliggende kun ca. 15 minutters kørsel mod sydøst, hvor en stor del af klubbens 850 medlemmer da også har adresse.

”Udkantsdanmark” er golfens centrum
Hvis der stadig skulle være nogle læsere, der er i tvivl, befinder vi os altså næsten så langt oppe i det nordvestlige hjørne af Jylland, som man kan komme. Et område, som dele af den danske befolkning ynder at kalde ”udkantsdanmark”. En lidt fordømmende betegnelse, som ikke just vækker positive associationer. Det er dog akkurat den modsatte fornemmelse og følelse vi får med det samme, vi drejer bilen ind på parkeringspladsen ved Nordvestjysk Golfklub denne fredag eftermiddag i juni. Vi er bestemt ikke havnet i udkanten af Danmark. Her summer af liv, og man føler som golfspiller, at man er havnet i verdens centrum! Her er der gang i træningen af en stor gruppe juniorer på puttinggreen, samtidig med en hel del mennesker hygger sig på terrassen efter deres runde. Gæstfriheden man møder fejler bestemt heller ikke noget, hverken fra sekretariatet eller de øvrige medlemmer. En venlighed, som vi også oplever ude på banen, hvor folk er flinke til at lukke igennem efter behov, og man møder ikke nogen uden at få en frisk bemærkning med på vejen. Det er en sand fornøjelse at være gæst på disse kanter!

Udfordringer ad libitum
Men her hører venlighederne så også op fra Nordvestjysk Golfklub, for vanskelige golfhuller i hobetal møder os her fra starten på Bakkedal sløjfen (tidligere Nord).
En stærkt kuperet sløjfe med smalle fairways, der er omkranset af træer og ondulerede greens, hvor banens trods alt få bunkers, er placeret til størst mulig irritation for spillerne – som det sig selvfølgelig hør og bør. Til trods for, at hullernes længder er ganske beskedne (fx 3 par 5 huller på under 440 meter fra gul) og der kun er vand i spil på 3 huller, er der altså rigeligt med udfordringer på denne sløjfe. Tilsammen med Syd sløjfen har de 18 huller dog også været rangeret som en af landets sværeste, og man finder med statsgaranti ikke andre golfbaner i det danske land, som ligner denne i Thy – hverken i natur eller design. Alene de to kvaliteter gør banen et besøg værd! Placeringen i klitsandet blot få kilometer fra Vesterhavet giver banen et linkspræg med sivgræs og puklede fairways, der som regel giver adskillige udfordrende stances på en runde. De tusindvis af fyrre- og grantræer, som oprindeligt blev plantet for at forhindre sandflugt fra kysten, er det næsten uundgåelig ikke at komme i karambolage med et par gange på en runde. Til gengæld giver de mange træer en fantastisk ro og en fornemmelse af, at man har hele banen for sig selv, ligesom som de også lær for en vind, der ellers som regel blæser ret kraftigt i denne del af landet.

Hold tungen lige i munden!
At fremhæve et enkelt hul som banens bedste er mere end svært, for Nordvestjysk Golfklub leverer et sandt festfyrværkeri i formidable golfhuller. De fleste par 3 huller er forholdsvis korte, men stadig særdeles krævende med små greens og store niveauforskelle. Ofte skal man hen over en lavning mellem teestedet og greenen. Det kan betyde store problemer, hvis man er kortslående eller svingteknikken svipser.
Både par 4 og par 5 hullerne er kendetegnede ved smalle fairways, hvor man virkelig skal holde tungen lige i munden i drivet. Mange af disse huller er også stærkt kuperede, hvilket giver nogle helt fantastiske udsigter fra flere af teestederne. Ikke mindst fra hul 4 på Bakkedal sløjfen, hvor man driver ned i en fairway beliggende ca. 25 meter under teestedet. For den langtslående spiller kræver det en del tankevirksomhed at vælge det rigtige værktøj. Ofte vil en driver, hvis man slår mere end 180-200 meter være for meget, med mindre man som man ser i TV – på bestilling – kan arbejde med bolden i luften fra højre mod venstre og omvendt. Et skoleeksempel på denne problematik findes på 1. hul på Syd. Et par 5 hul på 466 meter, hvor man ca. 180 meter ude i fairway generes af to store træer i doglegget mod venstre. Her er der altså to muligheder, hvis man er langtslående. Enten at slå et 4-5 jern sikkert ud i fairway, eller tage chancen og slå en bananhooket – eller slicet (hvis slår som en venstrehåndet) driver ala en Bubba Watson, hen over træerne og rundt langs fairway. Længere fremme retter hullet sig så op mod højre, ligesom man har to bunkers og vandhazarder at tage sig i agt for. Ikke ligefrem et hul, hvor en koldstart kan anbefales, hvis det er ugen, hvor Syd sløjfen er forni. Noget der ændres fra uge til uge, så folk, der kun ønsker at spille 9 huller, får lidt variation.

”Måske” Danmarks bedste Par 5 hul
Som tidligere skrevet er det særdeles vanskeligt at udvælge et hul som banens bedste, men man kan ikke besøge banen i det nordvestjyske uden at bemærke hul 3 på Bakkedal sløjfen. Et hul som i 2017 blev kåret til Danmarks bedste par 5 hul af læserne af et konkurrerende dansk golfmedie. Igen er det et vanskeligt drive ud i en tagrendeformet fairway, som faktisk hjælper bolden tilbage mod midten, hvis den er lidt på afveje. Man har igen fra teestedet en fremragende udsigt over hele det 439 meter lange hul, og man fornemmer virkelig, at det er en helt unik natur man befinder sig i. På den sidste del af hullet går det op ad bakke mod den aflange green, som er beskyttet af to større bunkers. Herfra kan man tilmed høre Vesterhavets brusen.

”Fundamentet” er i orden
Da vi efter runden i klubhuset ser et luftfoto af banen, får man virkelig en fornemmelse af, hvor stort et område banen dækker, og den førnævnte fornemmelse af roen, og at man føler sig alene på banen forstås nu bedre. Der er virkelig god afstand mellem hullerne, og selv de største skæverter kræver end ikke et fore-råb. Risikoen for at ramme nabo-fairwayen er på langt de fleste huller, ikke eksisterende.
Klubben fik i øvrigt i 2015 udarbejdet en masterplan af banearkitekt Philip Spogård, hvor en del af banens huller skulle optimeres. Et fokuspunkt var blandt andet at fjerne de blinde huller. Et arbejde som stadig pågår, og som nåede en foreløbig milepæl den 12. maj, da man kunne tage 4 nye huller i brug.

Til trods for at banen – ifølge formanden selv – trænger til en lettere renovering efter så mange år på bagen, hersker der ingen tvivl om, at ”fundamentet” for denne bane er enestående og langtidsholdbar. Noget som det store antal årlige greenfeegæster også er et vidnesbyrd om. ”Vi har mange gæster, som vender tilbage år efter år. De mener ikke det har været en rigtig golfsæson, før de har prøvet kræfter med vores bane her i det nordvestjyske”, slutter formanden.

Faktaboks:
Vinterpriser gældende fra 1.12.18 til 31.3.19:
Alle dage normal green (frostfri) 200 kr.

Sommerpriser:
Alle dage senior 400 kr.
Alle dage junior Gratis

Gæst til medlem 200 kr.

Udlejning af køretøjer

Forrige artikelLimfjordens Perle
Næste artikelThomas Bjørn spiller på Great Northern mandag
Lasse Christensen
Lasse er en af vores skribenter. Han er uddannet Cand.mag i idræt og samfundsfag og arbejder til daglig som gymnasielærer. Lasse er primært leveringsdygtig i rejseartikler fra alverdens destinationer. Lasse er naturligvis selv inkarneret golfspiller.