Henrik og Jesper Knudsen er ankermænd på golftransmissionerne på hver deres TV-station. Vi satte dem sammen for at høre deres historier – og om livet med golf.
Foto: Lars H. Laursen
De to mænd er om noget lyden af golf – time efter timer taler de os stort set hver weekend gennem ugens golfturneringer på European Tour og PGA Tour. Henrik Knudsen og Jesper Knudsen er de bærende kræfter på henholdsvis V Sport Golf og Discovery/GolfTV.
Golfbladet møder de to garvede kommentatorer på terrassen ved Kokkedal Golfklub til en kop kaffe. Og en snak om deres liv, hvor golf fylder uendeligt meget.
Og nej, trods ens efternavn er de ikke i familie med hinanden. Men derudover har de masser af ting til fælles: De er nogenlunde jævnaldrende, er hovedmændene bag golftransmissionerne på hver deres TV-station og naturligvis bidt af en gal golfbold. Og så begyndte begge deres karrierer med tilfældigheder.
Jesper Knudsen spillede som ung badminton på professionelt niveau. Han var begyndt at kommentere på Klampenborg Galopbane, og der blev han opdaget af FilmNet. TV-stationen havde købt rettighederne til at vise søndags- og mandagskampen fra Premier League, men manglede en kommentator.
– Efter et par år fandt FilmNet ud af, at de skulle have en sportskanal. De købte et hav af rettigheder, deriblandt golf fra PGA Tour. Så det blev jeg sat til at kommentere. Jeg kan huske, jeg havde Tiger Woods i hans allerførste turnering. Dengang havde vi ikke internet, så vi havde ikke noget begreb om, hvad det var for et fænomen, der lige pludselig ramte golfsporten, fortæller Jesper Knudsen.
Efter et par år blev rettighederne solgt videre, og Jesper Knudsen vendte tilbage til tjansen som fodboldkommentator. Men da først C More og nu Discovery generobrede dem for fem-seks år siden, røg Jesper Knudsen atter bag golfmikrofonerne, hvor han har været lige siden.
Fra værtshus til TV2
Der var også et skær af tilfældighed over Henrik Knudsens entre i sportens verden. Han havde som ung gået i skole i USA og var blevet forelsket i amerikansk fodbold. Tilbage i Danmark drev han på et tidspunkt en bar ved siden af Radiohuset på Frederiksberg, hvor han forsøgte at peppe normalt døde mandag aftener op med ”Monday Night football”. Med en ugegammel kamp, han fik tilsendt fra USA på VHS – og succesen var enorm.
– Da TV2 startede i 1988, havde de have nogle rettigheder til NFL, men de havde ikke nogen, der vidste noget om det. Men flere af dem kom fra DR, og de vidste, at ham værtshusholderen kendte lidt til det. Så jeg blev inviteret til at være medkommentator, fortæller Henrik Knudsen om sin spæde start.
– På et tidspunkt starter TV3, der havde købt søndagskampene til Premier League. Men ingen fra TV2 eller DR ville have noget at gøre med den der piratstation, der sendte fra London. Jeg var blevet eksportchef for Vordingborg Køkkener og var tit i England. Så jeg lagde lige vejen forbi TV3 og aflagde en prøve, og blev så hyret.
TV3 voksede, og de kom hele tiden med nye opgaver. Jeg var den eneste, de havde, så på et halvt år var jeg på alle de store engelske stadions, til SuperBowl, Ishockey VM, Masters og Wimbledon, forklarer Henrik Knudsen, der til sidst havde fået så mange opgaver, at det blev for meget. Så faldt valget på golf.
Evnen til at tie stille
De to arbejder nu begge fuld tid med at kommentere golf. Men hvad er egentlig en god golfkommentator?
– Det skal du jo spørge seerne om. Men det har nok noget med stemmen at gøre. Man skal kunne holde ud at høre på den længe – vi sender jo i mange timer. Det gælder så åbenbart os to. Og så handler det om evnen til at tie stille, mener Henrik Knudsen.
– Ja, og det er faktisk noget af det sværeste. Selv om man har lavet det i mange år, kan man godt blive grebet lidt af panik, når der pludselig har været stille i ti sekunder. Det føles som en evighed, supplerer Jesper Knudsen.
– Jeg kan huske, da jeg lavede Wimbledon med Kurt Nielsen. Han kunne sagtens sidde i flere partier uden at sige noget – og seerne elskede ham. Han overspeakede ikke tingene. Det har vi nok stadig en tendens til at gøre, for vi bliver betalt for at tale. Men man skal lade være, hvis man ikke kan tilføre noget, fastslår Henrik Knudsen.
Hvor en fodboldkamp er overstået på 90 minutter, varer en golftransmission op mod fem-seks timer. Og her nytter det heller ikke noget at snakke sig ihjel, hvis man skal holde dampen oppe i hele udsendelsen.
– Det er faktisk også sværere, end folk tror. Men det handler om at være dygtig til at tage sine pauser, så man ikke brænder al energien af, mener Jesper Knudsen.
– Det er meget også vigtigt, at du går op i det, at du kan lide det. Der kan måske godt være en torsdag en gang imellem, hvor det er op ad bakke, men generelt glæder jeg mig hver gang, fortæller Henrik Knudsen.
Må ikke blive taget med bukserne nede
Det kræver også forberedelse, når man skal være på i så lang tid ad gangen. Men det er svært at sætte tal på, hvor lang tid de to bruger på det.
– I hvert fald lige så mange timer, som du kommenterer. Når du sætter dig ned, er du nødt at have en masse, du kan tale om, det kalder vi lommeuld. Der er mange pauser – især på PGA med alle reklamerne. Der er du nødt til at have en god historie at fortælle, siger Jesper Knudsen.
– Jeg plejer at sige, at jeg har forberedt mig i 30 år. Der kommer hele tiden nye navne til og nye baner, men meget bliver lettere med årene. Det er en passion for mig, jeg timer ikke, hvor længe, jeg bruger på det – for det gør jeg hele tiden. Jeg læser nyheder og får en masse information, fortæller Henrik Knudsen, der nok også er indehaver af landets største bibliotek af golfbøger.
– Når du dækker en golfturnering, er der 154 spillere – og du aner ikke, hvem der vinder. Pludselig kommer der en eller anden helt med frem, som du bare er nødt til at vide noget om. Du må ikke blive taget med bukserne nede. Der er du nødt til at følge med. Jeg er den type, der laver en helvedes masse notater, jeg kan finde frem undervejs, afslører Jesper Knudsen.
Vil fortsætte med golf
I sportens verden går det ofte hurtigt. Også når det handler om rettigheder. Så hvad ville de to gøre, hvis de pludselig ikke længere skulle kommentere golf?
– Du kunne jo sige pension, lyder det drillende fra Jesper Knudsen til sin tre år ældre kollega, men bliver dog hurtigt mere seriøs:
– En af de golfbøger, jeg bedst kunne lide, var ”A good walk spoiled”. Hvor de følger PGA Touren i et år – forskellige skæbner. Det kunne være superspændende at rejse med i et helt år til en bog eller TV-dokumentar. Men hvem skulle betale?
– Jeg ville nok fortsætte med at skrive om golf. Og jeg har længe tænkt over noget med golfturisme i Danmark, som der intet bliver gjort ved. Alt handler om, at danskere skal rejse ud. Men hvorfor skal tyskerne, franskmændene og spanierne ikke herop? Det kunne jeg godt tænke mig at gøre noget ved, afslører Henrik Knudsen.
Golfens fremtid
I årevis har golf på TV været ensbetydende med 72 hullers slagspil – fordelt over fire dage. Men de senere år er der kommet nye formater til. Ikke mindst på European Tour, hvor man eksperimenterer lidt med nye turneringsformer.
– Jeg kan godt lide, at man prøver at lave andre turneringsformer. PGA lavede en par-turnering, og jeg tror også, folk godt kan lige WGC Matchplay, siger Jesper Knudsen.
– Ja, der skal noget variation til. Ryder Cup hulspil er jo den største sællert af alle. Men grunden til, jeg er så forelsket i sport, er, at det erstatter drama og skuespil. Det, ingen kan skrive manuskript til. Som da Michelson vinder PGA – en vidunderlig historie med overraskelse og drama.
Sport er jo kunst, når det bliver gjort godt. Andre gange er det dødkedeligt. Men det er altid uforudsigeligt – du ved ikke, hvad du får, når du sætter dig ned, fastslår Henrik Knudsen.
Forskellige kulturer
Mange af spillerne har ry for at være så kedelige at både se og høre på, at det vil være mere interessant at se roughen gro. Det har PGA Tour måske også indset, fra i år har de indført ”Player Impact Program” med en pulje på 40 millioner dollars, der skal fordeles mellem de ti spillere. Det handler – blandt meget andet – om at være synlige på sociale medier og i det hele taget have et godt brand.
– Tænk, hvad Koepka og DeChambeau har fået af omtale. Spillerne er langsomt ved at finde ud af det, men samtidig fortæller spillernes mentalcoach, at de skal holde fokus. Men det er noget af det, der skal udvikles. European Tour gør det fantastisk med deres videoer – for eksempel den der Anger Management med Tyrrel Hatton. Det skal der udvikles meget mere af, mener Henrik Knudsen
– Jeg tror du har ret i, at ET er bedre til at produktudvikle. Amerikanerne er dygtige til at TV-producere tingene. Indholdsmæssigt er ET bedre til at finde på nyt, siger Jesper Knudsen
– Det bunder nok også i to forskellige kulturer, humoren er meget forskellig. Amerikanerne har det med at være lidt mere selvhøjtidelige og er bange for nyt, mens ET kører meget britisk humor. Der er en kulturforskel, mener Henrik Knudsen, mens hans kollega følger op.
– I USA dyrker man også stjernerne lidt mere end i Europa. Der er en anden form for idoldyrkelse, de bliver virkelig sat op på en piedestal. Og når man har den tilgang, er det også svært at lave grin med sig selv. Det er vi bedre til på vores breddegrader.
Den lukrative bonuspulje fra PGA Tour blev også lavet som et svar på den ”Premier Golf Leauge”, der har summet længe. Og kan sammenlignes med de store europæiske fodboldklubbers forsøg på at skabe piratliga. Lige som i fodbold, handler det om enorme summer til de allerbedste.
– Jeg tænker med hjertet og tror, det er dødt. 150 års traditioner kan man ikke købe sig til. Golf har så meget historie. Og som McILroy siger, så vil de ikke længere selv kunne bestemme, hvornår de vil spille. Så for golfens skyld, nej, lyder det fra Henrik Knudsen, der bakkes op af sin kollega.
– Jeg bryder mig ikke om de oliepenge, der kommer ind. Det er jo pengefolk, ikke golffolk.
I stedet for den pengestærke, nye piratliga, er der lagt op til et øget samarbejde mellem PGA Tour og European Tour. Næste år skal tæller tre turneringen på PGA således også til ET, mens en europæisk turnering vil gøre det modsatte. Men kunne man forestille sig én, samlet tour?
– Man bliver nødt til at holde sammen. Og ET har så stærkt et brand og Ryder Cup er så stort, at man vil forsøge at holde liv i begge dele. Men samarbejde af en slags er nødvendigt, mener Henrik Knudsen.
Fem hurtige
Hættetrøje eller vest og skjorte?
HK: – Begge dele – hver ting til sin tid. Det er unge mennesker… Men jeg kan også godt lide, når en stiller op i vest, skjorte og slips. Det er charmerende.
JK: – Jo mere, man ser den der hættetrøje, jo bedre kan man leve med den. Jeg var ikke stødt af, at amerikanerne stillede op i hættetrøje til Ryder Cup.
Ryder Cup eller Solheim Cup?
JK: – Det er svært sammenligneligt – men nok Ryder Cup. Det satte sig først i min bevidsthed.
HK: – Jeg vil ikke undvære noget af det. Men skulle jeg vælge, bliver det Ryder Cup.
European Tour eller PGA Tour?
HK: – ET. Jeg har hjertet der og kender det til bunds. Og foretrækker klart TV-produktionen frem for den amerikanske.
JK: – Er nødt til at sige PGA Tour. Det første TV, jeg så, var fra USA. Så det er det, jeg voksede op med.
Favoritturnering at kommentere?
HK: – Ryder Cup! Det er selvfølgelig mere end begivenhed, men ellers Masters og the Open. Og så er der Himmerland – den kan også noget. De har ramt noget.
JK: – Det er svært, men Players er noget specielt. Jeg kan godt lide genkendeligheden – man glæder sig. Og så var det sjovt at kommentere OL. Tror, det kommer til at vokse endnu.
Er der en sportsgren, I ikke ville kunne kommentere?
HK: – Jeg blev bedt om at kommentere boksning engang, der sagde jeg fra. Motorsport og kampsport er for langt væk fra mig.
JK: – Håndbold ville jeg have svært ved – jeg kan ikke finde ud af det.
HVEM SENDER HVAD?
NENT, som V Sport Golf hører under, sender fra turneringer, men også fra de fire majors – selv om de tre af dem spilles i USA, hvor Discovery har rettighederne til PGA Tour.
Det kan være svært at finde rundt i, men det handler om rettigheder.
NENT har rettighederne til European Tour, LPGA og Ryder Cup, mens Dicovery sidder på PGA, Ladies European Tour og Solheim Cup.
Herudover sælges rettighederne til herrernes fire majors enkeltvis – lige nu ligger de hos NENT. Men de to stationer kunne i princippet have én hver – og andre stationer de andre to. Det samme for damerne.
Rettighederne til WGC-turneringer sælges også separat.
Næste år skal en PGA-turnering – Scottish Open – spilles i Europa, og her bliver det geografien, der afgør, hvem der skal sende. I dette tilfælde bliver det på en af NENT’s kanaler, selv om det er en PGA turnering. Og omvendt med de tre tællende European Tour-turneringer, der næste år spilles i USA – de vises af Discovery.
Navn: Henrik Knudsen
Alder: 64 år
Hjemmeklub: Kokkedal
Kommentator på V Sport Golf
Navn: Jesper Knudsen
Alder: 61 år
Hjemmeklub: Københavns Golf Klub
Kommentator på Discovery/GolfTV