Kig på hvad du foretrækker, at din golfbold skal kunne og vælg mærke og model efter det, siger Golfexpertens Kim Lysholt.
Der er skrevet stolpe op og stolpe ned om golfbolde, og hvad du som almindelig golfer skal vælge. Kim Lysholt fra Golfexperten i Hørsholm er en af landets mest erfarne sælgere af golfudstyr, og hans råd er, at man ’vender æsken om’.
Hvordan nu det? Jo bag på æsken står som regel hvilke egenskaber den enkelte bold har, og i mange tilfælde hvilke egenskaber den har i forhold til andre tilsvarende bolde.
– Kunderne spørger mig næsten altid om hvilken bold de skal vælge. Og jeg svarer: Hvad ønsker du at bolden skal kunne? Det er helt fair, at folk, der slår mange bolde væk, vælger at gå efter de billigste bolde, men jeg synes, at man taler alt for meget om pris i stedet for at tale om hvad man ønsker bolden skal kunne, siger han, og medgiver, at det ofte kan være svært at finde rundt i.
– De fleste producenter er faktisk ikke særligt gode til på en overskuelig måde at markedsføre hvad der er forskelligt og hvorfor man skal vælge en bestemt type bold fremfor en anden. Men man kan finde en del af svaret ved at vende æsken om. Her står der på de fleste bolde hvad deres egenskaber er.
’x’ til bedstemor
Vi tager en æske Titleist Pro V1x ned fra hylden. Vender den om og kan både se og læse hvilke egenskaber bolden har. I dette tilfælde en bold, der føles ’blød’, har en ’høj boldflugt’, har ’lavt spin’ i det lange spil og ’højt spin’ i det korte spil. Vi kan så også læse, at man får ’mere spin’ i jernslagene end med søsterbolden Pro V1 (uden ’x’), og det tilsammen fortæller en lidt anden historie, end den Kim Lysholt oftest hører fra kunderne.
– De tror, at en Pro V1x kun er for de bedste spillere, der slår meget hårdt, men sandheden er at den launcher højere – altså er lettere at få i luften – og føles blødere end de fleste andre premium bolde, uanset svinghastighed. Hvis jeg skulle vælge en bold til min gamle bedstemor, ville det blive en Pro V1x. Der står ikke et ord om ’handicap’ på æsken på nogen bolde, siger han.
Flere lag, bedre egenskaber
Det samme gør sig i øvrigt gældende for de andre bolde i den dyre ende af spektret; hvad enten det er de forskellige Chrome Soft-modeller fra Callaway, Srixons Z-Star modeller eller TaylorMades TP5-modeller.
For de billigere bolde – dem, der kun består af 2 lag, en kerne og en skal med dimples – forholder det sig lidt anderledes. Her er det principielt kun kernens hårdhed, der varierer og ændrer egenskaberne. Derfor vil Kim Lysholt til enhver tid anbefale golfspillere på alle niveauer at vælge bolde med flere lag.
– Kun bolde med forskellige lag har egenskaber, der gavner alle dele af spillet. De har distance-boldens egenskaber i kernen, mens de forskellige mellemlag og skallen har egenskaber, der forbedrer føling, kontrol og spin.
Fire eksempler på, at man kan få vigtig information ved at vende æsken om og se hvad den enkelte bolds egenskaber er. Vælg det du har brug for, for eksempel højere boldflugt og mere eller mindre spin.
Hjernen driller os
Vores hjerne kan ind i mellem spille os et puds. Også når det gælder golfbolde, der jo alle i princippet ser ens ud. Derfor ser man i dag mønstrede bolde som Callaways ’Truvis’, der for eksempel har den egenskab, at den ’ser større ud’ når den ligger ved siden af en almindelig hvid bold. Og at det ser ud som om, den ligger højere oppe i græsset end en traditionel bold. Begge dele er et optisk bedrag, men det hjælper på vores selvtillid. Lidt det samme gælder omkring sigtelinjer, igen Callaways Triple Track, der matcher linjerne på deres Odyssey-puttere eller TaylorMades Pix-mønster, der giver fornemmelsen af at man har en meget bred sigtelinje.
Forskellige farver – primært optisk gul – kan fornemmes at være lettere at se, og mønstre, linjer og farver kan alt sammen være supplement til det vigtigste; boldens egenskaber.
TaylorMades Pix-mønster kan påvirke vores hjerne.