Opbygningen af greens og bunkers tilkendegiver, at Greve golfbane er skabt af samme arkitektfirma som står bag St. Andrews og Carnoustie.
Golfbanen i Greve er omgivet af opdyrkede marker og grænser op til villakvarteret i den lille by Tune. Vi er på grænsen mellem land og by, 20 minutter fra København, og banen er da også anlagt på gammel landbrugsjord og mon ikke nogle af de 11 søer på golfbanen er skabt af naturens hånd.
En lang grusvej fører op til klubhuset, proshop og restaurant, som holder til huse i hovedbygningen på en gammel gård. Det er som at komme til en golfklub langt ude på landet.
Det er ingen ringere end den verdenskendte banearkitekt Martin Grant Hawtree, som er 3. generation i Hawtree Ltd., som har designet af Greve golfbane, anlagt i år 2005. Hawtree Ltd. har siden 1912 designet og redesignet nogle af de mest kendte golfbaner i verden, bl.a.de to British Open baner St. Andrews og Carnoustie.
Arkitekten har skabt en bane karakteriseret store greens med forhøjninger, der giver runoffs og dybe greenbunkers. Mange af greenbunkers er strategisk placeret i forkant og der kan være flere lige efter hinanden. De mange bunkers – 63 i alt er velplacerede – og opbygningen med en forhøjet bagkant betyder, at man tydeligt kan, hvor man helt ikke skal slå hen. På den måde minder Greve golfbane om de traditionelle linksbaner, og det understreges yderligere, at de åbne vidder, hvor vinder oftest er i spil.
En blød start
Det er en blød start på runden. Hul 1, et par5-hul på blot 436 meter fra Gul tee (400 Rød) er ganske overkommeligt. Der er rigelig plads til at lande bolden på fairway, og ligeså i 2.-slaget, men så sker der noget! I approach-slaget gælder for alvor om at vælge at kende længden. Green ligger falder brat mod sø på to sider, og ups! Efter en anelse flækket slag og et kraftigt spring væk fra green lander bolden mellem sivene i søen.
På hul 2 er der endnu mere vand i spil, men denne gang fra tee. Og udfordringer får et nyk op, da fairway snævrer sig ind ved søerne i landingsområdet. Og på hul 3, et kort par3-hul på 128 meter fra gul (100 Rød) har Martin Grant Hawtree plastret forkanten til med hele fire bunkers. En forsmag på hvad der er i vente.
Det er også værd at fremhæve det spektakulære hul 8, endnu et par3-hul med 152 metrer til pinden fra Gul tee (124 Rød). Spilleglæden sprudler, når man står på det hævede teested og ser det smukke greenområde, og ikke mindst de to velplacerede bunkers.
En kamp mod vejrguderne
Den tørreste sommer i mands minde har sat nogle spor på banen, da GOLFBLADETs udsendte er på besøg den 22. august. Ganske vist er græsset kommet i god vækst på fairways, men i nogle områder har vækster med ukrudt tilsyneladende haft bedre ved at klare tørken, og værst ser det ud på nogle af kanterne på bunkers, der står uden en trevl på kroppen. Disse betingelser er dog kun midlertidige, og så snart græsfrøene vågner af dvale vil hele banen igen stå flot som den normalt gør.
Men et sted har greenkeeperne igennem tørken kunne slå igen. Vedvarende vanding har resulteret i lækre grønne greens med tæt vækst. Greens er i topform, og der er ingen tvivl om, at de store greens der i gennemsnit fylder 550 kvadratmeter er anlagt efter alle kunsten regler; de følger nemlig de såkaldte USGA-standarder.
Bagni mest interessant
De ni bagerste huller er let kuperet og har en hel del træer omkring fairways, og det tilsammen giver en hel del til både øjet og spillet. Allerede på Hul 10, som er et af de bedste golfhuller på banen, får man syn for sagn.
Vi står på den eleverede tee, og ser frem mod en let faldende fairway, der går dogleg til pinden 346 meter fremme – fra rød blot 312 meter. Venstre side skal man holde sig fra; træerne vil afskære dig fra et slag mod green, mens højre side er perfekt til indspil til en kæmpe green beskyttet af både bunkers og sø.
Hul 12 er et af de eneste huller, der spiller blindt fra tee og op over en lille bakke, og på Hul 16 har man vel nok den største højdeforskel fra tee til green. Hul 16 sætter gode spor i hukommelsen. Det skyldes ikke mindst udsigten til en let dogleg, en flot grøn fairway og en green, som man lige kan ane bag nogle træer 349 meter væk – afstanden fra Rød tee er 321 meter.
Og runden afsluttes med endnu to pragthuller. Først det svære og lange par3-hul, hvor baneguiden viser mere vand end græs, og så Hul 18, hvor man skal forcere en sø fra tee og håbe på at undgå fire fairway-bunkers.
En omtumlet tilværelse
Siden en række investorer i foråret 2005 begyndte at anlægge Greve Golfbane, som en privatejet bane på lejet jord, har golfanlægget levet en noget omtumlet tilværelse. I 2009 gik Greve Golfbane konkurs, og så kom Passebækgård og opkøbte af kurator.
De nye ejere kastede imidlertid håndklædet i ringen, golfbanen lukkede og personalet blev afskediget i februar 2012. Men heldigvis lykkedes det allerede i marts 2012 Greve Golfklub at indgå aftaler mellem en nye baneejere, og i dag ejes banen af nuværende og tidligere DGU-landsholdstrænere, nemlig David Dickmeiss, Peter Thomsen, Thomas Kiel Larsson og Magnus Landström.