25 års jubilaren Varde Golfklub kunne have haft en Trent Jones-bane, men har al mulig grund til at være glad for den bane de har.
Formanden for Varde Golfklub gennem mere end 15 år, Dan B. Larsen, står på 4. teested og peger ud på det smukke åbne landskab med græssende kvæg i ådalen og nogle ganske imponerende udsigtsvillaer på bakkekammen langt ude i det fjerne. Han fortæller med stolthed om sin klub og dens bane, der denne sommer har fejret 25 års jubilæum, og som fremstår grøn og frodig selv efter den tørreste sommer i mands minde.
”Vi har egen vandboring,” siger han. ”Det har gjort det muligt, at vande fairways hele sommeren. Det har vi måtte høre noget for, men vi har jo ikke gjort andet end at cirkulere det vand, vi selv borer op. Og vi har også fået meget ros fra gæster, der har nydt at slå deres bolde fra fairways med dejligt, grønt græs.”
Det er unægtelig også en luksus og en stor fornøjelse. Banen er virkelig velplejet. Greens ruller godt, og så er banen flad og meget behagelig at gå. For nogle år siden var en golfbanearkitekt forbi og give gode råd til små forbedringer, bl.a. blev en bunker fjernet på 14. hul, så det blev muligt at spille det mere aggressivt fra tee, og ikke mindst blev et hav af træer i banens udkant fældet, således, at den smukke Varde å og ådalen blev synlig. Dén ændring havde ingen indvirkning på spillet, men i høj grad på den visuelle oplevelse, og naturoplevelsen.
Også en anden banearkitekt var forbi for 10-12 år siden, hvor den velfungerende og bynære golfklub gik med tanker om en baneudvidelse. Man havde nemlig fået stillet et stort, smukt areal til rådighed af kommunen, og dengang gik det jo strygende i golfverdenen. Banearkitekten var ingen ringere end Robert Trent Jones II, og han fremkom med nogle fantastiske ideer og et baneforløb, der inkluderede omlægning af den eksisterende banes første ni huller og ni helt nye huller.
”Det er virkelig nogle flotte tegninger og et spændende projekt, men da vi fandt ud af hvad det ville koste, og hvor mange flere nye medlemmer vi skulle have for at kunne forrente det projekt, trak vi os. Det er nok meget klogt i dag,” siger Dan B. Larsen, og tilføjer, at Trent Jones’ planer også havde krævet en lang række miljødispensationer, der havde været fuldkommen urealistiske at få igennem.
Flere kvinder, tak!
Varde Golfklub har klaret sig fint endda uden den planlagte udvidelse. Der er 850 medlemmer af den bynære golfklub, et tal, der har været ganske stabilt over årerne. Skal det øges, har Dan B. Larsen og hans bestyrelse en plan om, at få flere kvinder til at spille golf. ”Opnår vi at have ligeså mange kvindelige medlemmer som mænd, så øger vi medlemstallet med 40 procent, så det er da værd at stræbe efter,” siger han og har en idé om, at kvinderne selv skal bidrage til hvilke former for medlemskab, der er attraktive nok til at fastholde dem.
Der ligger også en visionsplan for de kommende 10 år, der indebærer fortsatte baneforbedringer. Selvom Varde Golfklub er en helt almindelig medlemsklub som så mange andre, har man flere gange lagt bane til professionelle golfturneringer, og fra ’Tee 62’ er der tale om en endog særdeles udfordrende bane, hvor ikke mindst det lange spil skal være godt. Når man blandt andet to gange har haft værtsskabet for DM for Professionelle, skyldes det i høj grad at turneringspromotoren Flemming Astrup er fra Varde, og i mange år var et engageret medlem af klubben. Det var da også ham, der i sin tid fik ideen om at lade Trent Jones stå for baneudvidelsen, og han arrangerede flere Pro-Am turneringer på sin hjemmebane.
Et af de steder, hvor der umiddelbart er plads til forbedringer på Varde-banen, er greenområderne, der ikke er specielt kreativt udtænkt og udformet. Hvilket i øvrigt langt fra er et særsyn på baner fra den periode. Langt de fleste greens beskyttes af en enkelt eller to lidt anonyme bunkers foran green. Den positive undtagelse er det forlængede 11. hul, som er et kort par5 med en stor sø lige foran green, og en bunker bagved til at opsnappe bolden fra dem, der slår for langt. Det er et godt eksempel på, at et par5 hul ikke behøver at være djævelsk langt for at være en sjov udfordring. Sammen med det smukke 13. hul – par4 – og det relativt svære, lange 4. hul er det banens bedste huller. Under 5. green gemmer sig en jernalderlandsby, fortæller formanden.
Klubhuset er stort og funktionelt i to etager, med proshop og sekretariat i underetagen og en café med udsigt til 1. og 10. hul øverst. Det danner rammen om et aktivt klubliv, hvor cheftræneren Jacob Tranberg med slet skjult stolthed kan fortælle at omtrent hvert fjerde medlem deltager aktivt i ugentlig træning på hold, og dermed oplever følelsen af at ’gå til golf’ snarere end blot at spille golf.
Går man med planer om at besøge banen, så kan det tilføjes, at greenfee blot er 250 kr. alle ugens dage. Det er virkelig billigt og måske et af de steder i Danmark man får mest værdi for pengene som greenfee-spiller.
Varde Golfklub
Gellerupvej 111B, 6800 Kolding. Tlf.: 7522 4944. kontor@vardegolfklub.dk. www.vardegolfklub.dk.
18 huller, par 72. Længde: 6.167-4.533 meter (4 teesteder; 62, 57, 51 og 45).
Greenfee: 250 kr. alle dage.