Det er ganske enkelt utroligt hvad to mand og en håndfuld frivillige kan gøre ved en golfbane.
Efter at have puttet ud på 2. hul på Halsted Kloster Golfklubs fine bane i selskab med klubbens formand, Gert Meyer Madsen, bemærker vi en mand, der knokler med vandingsanlægget på den nærliggende 7. green. Det viser sig at være den ene af golfklubbens to (2) ansatte, greenkeeper Mogens Andersen.
Den lille lollandske golfklub har blot 400 medlemmer og ikke meget mere end 1000 greenfee runder om året. Derfor er der ikke råd til mange lønninger. Banepersonalet består af én greenkeeper og en assistent i flexjob. Mogens Andersen er uddannet traktormekaniker, så han kan også vedligeholde maskinparken.
Hvordan det lykkes at holde banen i en stand, der på ingen måde afviger negativt fra landsgennemsnittet, er et mysterium, men ifølge formanden så er greenkeeperen en lidenskabelig ildsjæl, og så er klubbens lille trofaste medlemsskare flittige til at yde en frivillig indsats. Det gælder både med hensyn til at hjælpe med at klippe og vedligeholde banen, og til at tage en tørn i sekretariat og proshop, en tjans, der går på skift mellem syv kvinder.
Da vi besøger Halsted Kloster Golfklub midt i juni, er man begunstiget af den langvarige tørke, der har overflødiggjort klipning af fairways og rough, men greens og teesteder står rigtigt flot. Selv det gamle, historiske klubhus, der er fredet og bevaringsværdigt, er blevet restaureret og vedligeholdt af frivillige. Man kan kun imponeres.
Anlagt for EU-midler
Det er fire år siden, at klubben skiftede navn fra Vestlollands Golfklub til det nuværende. Årsagen er den enkle, ifølge formanden, at ordet ’Vestlolland’ efterhånden har en negativ klang. Vi befinder os i den grad i ’Udkantsdanmark’, banen ligger otte kilometer fra Nakskov og små 45 minutters kørsel fra Nykøbing Falster. Har man lyst til at slå sig ned her, får man en smuk natur – det viser sig, at Lolland ikke kun er pandekageflad – og nogle af landets laveste huspriser. Men det er tydeligt at se på køreturen til og fra golfklubben, at dette er en nedslidt landsdel. Formanden er dog ikke så pessimistisk. Der er faktisk ved at komme flere jobs på egnen, og pilen er begyndt at vende. Medlemstallet i golfklubben er svagt opadgående.
Halsted Kloster Golfklub blev stiftet i 1994 og initiativtageren var den nu afdøde Niels Erik Bertelsen, som var kendt i ind- og udland fra sportsgymnastikken. Pengene til at anlægge golfbane for kom blandt andet fra EU midler, der blev givet til støtte for økonomisk trængte regioner. I dette tilfælde skulle der satses på golfturisme efter at skibsværftets lukning bogstaveligt talt truede hele Nakskovs eksistens. Nogen stor golfturisme er det dog ikke blevet til. Der kommer da lidt greenfee gæster fra hotellerne i Bandholm og Maribo, men der er plads til langt flere, siger formanden, der har god grund til at være stolt af banen.
Golfbanen er smukt beliggende langs Halsted Å og ved siden af det gamle Halsted Kloster, der dateres tilbage til år 1305. Den anden nærmeste nabo er Halstedhus Efterskole, der har en golflinje, og bidrager til juniorlivet i klubben.
De første ni huller ligger i et fladt areal, der flere steder gennemskæres af Halsted Å. I efteråret og tidligt på foråret var denne del af banen totalt oversvømmet, for grundvandsstanden er lav og når åen er fyldt op, er der kun ét sted vandet kan løbe hen og det er ud på banen. Her er især det vanskelige 6. hul udfordrende – andetslaget skal slås over en stor sø – og det skarpe dogleg 9. udfordrer én på valg af våben, både fra tee og i indspillet til den højtliggende green. Ellers er det mest vindretningen og -styrken, der kan drille, og de mange niveaugreens, som Frederik Dreyer har anlagt i sin tid.
Bag9 er både smukkere og mere spektakulære. Hullerne er let kuperede og ganske svære. I ådalen græsser kvæget, og udsigten er smuk. Især fra 14. hul, hvor man spiller ned mod to søer og en krydsende å, og igen skal overveje sit valg af våben fra tee. Det er ikke til diskussion på 13. hul. Her skal driveren i brug. Med 563 meter (476 fra rød) er det et monster af et par5 hul, og hånden på hjertet, også for langt for klubgolferen til at det rigtigt giver mening. Der sluttes af med et kort par4, langs den smukke allé af 250 år gamle egetræer, der fører op til klostret, og vel inde i klubhuset kan man konstatere, at selvom Halsted Kloster Golfklubs bane drives for lavbudget, så er det ikke gået ud over kvaliteten.