Som det er tilfældet med de gamle baner langs kysten i Storbritannien, ligger Hässlegårdens Golfklubb i Hässleholm lige klos op af togbanen.

 

Golf er hyggeligt i Sverige. I hvert fald hvis man søger mod de helt almindelige klubbaner, der ud over at være hyggelige at besøge, også er både velholdte og billige. Det er da noget nær den ideelle verden.

Til dette tema lagde vi vejen omkring Hässlegårdens Golfklubb i den mellemstore provins- og stationsby Hässleholm. Banen er en skøn skov- og parkbane, der ligger klos op af jernbanen, bare 2,9 kilometer fra togstationen. Det betyder, at man rent faktisk kan tage Øresundstoget næsten direkte til golfbanen. Der er masser af overnatningsmuligheder i byen, fra bedre hoteller til vandrehjem, og har man campingvogn, ja, så har klubben plads til seks vogne på sin egen campingplads, bogstaveligt talt 20 meter bag 1. tee. Morgenmad og frokost skal man ikke bekymre sig om, golfklubbens hyggelige restaurant har åbent fra kl. 6 til 15, men er til gengæld lukket resten af dagen. Det er et fænomen, vi har set mange andre steder i de almindelige svenske golfklubber, så man skal lige være opmærksomme på, at man ikke nødvendigvis kan få mad og drikke, hvis runden afsluttes efter kl. 15.

 

Uhørt billig greenfee

Vi besøgte Hässlegårdens Gk en pragtfuld lørdag morgen i begyndelse af juni. Ligesom herhjemme, har det sydlige Sverige haft en historisk varm maj og første del af juni, så fairways var god afsvedne, men ellers var banen uhyre velplejet. Greens og greenområderne var grundigt vandet, så indspil ikke var det rene lotteri, men greens var ikke specielt hurtige, da man simpelthen var bange for at brænde dem af. Det skal man måske være glad for, for adskillige af banens greens er særdeles ondulerede, og jeg tør slet ikke tænke på hvor svære de vil være hvis de også var lynhurtige.

Lettilgængeligt, hyggeligt og velholdt. Er der mere godt at sige? Nårh ja, prisen, som er nærmest uhørt billig. Vi besøgte som nævnt banen en lørdag morgen før kl. 9, hvilket blot koster 265 svenske kroner, med en nuværende kurs svarer det til ca. 200 kr. Og så er den glimrende baneguide tilmed inkluderet. Efter kl. 9 stiger prisen til 400 svenske (300 danske), men det er dæleme stadig billigt, og spiller man om eftermiddagen efter kl. 15, falder prisen til 235 svenske (176 danske kr.). Priserne er i øvrigt gældende for alle ugens dage.

 

Drilsk bane

Banen er også ganske udfordrende trods en beskeden længde fra selv det bagerste af fire teesteder – her findes gul, blå, rød og orange. Dels er greens som nævnt meget drilske, dels er banen sine steder særdeles smal, og på mange huller er den klogeste beslutning at lade driveren ligge og spille efter position frem for længde. Det gælder i særdeleshed også på banens mest markante hul; 13. hul er et par 5 på bare 448 meter, men for  at komme over en sø i den direkte linje skal man slå 178 meter, fairway drejer imidlertid kort efter ned mellem et smalt skovstykke, og det gør driveren til risky business på mere end én måde. Midt i fairway på vej ned mod greenen står et gammelt afgrenet træ som en slags obelisk, og giver hullet endnu mere karakter. Det er måske ikke et decideret godt golfhul, men det er i sandhed et hul, man husker.

Forrige artikelNaturskønt golfcenter i hastig udvikling
Næste artikelSkåne – fra dramatisk klipper til flagermussafari
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.