Helsingør Golf Clubs bane kan virke skræmmende med sine smalle fairways, høje krogede træer og de mange bunkers. Helsingør har hele to gange lagt græs til Europa Tour.

Banen i Helsingør har høj kvalitet og hvad der ellers skal til for at få tildelt et værtsskab for Europa Tour. Først var det de middel aldrende herrer på European Senior Tour, der kom forbi i 2006, og året efter Ladies European Tour, og i 2015 var klubben vært for Amatør EM for Dame landshold 2015.
Helsingør er på mange måder en meget klassisk golfbane, inspireret af den engelske tradition for anlæg af parkbaner.
Helsingør Golf Club blev grundlagt i 1927, som den 4. ældste golfklub i Danmark, og fortrængte det daværende militære øvelsesterræn til hærens officersskole på Kronborg. Gennem årene er der sket en del forandringer på banen, som i starten havde den engelske banearkitekt John Harris som designer, og siden kom blandt andre Anders Amillon til med en række nye huller. I nyere tid har Anders Sørensen, tidligere Europa Tour-spiller sat sit præg på banen ved bl.a. at redesigne 13 hul; et par3-hul, som giver gode birdie-muligheder.
Når man lægger alle hullerne sammen måler banen 5.904 meter fra de bagerste klodser (Tee 59) og 5.606 meter fra Tee 56.
Chefgreenkeeper Mogens Nyquist fortæller, at han sammen med resten af staben i løbet af foråret har fornyet tre teesteder, som blev taget i brug i slutningen af maj, og endvidere er nogle høje træer blevet fældet, enten fordi de skyggede eller var i fare for at vælte.

Terrassen er perfekt for tilskuere
Fra klubhusets store terrasse får man et godt kig til teestedet på hul 1, green på hul 9 samt green på hul 18, og det er naturligvis også et godt sted at sidde og nye en øl efter runden.
Fra terrassen går vi de få skridt til første Tee. Den lille hvide pose, som udleveres til greenfee-spillere viser sig meget praktisk at indeholde nødvendige småting til at klare sig på en golfbane.
På papiret burde der ikke være meget dramatik på Hul 1, som blot måler bare 283 m fra Tee 56 og har handicapnøgle 17, men vi kommer alligevel ud i problemer. Drivet skal sidde meget præcist for at undgå søen i højre og samtidig være fri af træerne i venstre. Men lykkes det er indspillet forholdsvis kort til en kæmpe green. De store og indimellem eleverede greens er kendetegnende for Helsingørs bane.
Hul 2 er et smukt, men smalt par4-hul med en ret skarp dog-leg til højre. Den tidlige pro Anders Sørensen, som er vokset op på banen, giver i baneguiden råd om, hvordan man bedst kommer rundt. ”Kommer man for langt i højre, er man forhindret i at slå direkte mod green i næste slag!” Og, netop den oplysning er meget vigtig, hvis man ikke skal bruge et ekstra approach-slag for at spille sig fri af træerne. Hul 3 og hul 4 er blandt banens smalleste huller, men til gengæld relativt korte. Man kan ikke se green fra tee på hul 3, som er et par4-hul, og det samme gør sig gældende på det ganske vanskelige Hul 4, et par3-hul på 146 m, hvor man meget let sender bolden med voldsom fart ud af green, når den lander på bagerste og den stærkt hældende green.

Belønner forsigtighed
Hvis man har hang til at slå lange drives, så kræver de første ni huller i Helsingør at man kan slå lige, og ofte kan det betale sig at bruge mindre våben.
Helsingør belønner ligeså præcise indspil. Greens er godt beskyttet af bunkers, og boldene skal ofte løftes ind. Kvaliteten på greens er i top, det vil sige jævne i overfladen og med ensartet fart. Også områderne omkring greens står meget flot; de er klippet kort og levner mulighed for at putte udefra.
Hul 8 og 9 er værd at fremhæve. Især hul 8, som skal spilles med omtanke for ikke at sende bolden i søen, er et af banens smukkeste huller med en eleleveret green. Og banens sværeste ifølge baneguiden er hul 9, som er et par4-hul på hele 351 meter fra Tee 56. Der skal et solidt drive til at nå green i to slag, og samtidig undgå rækken af træer på begge sider af fairway.

Øresund i sigte
Når man har slået ud på Hul 10 og bevæger sig frem mod green dukker Øresund op med Sverige på den anden side. På hul 11 er der også lidt sundudsigt, men så er det også slut, men det ændrer ikke ved, at flere af de efterfølgende huller er de sande pragthuller.
Hul 14 og hul 15 er sande pragthuller; kuperede dogleg-huller med vand i spil.
På hul 15 bliver du belønnet for at komme så langt frem i drivet som muligt, men har du slået kort ud fra tee, skal du beslutte, om du vil prøve at slå over det lille tværgående vandløb, eller om det er bedre at spille kort af det.
Det er også værd at nævne hul 17, et smukt par3-hul på blot 129 m, hvor du står højt og spiller ned over bakken. Farerne lurer i forkanten af green, hvor sø til den ene side og bunker til den anden slænger sig op ad greenkanten. Her skal man i hvert fald ikke slå for kort!
De 40 velplacerede bunkers, skræmmende store greenbunkers samt lidt vandhazarder gør en runde i Helsingørs til en spændende og varieret oplevelse.
Ud over 18 gode golfhuller, har Helsingør en par 3-bane med 9 huller og et fremragende shortgame område.

Helsingør Golf Club
Gl Hellebækvej 73
3000 Helsingør
Tlf.: 4921 2970
www. www.helsingorgolf.dk

Forrige artikelTirsdagsanekdoten på HimmerLand
Næste artikelFra badminton i Haarlem til golf i Kolding
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.