Lige der hvor Limfjorden løber ud i Kattegat ligger en naturskøn bane, der i år kan fejre 25-års jubilæum.

Tekst: Peter Bugge
Foto: Peter Bugge, Jens Morten og PR

Jeg under mig såre, da jeg står med scorekortet i hånden inden dagens runde i Hals. Antallet af tildelte slag er noget højere, end jeg er vant til – og hvordan kan det hænge sammen? Anlægget er jo fladt som en nyslået daler, og udfordringerne er til at overse.
– Folk er altid overraskede over, hvor mange slag, de får på banen. Men de får som regel brugt dem allesammen, griner formand for Hals Golfklub, Hans Henrik Fløe, inden vi sammen begiver os ud på runden.
Og det skal vise sig, at han har ret. Jeg får både brug for alle mine ekstra slag. Og de fleste af boldene i min bag…
20. maj 1995 blev de første slag slået på Hals Golfklubs spritnye bane, og klubben kan således fejre 25 års jubilæum i år. De planlagte festligheder for klubbens medlemmer i den anledning satte corona-udbruddet dog en stopper for, så det må vente til næste år.
De første år havde klubbens medlemmer ni huller at boltre sig på – præcis fem år senere kom ni mere til, og endnu fem år efter kunne golfspillerne rykke fra deres midlertidige klubhus, som i sin tid var blevet hentet på havnen i Hals, til et flot og moderne klubhus designet af den lokale arkitekt, Mogens Pedersen.

Anlagt på gammel fjordbund
Golfbanen er anlagt lige der, hvor indsejlingen til Limfjorden begynder – markeret af fyrene Salt og Peber, som både kan ses fra klubhuset og flere huller på banen. Det betyder, at man bevæger sig rundt på gammel fjorbund i ganske fladt terræn.
Men det gør bestemt ikke banen let. Der er vand i spil på næsten alle huller i form af små søer, åløb og afvandingskanaler, og de mange bunkers er strøet med løs hånd på strategisk rigtige steder. Klubben har også lavet en ny plan for klipningen af banen – det betyder, at roughen er vokset godt og grundigt op mange steder. En rough, der er både drilsk og særdeles svær at hakke bolden ud fra – hvis man finder overhovedet finder den.
Golfbladet er på besøg en overskyet dag i juni, hvor banen står fuldstændig knivskarpt. Ikke et græsstrå vender forkert på de forholdsvis brede fairways, der er velplejede og indbydende. Greens er store – enkelte af dem med gode buler, og selv om mine medspillere fra klubben hævder, de ikke er blandt de hurtigste, synes jeg bestemt, farten er ganske fin.
Banen er ganske kort, kun knap 5.500 meter fra de bageste klodser. Men da banens par også blot er 69, er det altså ikke ensbetydende med korte, lette huller. Især er flere af pPar 4-hullerne ganske lange, omkring 400 meter. Så det kræver nogle velvoksne slag at nå green i regulation – særligt hvis vinden også har tænkt sig at spille med, som den normalt gør.

Hals Golfklub ligger ved vandet, men er faktisk en kombination af seaside og skovbane. De fleste huller ligger således væk fra vandet, omkranset af træer – flere af hullerne er anlagt i gammel fredskov.

Let at komme rundt
Den er ganske let at gå rundt, underlaget er dejligt fjedrende, og der er meget kort fra green til næste tee. På nær enkelte steder, hvor man sendes ud på en lille spadseretur. Det gør bestemt ikke noget, gåturen fra femte til sjette går gennem fredsskoven, hvor man nærmest bevæger sig ned ad en allé med smukt tag af egegrene. Smukt og fredfyldt, kun bølgernes brusen høres svagt i baggrunden.
Skovhullerne er smukke, men det er hullerne nede ved fjorden, der gør banen spektakulær. Når man spadserer ned mod 16. tee er der frit udsyn til fjorden, hvor sejlbådene ofte boltrer sig på vandet – eller et kæmpemæssigt krydstogtsskib majestætisk sejler forbi med kurs mod Aalborg.
Mine medspillere fortæller, at der også er et rigt dyreliv på og omkring banen. Det er ikke unormalt at se en hejre lette fra en af søerne, og man støder næsten altid på store flokke af rådyr på vejen rundt. De har desværre gemt sig denne dag – eneste spor af dem er deres efterladenskaber, som jeg flere gange støder på under mine utallige besøg i roughen.
Hals Golf Klub er en dejlig bane, som man dog skal have spillet et par gange for at komme ordentligt rundt på. Der er ingen info-skilte ved teestederne, så det kan være svært at finde den rigtige linje, med mindre man, som jeg, er så heldig at spille med et par af klubbens medlemmer.
En decideret baneguide findes ikke, men klubben lover, at der er nye, forbedrede kort på vej, hvor man tydeligt kan se de enkelte huller med afstande osv.
Hvis du besøger Hals, så husk at afse tid til en bid brød efter runden. Maden er glimrende og udsigten fra klubhusets store vinduer over Limfjorden – med Kattegat i baggrunden – fås ikke meget bedre

Fakta
Hals Golf Klub
Normandshage 40, 9370 Hals. Tlf: 29265854. info@halsgolf.dk. www.halsgolf.dk
18 huller, par 69. Længde: 5.494-4.109 meter (fire forskellige teesteder
Greenfee: 350/400 kr. (hverdag/weekend)

Faciliteter:
Proshop – midlertidig lukket, bolde og tees kan købes i automat
Restaurant – ja
Udlejning af golfbil – ja
Par3 bane – ja 9-hullers Pay & Play Bane 1.273 m
Øl/vand og kaffeautomat – ja
Omklædning/bad – ja 2 omklædnings-/baderum med håndklæder til fri afbenyttelse
Læskur mod lynnedslag – ja
Vand på banen – nej kun ved klubhuset, når man vender mellem for og bag ni

Forrige artikelSucces med mixet parmatch
Næste artikelGolfbladets hus-tegner slår til igen!
Golfbladet.com
Golfbladet er Danmarks største golfavis, som nu også tilbyder et digitalt univers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser samt anmeldelser af udstyr, baner og rejser.