Lægmusklerne kommer på overarbejde på Asserbos bane, der ligger i parklignende og meget smukke omgivelser i Nordsjælland. Fra banens højeste punkter kan man nyde udsigten til Arresø og Roskilde Fjord.

Foto Asserbo Golf Club og Klaus Hybler

Når man ankommer til Asserbo Golf Club i Nordsjælland lidt nord for Frederiksværk kan man slet ikke se nogen golfbane. Den gemmer sig nemlig bag klubhuset, som har til huse i en smuk 200 år gammel firelænget gård. Den hyggelige gårdsplads med brosten er samtidig et yndet sted at sidde efter golfrunden, ellers kan man vælge at sætte sig inden for i klubhuset, hvis sofaer og lænestole bærer på en meget lang historie.
Asserbo Golf Club er den niende ældste golfklub i Danmark, stiftet i 1946, men idéen til golfbanen blev undfanget i 1942 under den tyske besættelse, og det var en virkelig dristig og optimistisk tanke ifølge Frederik Dreyer, som har skrevet jubilæumsskriftet, da klubben havde 50-års jubilæum.

Dreyer beretter om, at ingen i krigsårene med sikkerhed kunne vide om krigens udfald og varighed. Man kunne ikke skaffe nye golfkøller, og især golfbolde kunne ikke skaffes.

Asserbo Golf Club har de senere år fået en pæn tilgang af medlemmer. Den seneste opgørelse (DGU-medlemstal pr. 30.09.2021) viser et medlemstal på 973, heraf 57 juniorer og har med stolthed opfostret succesfulde spillere, blandt andre Julie Tvede, som har spillet European Tour, og ligeså Lasse Jensen, der nu spiller på Challenge Tour.

Bakken fylder synsfeltet
På 1. tee kigger man ud mod en stejl og langstrakt bakke med en green på toppen. Det korte par4-hul, som måler 320 m fra Gul Tee (298 m rød) burde ikke volde de store problemer, men en lund af grantræer i venstre side af fairway er med til at presse drivet og grantræerne lidt længere fremme i højre kam man også sagtens nå.
På hul 2 fortsætter vi med at spille op ad. Banen er anlagt omkring Nordsjællands højeste punkt Arrenakke Bakke, og ligger i et landskab, der langt tilbage i historien har bestået af åbent marklandskab, skovområder samt sø- og slettelandskab. Disse naturlige omgivelser et medvirkende til et udfordrende layout, og nogle fantastiske udsigtspunkter.
Fra hul 2 ser man første gang Arresø, som ligger blå et godt stykke ude i horisonten, og på vej mod teestedet på hul 15 er der et endnu bedre blik til Sjællands største sø.
Hul 4, et par 4-hul på 370 meter fra Gul Tee (325 m rød) er et af banens bedste huller. Der er udsigt hele vejen til pinden, og vi kan se alle de områder, hvor vi i alt ikke skal slå hen; søen i venstre, og i højre langs birketræerne er der out-of bounds, der specielt i vestenvind kan sende et drive på afveje. I indspillet som er op ad bakke kan man sagtens give den lidt ekstra kraft.

Asserbo spiller op og ned af en højderyg, og netop ved tee på Hul 4, som må være et af banens højeste punkter fornemmes landskabets og golfbanens højdeforskel allermest. Der er hele 198 m til green fra Gul Tee, men pas på ikke at vælge et for stor jern eller kølle; bolden hænger længe i luften.

Asserbo måler 5.802 meter fra Gul Tee og 4.884 meter fra Rød Tee, og i 2018 fik man mulighed for at spille en tællende runde på en kombination af de røde og gule teesteder. ”Den blå bane” spilles fra 8 gule teesteder og 10 røde og er med sine ca. 5.200 meter et tilbud om en lidt kortere tur på golfbanen til de herrer, der plejer at spille fra Gul Tee, og en ekstra udfordring til damerne.
Banelængden fra Gul Tee er ikke voldsom, men banen er meget kuperet og byder på en del blinde slag og et stort antal green bunkers. Men til gengæld er der ingeundskyldning for ikke at kunne putte. Alle greens står beklageligt flot med jævne overflader, og uden så meget fald.

Mest spektakulær på bagni

Banen er omkranset af træer, som bestemt er i spil – mest iøjnefaldende er det høje træ med en kæmpe krone på hul 10. Det spærrer en god bid af fairways fra Gul Tee, og derfor gælder det om at komme ud i højre side af fairway. Langt slående kan sætte den på pladen i første slag, hul 10 er et meget kort par4-hul på 247 meter fra Gul Tee (213 m fra Rød).

Når man bevæger sig imellem hullerne og igennem lidt skov dukker insekthoteller op, andre steder findes pindsvinebo og bistade, og til at holde vildnisset nede får klubben hjælp af nogle får. Asserbo har i mange år gjort noget ekstra for miljøet, og det blev i 2018 belønnet med Golfsportens Natur- og Miljøpris
Hul 14 er et typisk risk/reward hul. Det er banens næst vanskeligste hul på 346 m fra Gul Tee (281 m fra Rød), men der skal godt nok sættes et godt drive ind – og det lykkes – for at forcere mosen og have et mellemlangt jern ind.
Hul 15 er et godt bud på et signaturhul. Alle sanser skærpes på dette par 5-hul som måler 456 meter fra Gul Tee (375 m fra Rød). Fra teestedet, som ligger på en stejl bakketop med udsigt til et kraftigt faldende terræn, har man udsigt til to fairway bunkers i spil.

Asserbo er en meget varieret bane og der er hele tiden noget at tænke over for at komme rundt i en god score.


Fakta:

Asserbo Golf Club
Asserbo Golf Club
Bødkergårdsvej 9
3300 Frederiksværk
Tlf. 4772 1490
E-mail agc@agc.dk

Greenfee
Hverdage 400 kr.
Weekend 500 kr.

Forrige artikelPGA-proen er vild med vin
Næste artikelDrømmer om Augusta
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.