Ny 10. green og forbedrede faciliteter i Haderslev Golfklub, som er en sund klub og en god udvikling.

Samme dag som GOLFBLADET besøger Haderslev Golfklub i det smukke Sønderjylland, tager klubben den nye green på 10. hul i brug. Det kan man da kalde god timing.

Har man tidligere besøgt den lille hyggelige bane, der blot har par 69 og en beskeden længde på 5.112 meter fra de bagerste teestedsklodser, vil man muligvis kunne huske, at netop 10. green var lidt af test. Den hældede oprindeligt voldsomt fra bag- mod forkant, og da den forreste del af greenen med årene havde ’sat sig’, så oplevede man frustrerende øjeblikke hvor bolden så let som ingenting rullede af green. Det er nu fortid. Den nye green har som den oprindelige mange svære fald, men er ikke længere urimelig.

Hullet er det ene af bare to par5-huller på banen, og er måske Danmarks korteste par5-hul med sine 363 meter – i øvrigt kortere end par4-hulley 16. Det er imidlertid et uhyre satset slag at gå efter green i to, da den er anlagt i en krog af banen, beskyttet af både bunkers og et par mindre vandhuller, og hvor den direkte adgang til greenen kræver et blindt slag ind over nogle efterhånden ganske høje træer, hvis man ikke har fået lagt sit drive perfekt helt ude i den yderste højre side af fairway.

Samtidig med at man har anlagt den nye green på 10. hul, har klubbens mangeårige træner, Mark Gates, også fået opfyldt et stort ønske om et nyt indspilsområde i forbindelse med drivingrangen, og på den måde oplever man hele tiden små forbedringer på den fine bane.

Klubben kunne for to år siden fejre sit 50-års jubilæum, og det er en på mange måder klassisk dansk golfklub-historie, der ligger til grund for Haderslev Golfklub.

Lokale ildsjæle tog initiativ til stiftelsen af klubben i 1971, inspireret af at Sønderjyllands Golfklub i Uge lidt længere sydpå var åbnet. I begyndelsen var forholdene interimistiske. Græsset var langhåret på den første bane, der blev etableret med ni huller – nogle af dem anlagt på byens nedlagte speedway-bane, hvilket tidligere i år blev markeret af selveste Ole Olsen ved opsættelsen af en tavle på banen, der fortæller historien.

Klubhuset troner højt på en bakkeskråning med udsigt over banen

Velfungerende klub

Medlemstallet voksede kun langsomt, men i takt med at der kom flere til, blev der behov for 18 huller, og for et nyt klubhus. Det første klubhus var en skurvogn, det næste et udstillingssommerhus og først i 1992 kunne man klippe snoren for det nuværende, som har en vidunderlig beliggenhed, højt oppe på bakken med en ugenert panoramaudsigt over banen.

– Vi har en sund klub i dag, fortæller min ene spillemakker på dagen, Thomas Schmidt, som er baneudvalgsformand i klubben. – Ca. 1.000 aktive medlemmer og en udmærket økonomi, selvom vi hele tiden skal spare og tænke på udgifterne. Det eneste jeg godt kunne ønske mig bedre, var flere juniorer. Banen ligger så bynært, at børnene så let som ingenting kan cykle herud efter skoletid, siger han.

Og bynær, det er Haderslev Golfklub. På vejen til banen kører man af Viggo Carstensens Vej – opkaldt efter én af klubbens stiftende ildsjæle – gennem et boligområde med vejnavne som Køllesvinget og Sandjernet, og hele vejen langs toppen af den dal, som banen er anlagt i, ligger der smukke udsigtsvillaer. Til byens centrum er der mindre end 15 minutters gang, og blot få minutter i bil.

Det bynære bemærker man nu ikke så meget, for gennem årene er Haderslev Golfklub vokset smukt til, og fremstår mere og mere som en klassisk parkbane. Man kan ikke undgå at bemærke det store, lidt klodsede tidligere sygehus, der tårner sig op i horisonten, men nede i dalens stille ro befinder man sig i sin helt eget stille verden.

Nabokonflikter har der også været en del af i klubbens historie, og som så mange andre steder skiftende bestyrelser, trænere, greenkeepere og restauratører i det nyopførte klubhus. Men i 1999 kom Mark Gates til som PGA pro, og han er der stadig. Restauratøren Kim Koch er i gang med sin 15. sæson i klubben – men stopper ved årsskiftet – og greenkeeper Thomas Martin har været i klubben siden 2001. Der er altså kontinuitet på de centrale funktioner, og klubbens golfmanager, Laurids Caspersen, som har haft funktionen siden 2015 er faktisk tidligere formand for klubben, så han kender hver en afkrog af såvel bane som medlemssammensætning.

Restauranten i Haderslev Golfklub har papir på, at den laver ’Sønderjyllands bedste golfburger’. Alt er hjemmelavet fra grunden, kødet fra lokal landmand, mayoen hjemmerørt og bollen bagt samme morgen. Det fås ikke bedre.

Gode par3-huller

Banen er som nævnt ganske kort, men man skal huske på, at par altså kun er 69, og den korte bane forsvarer sig nu ganske godt overfor både den almindelige klubgolfer og eliten. Ingen har endnu brudt ’60’ på banen.

At Haderslev Golfklub formentlig er den klub i Danmark, der har flest hole-in-ones skyldes til dels et af landets korteste par3-huller, 13. hul, på blot 96 meter (69 fra tee45) til en mikroskopisk green. Den manglende længde og hullets umiddelbare lethed forhindrede dog ikke vores bold i kollektivt at fejle stort. Let er kun let, hvis man slår gode slag!

  1. hul, der var den oprindelige 9-hullers banes sidste hul, er et skønt lille par3, og det samme er det noget længere og mere udfordrende 15. hul på 170/115 meter.

Det oprindelige åbningshul er i dag 8. hul, et meget langt par5 – mere end 10 procent af banens samlede længde, mens 7. hul, der doglegger højre med et alvorligt strafområde i hele højre side og en højtliggende, svær green, beskyttet af en bæk, formentlig er banens mest markante signaturhul.

En del slag til greens er op ad bakke – flere steder både et og to jern – hvilket bidrager til udfordringen, og greens har generelt mange drilske fald, der gør dem svære at læse. Således er banen ikke så let, som den ser ud på papiret, men heller ikke så svær, at den tager modet fra en. Trods en stort set fuldt booket bane på en solrig lørdag, var det bemærkelsesværdigt så godt et flow, der var på banen. Vi ventede stort set på intet tidspunkt og var rundt på lige omkring tre en halv time.

11. hul er et af de kønneste i Haderslev. Et kort par3, med en svær green beskyttet af en sø.

 

Fakta: Haderslev Golfklub

Stiftet i 1971.

18 huller, par 69. Tre sæt teesteder fra 5.112 til 4.443 meter.

Greenfee: DGU-medlemmer 400 kr. alle dage. Flex-, og ikke-DGU-medlemmer: 450 kr.

Faciliteter: Drivingrange, puttinggreen, proshop, Par3-bane, omklædning, udlejning af trolleys og buggies. Restaurant åben hele dagen.

 

 

Forrige artikelMalthe Tandrup Laustsen vandt i Norge med hole-in-one
Næste artikelFredagsopdatering: 4 slag fra toppen er dagens danskertal
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.