I Aberdeen i Skotland kan man spille kommunale baner for 130 kr., eller topbaner for det tidobbelte. Skotlands tredjestørste by er også kendt for sine sølvglimtede husfacader og håndbrygget øl.
Siden 1780 har skotterne spillet golf på Town Links of Aberdeen, i dag Royal Aberdeen Golf Club. Lige ved siden af ligger en anden klassebane, Murcar Links samt den kommunale golfbane Kings Links, som kan spilles for rørende 15 Britiske pund, svarende til 130 kr., mens en runde på Royal Aberdeens Balgownie Course i højsæsonen koster mere end ti gange så meget.
I Aberdeen er golf en folkesport og alle kender den lokale golfstjerne Paul Lawrie, der vandt The Open på Carnoustie i 1999.
”Vi har et godt fodboldhold i Aberdeen og fodbold er mest populært, men mange af byens indbyggere interesserer sig for golf og spiller. Alle kender Paul Lawrie og han har gjort meget for golfsporten,” siger Stevie Brown fra turistorganisationen GolfAberdeenshire.
Royal Aberdeen Golf Club var vært for Scottish Open i 2014 og for British Senior Open i 2005.
I golfens vugge
Golf er opfundet på de skotske og sandede linksområder ved kysten mellem havet og det opdyrkede land. I begyndelsen var det fårene, der virkede som greenkeepere ved at æde græsset, og sådan er det faktisk stadig på flere linksbaner. Jeg har tidligere spillet imellem græssende får, som tilsyneladende var helt ligeglade med at golfbolde peb om ørene på dem. Man mener tillige, at de første bunkers er skabt af fårene, der gravede sig lidt ned for at få læ for vinden.
I Skotland er golf en indgroet del af kulturen. Alle spiller golf eller følger med i sporten, og selv de lokale aviser fylder regelmæssigt spalterne med nyheder og reportager. Golfsporten i Skotland har udviklet sig fra en rigmandssport for de få til en folkesport – en udvikling, der til dels er båret frem af kommuner og regioner. Selv i mindre byer langt ude på landet finder man ofte en ”public” eller ”municipal golf course” drevet af de lokale myndigheder. Her er ingen prangende klubhus eller restaurant med dress code – man møder som regel bare op med sine køller og betjener sig selv, dvs. lægger sin greenfee i en honesty box.
Klassegolf på Royal Aberdeen
Det giver et ekstra kick at stå på første tee og slå ud på en golfbane som tilhører verdens sjette ældste golfklub.
Det sætter gode spor i hukommelse, når man spiller Royal Aberdeens Balgownie Course, ikke mindst de først 9 huller er verdensklasse.
Første hul ligger lige uden for klubhusets vinduer. Vi står foran et par4-hul, der spiller nedad en ganske bred fairway og vi kan se flaget 360 meter fremme. Og lige bag green ser vi havet og store skibe i hvide og blå farver, som farverne i nationalflaget.
De første næste 8 huller spiller langs med første klitrække, og selv om de lidt slicede slag går ind i klitterne får de ofte en godt spring tilbage på fairway, som ligger i en slags dal mellem den første og anden række af klitter. Men man får ikke noget forærende – det skulle lige være vinden, der giver boldene ekstra længde.
Greens er ganske ondulerede på forni – og endnu mere på bagni – med runoffs, der gerne vil sende bolden ned i en af de mange dybe potbunkers. Man kan i øvrigt knap nok skelne første og anden klipning, og det giver næsten sig selv, at det er en fryd at putte på greens. Og putteren kan med fordel bruges langt udefra på det tætklippede område, og med godt resultat – hvis man eller kan finde linjen igennem puklerne omkring green.
Bagni spiller på et lidt hævet niveau og vi er måske lidt mindre udfordret fra tee. Fairways er bredere, men til gengæld har vi vinden stik imod.
Værd at opleve i Aberdeen
Aberdeen er Skotlands tredjestørste by med 229.000 indbyggere. En sprudlende universitetsby, særlig kendt for de medicinske fakulteter, som har studerende fra hele verden, og ombejlet for det sorte guld. Olie som har været altafgørende for byens fremgang og velstand er stadig omend i lavere skala med til at give et boost til økonomien. Man får syn for sagn når der hvert øjeblik flyver helikoptere med olieborefolk fra Nordsøens oliefelter ind til Aberdeen og retur, og byen huser også mange tusinde folk, der arbejder med administration samt konsulentfirmaer med tilknytning til olieindustrien.
De mange granithuse har givet byen tilnavnet “granitbyen” og langt tilbage i tiden og frem til 1970 har det nærliggende granitbrud leveret byggemateriale til byens finere huse. Byen opleves bedst i solskin, hvor kvartskornene i granitten tilbagekaster lys fra de ellers grå facader.
Det er en god idé at bevæge sig lidt nordpå i byen til Old Aberdeen, hvor man kan opleve byens ældste universiteter. King’s College blev opført i 1495 og Marischal College i 1593, men det var først i 1860 at begge universiteter blev slået sammen til University of Aberdeen. Når man går imellem de gamle prægtige bygninger i Old Aberdeen, omgivet af åbne haver fornemmer man historiens vingesus. Alt er fredet, og ikke en eneste café har sneget sig ind.
Mellem industrihavnen og byens Beach Ballroom finder man en anden meget populær seværdighed, Footdee. Der er mange finurlige ting at kigge på i det tidligere fiskerkvarter, som er tæt bebygget af lave granithuse og kolonihavelignende træhuse.
Man bør ej heller snyde sig for et besøg på BrewDog, hvis mission er at producere godt håndbryggede øl. Det første øl blev brygget i Elon lidt uden for Aberdeen i 2007, og blev hurtigt en bestseller ikke bare i Skotland. I 2010 åbnede den første BrewDog bar i Aberdeen og barerne har siden spredt sig til store dele af Storbritannien, Europa og USA. Har man først smagt en BrewDog, der går under navne som Punk IPA, 5 am Saint og Elvis juice, så forstår man bedre.