Løgstør Golfklubs første leveår var turbulente og historien om golfbanen i Løgstør går langt tilbage, selvom den er forholdsvis ung med kun 13 sæsoner på bagen.

For mere end 30 år siden, helt tilbage i 80´erne, gik en initiativgruppe i byen sammen, da de mente, at det nu også var på tide, at Løgstørs ca. 4100 indbyggere fik en golfbane at dyste på. Der viste sig dog langt fra tanke til handling, og først under de økonomiske jubelår i midt-nullerne, kunne byens borgere betræde en henholdsvis nyanlagt 9-hullers pay and play bane i 2005 og en 18-hullers bane i 2006. Banerne blev anlagt ved den gamle hønsefarm Ravnstrupgård. Klubben i Løgstør fik dog en særdeles hård start på livet. Blandt andet fordi man havde været for optimistisk i sine medlemsprognoser. Prognosen sagde 700 medlemmer, men virkeligheden viste sig at være en anden og Løgstør Golfbaneanlæg A/S gik i 2008 konkurs. Løgstør Parkhotel overtog banen, men gik selv konkurs året efter. Det lykkedes dog at redde selve golfklubben gennem en økonomisk rekonstruktion, hvor man blandt andet fik afskrevet en større gæld.

Tæring efter næring
Siden den turbulente start, har man fået styr på økonomien til trods for, at man hverken før eller siden er nået op i nærheden af det oprindeligt budgetterede medlemstal. I dag tæller klubben knap 300 medlemmer. Klubben drives, som det er tilfældet i flere og flere danske golfklubber, i højere grad frivilligt. For eksempel har man kun to greenkeepere ansat, hvilket betyder, at golfklubben er stærkt afhængig af medlemmernes hjælp. Noget som dog også har givet et bedre klubsammenhold, fortæller klubbens formand Per Olsen. ”Op mod 1/3 del af klubbens medlemmer er frivilligt aktive med alt lige fra pasning af banen, rengøring og vedligeholdelse af klubhus til modtagelse af større grupper gæster og kontoropgaver. Det er en af hovedårsagerne til, at vi for 8. år i træk, kan levere sorte tal på bundlinjen”.

To forskellige sværhedsgrader
Banen er udtænkt af Henrik J. Jacobsen, som har haft et 70 hektar stort område med udsigt til Limfjorden at arbejde med. Når man bevæger sig rundt på denne seaside bane, er man ikke tvivl, hvilken vej vinden som oftest blæser på disse kanter. Banen er generelt åben uden med kun få høje træer og størstedelen af de mange læbælter står i 30-40 grader hældning fra vest mod øst. Det siges, at banen i Løgstør er to vidt forskellige oplevelser at spille alt afhængig af vindens styrke. Den er meget overkommelig på de dage, hvor vinden er rolig, men særdeles vanskelig, når der er gang i vinden. Vi nåede faktisk under banebesøget at spille dele af banen under begge konditioner. Vi havde næsten vindstille vejr på de første 7 huller, men dernæst ganske blæsende på de næste 5. Derefter tog elementernes rasen for alvor fat med både skybrudslignende regn, samt lyn og torden, som faktisk betød, at vi desværre ikke nåede at færdigspille de sidste 6 huller. ”Vi har heldigvis ikke altid sådan noget vejr heroppe”, konstaterede et medlem, som vi mødte på vej ind.

Respekt for lyn og torden
Undervejs på runden søgte vi i ly i et skur til en pumpestation tæt på fairway på hul 8. Her fik vi hurtigt selskab af to andre lokale medlemmer, der mente at have set lynet slå ned nogle få hundrede meter fra dem et andet sted på banen. En påmindelse om, at vi som golfspillere ikke kan have nok respekt for naturen, når først den viser tænder. Her handler det naturligvis om at søge ly, allerhelst i klubhuset, eller de dertil indrettede skure, når det lyner. Mens vi ventede på uvejret ville aftage, fik jeg en snak med de to venlige nordjyder, som desværre var en smule fortvivlede. Ikke kun over vejret, men også over banens tilstand, som de klart mente, ikke var et retvisende billede af, hvordan banen i Løgstør som regel tager sig ud. En tilstand som undertegnede, da også bemærkede. På både fairways og greens var græsset i flere områder brunt, hvilket jo naturligvis ikke er optimalt. En problematik, som i følge klubbens formand er efterdønningerne af den meget hårde tørke, som plagede mange, og i særdeleshed de danske golfklubber sidste år. ”Vi arbejder hårdt på sagen, og håber på, at banen i løbet af efteråret vil komme til at stå lige så flot, som den plejer”.

Masser af sandkasser
Selve banedesignet er der til gengæld ikke noget i vejen med, hvilket et besøg af profferne fra Ecco Touren også er et vidnesbyrd om. Den let kuperede par 72 bane måler 5688 meter fra gul tee (6268 fra hvid og 4827 fra rød). Der er reelt set kun vand i spil på 4 huller, men til gengæld udfordres man foruden af vinden også af hele 70 strategisk velplacerede bunkers, så de fleste spillere vil få adskillige ture i sandkassen undervejs. Ligeledes trækker det ned i pointscoren, at man på de store greens kan løbe ind i flere 3-putts.
En blid start
Man lægger fra land et af de få steder på banen, hvor der faktisk findes høje træer, der giver lidt læ for vinden. Nemlig på et 350 meter langt par 4 hul med en meget bred fairway. Her skal de langtslående dog tage sig i akt for 2 fairwaybunkers i venstre side inden man når op til en green, der er beskyttet af endnu to bunkers. Dermed får man altså en ganske blød start på runden. Til trods for handicapnøgle 12, venter der en helt anderledes og for de fleste spilleres vedkommende en større udfordring på par 4 hullet 12, som vel også kan betegnes som banens signaturhul. Her skal man i sit drive forsøge at holde sin bold tør i en dogleg venstre fairway, der har vand på begge sider. For lavhandicapperen er det et rigtigt risk and reward-hul. Man vil, særligt hvis vinden er i ryggen, føle sig fristet til at slå ind over søen og hjørnet i venstre side – med mulighed for at komme tæt på green i første hug, hvis missionen altså lykkes. Omvendt er risikoen for en vandtur overhængende, hvis man får trukket bolden lidt for meget i venstre.

Dejlige klubhusfaciliteter
Det ombyggede stuehus på den gamle gård danner i dag rammen om et ualmindelig hyggeligt klubhus, hvor man i den selvbetjente ganske veludstyrede bar blandt andet kan købe øl, vand, vin, kaffe og spiritus. De gamle staldbygninger bliver blandt andet brugt til udstyrsrum. For et årligt gebyr på 1600 kr. kan man fx købe sig et stort rum, hvor alt det man måtte få brug for i forbindelse med sit golfspil kan opbevares. I det rum undertegnede blev præsenteret for, var der således plads til både golfudstyr, reoler til sko og bøjlestativ til tøj, værktøj til reparation af udstyr, samt naturligvis et større udvalg af drikkevarer.
Når det regner på præsten, drypper det på degnen…

Løgstør Golfklub er geografisk placeret i et sandt golfmekka. Inden for 25 min kan fra nå rundt til 9 andre baner. Det er ifølge klubformanden både en styrke og en svaghed. ”Det giver selvfølgelig en skarp konkurrence om medlemmerne i et område, som i forvejen ikke er særlig tæt befolket, men omvendt er jeg overbevist om, at vi vinder nogle greenfeespillere på det. Ikke mindst i Made in Denmark ugen, hvor vi hvert år laver et betragteligt og vigtigt overskud”. Formanden beretter, at man desværre i takt med tilskuertallet til MID er faldet også har oplevet færre greenfeegæster. 400 gæster i år mod 600 sidste gang MID blev spillet i Himmerland. ”Faktisk var vi helt oppe på 900 gæster det første år turneringen blev spillet heroppe, men de tider ser desværre ud til at være ovre”, afslutter formanden.

Faktaboks:

Greenfee

Senior 450 kr. Prisen er for max. 18 huller.
Junior Gratis Prisen er for max. 18 huller.
BEMÆRK: P.t. ydes 50% rabat til alle fuldtidsmedlemmer med DGU-kort.

Forrige artikelDen ældste er den bedste
Næste artikelTysk-skotsk duel i Østrig
Lasse Christensen
Lasse er en af vores skribenter. Han er uddannet Cand.mag i idræt og samfundsfag og arbejder til daglig som gymnasielærer. Lasse er primært leveringsdygtig i rejseartikler fra alverdens destinationer. Lasse er naturligvis selv inkarneret golfspiller.