Golfbanen i Solrød er stedet hvor alle kan komme og spille, også dem der lige skal prøve om golf er noget for dem.
På stien op mod klubhuset står farverige grupper af Dalia og vi går lige forbi ø-greenen på 18. hul. Her findes ikke et bemandet sekretariat, men det er ganske enkelt at udfylde en kuvert og vedlægge betaling for greenfee. 175 kr. er prisen for at spille 18 huller, og det må siges at være en overkommelig greenfee.
Det er 19 år siden at jeg første gang slog til en golfbold, og det skete netop i Solrød, dengang da banen bestod af 9 huller. En i vennekredsen havde lokket mig til at komme ud på en rigtig golfbane, og vi ringede dertil og oplyste, hvornår vi kom og at vi gerne ville leje nogle golfsæt, som skulle stå klar når vi kom. Og det gik helt efter planen. Ligesom dengang kan alle komme fra gaden, leje udstyr og spille pay & play. Det kan lade sige gøre alle dage undtagen onsdag og søndag, som er forbeholdt medlemmer og alle andre med DGU-kort.
Solrød Golfklub har 200 medlemmer og der er bestemt ikke trængsel på denne tirsdag eftermiddag i oktober, selv om vejret viser sig fra sin bedste side. Temperaturen sniger sig op på de magiske 25 grader og vinden kan knapt nok få flagdugen til at bevæge sig.
Hvad klubben måske mangler i størrelse har den til gangæld i spillere, der bakker op om klublivet. Alene Herreklubben Solrødderne kan mønstre 53 ivrige golfspillere.
Golfbanens ejer Flemming R. Hyveled har lagt et kæmpe arbejde i at forvandle de 100 tønder landbrugsjord til en golfbane inklusiv driving range og indspilsområder samt indretning af klubhus i den gamle gård. De første 9 huller blev anlagt i 1996 og i 2000 blev banen udvidet til 18 huller.
”Jeg er anlægsgartner og så nogle muligheder i at købe jorden her og anlægge en golfbane. Det var på et tidspunkt, hvor byggeriet og de traditionelle anlægsopgaver gik tilbage. Jeg havde maskiner og ansatte, så vi kunne bare gå i gang,” fortæller Flemming R. Hyveled, som allierede sig med arkitekt Erik O. Nielsen, der udover at være arkitekt var baneudvalgsformand i Søllerød Golfklub.
Men det skulle vise sig at det ikke var så nemt. Der gik fem år med at få diverse tilladelser til at erstatte landbrugsjord med fairways og greens.
Da stregerne til en golfbane og tilladelserne var i hus gik Flemming Hyveled og hans folk i gang med at fræse jorden, fjerne sten og så. Der er flyttet minimum af jord, og dermed har golfbanen samme forholdsvis flade konturer som de oprindelige marker. Men så hører sammenligningen også op. Siden 1996 er her plantet 200.000 træer og træerne er netop et væsentligt element til at give banen karakter og udfordringer.
Ingen tidsbestilling
Der er ingen tidsbestilling i Solrød. To boldrender, en for medlemmer og en for gæstespillere, hjælper med at sende folk ud. Medlemmer af Solrød Golfklub har dog altid fortrinsret.
Hul 1 er en forholdsvis blød start. Hullet måler meget overkommelige 266 meter fra Gul tee (212 fra Rød), og hvis man ellers holder sig væk fra venstre side, hvor out og bounce truer, er der ikke langt til pinden. Bolden fanger dog en saftig semi-rough lige bag green, som viser sig blot at være en forsmag på hvad der er i vente.
På Hul 2, et par3-hul på 138 meter, er der i den grad skruet op for sværhedsgraden, for hvordan i alverden kan man spille ind til en pind, der står på en meget smal green og er pakket ind i sand i forkanten. Det kræver en pro at få bolden så højt i luften at den vil komme nærmest lodret ned igen.
Jeg gætter på at mange lader ambitionerne om at udføre drømmeslaget i fred og spiller fedtspil. Man kan jo lægge den et stykke før bunker og slå et lille kontrolleret pitch. Værsgo!
De første huller er meget åbne med rigelig plads på fairway. Men på hul 4 sker der noget. Pladsen til at lande drivet på dette par4-hul en ganske trang; der er masser af træer på begge sider af fairway og en bunker i driverafstand. Jeg koncentrerer mig om at slå en bold ud i doglegget, men noget går galt, og som altid i golf ved man aldrig helt hvad!
Danmarks måske bredeste fairway
Hul 7, et par 5-hul på 465 m fra Gul tee (400 fra Rød) er banens sværeste, og det kan man godt forstå. En kamikazepilot vil forsøge at slå over træerne i venstre og skære ikke et uvæsentligt antal meter af fairway. Det er udelukket. I stedet bør man forsøge at spille forbi det 90-grader dogleg og komme i position til at slå mod flaget. Udfordringen er at slå tæt på træerne og bestemt ikke i venstre, der sender dig på en gåtur i en retning væk fra flaget. Fairways er generelt brede i Solrød, men på hul 7 er det som om en hel mark har fået sin egen fairway. Nyd indspillet til den store green, der ligger en smule lavere.
Vi har vanskeligt med at tæmme bolden på green. Ikke på grund af for meget fart, tværtimod må vi gi’ den en del mere kraft for at komme hen til hullet, men fordi de noget ujævne greens får bolden til at hoppe.
Der er ingen tvivl om at de bagerste 9 huller i Solrød har en bedre beskaffenhed end de første. Det opdager man især fra hul 12 til hul 16, som har et klassisk layout inspireret af engelsk traditioner. Bunkers er strøet ud på fairways, og omkring de store organisk formede greens er der et stykke ned til bunden af bunkers. Hul 13, et par4-hul på 297 m fra Gul tee (171 fra Rød) er et pragthul, og det skyldes ikke mindst udsynet til den smukke fairway og indspillet til den kæmpe store og ondulerede green.
Efter runden taler vi om, at man får meget golf for pengene, selv om der mangler lidt i vedligeholdelse i Solrød.
Solrød Golfklub
Bygaden 1
2690 Karlslunde
Email: info@solrodgolf.dk
www. solrodgolf.dk