Vallø Golf har altid været familieejet. Efter 14 år i familien Larsen fra Kratgårdens ejerskab, har familien Winther-Olsen taget over og alle er glade.
På Vallø Golf på Stevns er familien Winther-Olsen i gang med deres fjerde år som ejere af golfanlægget, som de overtog i 2018 fra en anden familie, familien Larsen på Kratgården.
I spidsen for familieforetagendet står Kirsten Winther-Olsen, som både er en del af ejerkredsen og Vallø Golfs daglige direktør og alt-mulig-andet-blæksprutte.
Det var hendes årelange drøm om at blive selvstændig ligesom sine forældre, sin morbror og sin bror, der var katalysator for, at hun sammen med sin bror Henrik, deres far, Kaj, og morbror Bjarne, i 2018 trådte til og købte det på det tidspunkt noget skrantende golfanlæg.
Fra den allerførste dag har Kirsten og hendes familie investeret i at udvikle det fine golfanlæg, ud fra den devise, at man skal ’forbedre produktet’ for at opnå vækst.
– Tre dage efter overtagelsesreceptionen havde vi DGU’s banekonsulenter ude for at se på hvordan vi laver en helhedsplan for banen. Vi havde også behov for at forbedre faciliteterne i klubhuset, og vi besluttede i første omgang at fokusere på klubhuset, fordi det trængte mest, siger Kirsten Winther-Olsen, der nærmest ikke har haft en fridag siden overtagelsen. Der er altid noget, der skal gøres. Og hun er vild med det.
– I morgen inden vi skulle mødes, har jeg for eksempel været i Roskilde for at hente et træ vi har fået forærende, så var der en gardinstang i et af omklædningsrummene, som var for kort og skulle skiftes ud og der var også lige en computer på kontoret, der gik ned, så jeg måtte hente min egen og få den i brug i stedet, siger hun.
En golfdirektør har mange opgaver; Kirsten Winther-Olsen har lige skiftet en gardinstang i et omklædningsrum, været i Roskilde for at hente et fuldvoksent træ og så er der administration af anlæg og klub.
Udvikling
Familien støtter hundrede procent op om projektet, og faktisk er det lillebror, Henrik, der indirekte er årsagen til at familien overtog banen. Han var nemlig en del af den otte-mands investorgruppe, som for syv år siden gik ind og sikrede Vallø Golf kapital.
– Familien Larsen fra Kratgården ejede fortsat jorden, og vi overtog golfanlægget i et driftsselskab, men det gik stadig ned ad bakke, fortæller Henrik Winther-Olsen, der har sin egen erhvervsvirksomhed i fødevaresektoren og på et tidspunkt var formand for den lokale fodboldklub Herfølge.
– Vi så på om klubben kunne overtage driften, men det kunne ikke lade sig gøre. Vi talte også lidt om en mulig fusion med en anden klub, men det var heller ikke realistisk. Ingen af os otte ønskede at Vallø Golf gik konkurs, så derfor tilbød Kirsten, Kaj, Bjarne og jeg, at vi købte jorden af Lorentz og Birgit Larsen, og vi købte så de syv andre investorer ud af driftsselskabet, siger han.
– Det var et krav, at Lorentz og Birgit skulle fortsætte som en del af klubben med deres ene tidligere svigersøn John Laursen. Vallø ville aldrig være hvad det er uden dem, så John er fortsat chefgreenkeeper og Lorentz arbejder stadig ude på banen på nedsat tid, siger Kirsten. – Det var dog nødvendigt at jeg overtog direktørposten fra deres svigersøn Leif Holmenlund, der var en af de syv, som blev købt ud i forbindelse med vores overtagelse, men det er også gået rigtigt gnidningsfrit. I begyndelsen var medlemmerne selvfølgelig lidt skeptiske omkring det hele, for de har altid godt kunne lide Leif og familien på Kratgården, men i dag er det mit indtryk at alle er glade. Vi har et forbilledligt samarbejde med golfklubben, siger Kirsten Winther-Olsen.
Familien Winther-Olsens store investeringer i klubhuset er blevet fulgt op af forbedringer på banen. Mere end 140 nye træer er plantet på den relativt åbne bane – med en meget aktiv indsats fra medlemmerne – der er opsat fuglekasser, og en ny, stor sø er anlagt på 17. hul, og samtidig er en bæk mellem 17. og 18. hul sløjfet. Banearkitekten Chris Haspell har for nyligt været på besøg, og er i gang med en række moderniseringer og opdateringer af den altid meget velplejede bane, som lige siden åbningen tilbage i 2004 har været kendt for at have rigtigt gode greens.
Modvind og medvind
Lige siden familien Larsen på Kratgården udenfor Vallø på Stevns i 2004 åbnede golfbanen på deres tidligere landbrugsjord, har det været svært at få en sund økonomi ud af golfanlægget.
Og det til trods for, at efterspørgslen var på sit højeste da Lorentz og Birgit Larsen, deres to døtre og svigersønner, der alle boede på Kratgården, startede golfeventyret. Da de første kostbare investeringer skulle begynde at give afkast, ramte finanskrisen og med den fulgte en markant stagnation indenfor golfsporten. Nogle år var gode, andre mindre gode, men generelt var det svære år. Familien Winther-Olsen har været helt anderledes tilsmilet af heldet.
– Der er ingen tvivl om at corona situationen har haft en positiv afsmitning på golfsporten, også her i Vallø. Medlemstallet er steget med omkring 300 og nærmer sig de 1.000, og vi har fået flere greenfee-gæster. Rygterne om vores fine rødsvingel-greens, der er åbne og fuldt spilbare hele året rundt er nået vidt omkring. Vi har haft succes med en vinterspilleret, hvor 100 spillere fra hele 17 sjællandske klubber har haft en vinterspilleret denne vinter, siger Kirsten Winther-Olsen, men understreger at succesen ikke skyldes gunstige konjunkturer alene. – Nej, det handler om at vi har foretaget en masse rigtige investeringer i faciliteter og bane, om markedsføring, godt købmandskab, ildhu, at vi i 2019 kom på Golfbox og en hulens masse hårdt arbejde, siger hun.
Hun og familien har alle spillet golf i mange år. Kaj Winther-Olsen, 85, og hans svoger, Bjarne Gribsgaard Olsen, 85 er begge gode, gammeldags landmænd, som fortsat driver store landbrug nord for Køge. Kendskabet til jordbrug kommer dem afgjort til gavn i forhold til ejerskabet til golfbanen. Henrik Winther-Olsen er iværksætter og erhvervsmand og ejer selskabet The Whole Company, der bl.a. sælger Castus frugtstænger, Fredsted Thé, Trope Snacks og nødder og frø, korn og mel.
Kirsten selv er handelsuddannet og har arbejdet som blandt andet direktionssekretær, og HR-chef. Hun har med egne ord været vant til at have mange kasketter på, og sørge for at ’ting blev ordnet’ som chefens højre hånd. Nu er hun selv chef, og kasketterne er ikke blevet færre, men en hel del sjovere.
Golfbanen ligger i smukke, landlige omgivelser mindre end et kvarter syd for Køge. Den er designet af den britiske banearkitekt Chris Haspell, som også forestår de kommende ændringer.
BOX: Om Vallø Golf
Vallø Golf blev stiftet i 2004 af Birgit og Lorentz Larsen, deres to døtre og svigersønner. Kirsten Winther-Olsen og hendes familie overtog hele anlægget 1. juli 2018.
Anlægget består af en 18-hullers bane, par 71, og en 9-hullers pay & play-bane, par 60, driving range, krolfbane, proshop/reception, café samt møde- og selskabslokaler.
Begge baner er åbne til normale greens året rundt.
Kontingent: 6.500 kr./5.500 for seniorer (+75 år) /3.500 for Ungsenior (op til 30 år). Inkl. gratis holdtræning.
Greenfee: 300/350 kr. (hverdag/weekend). 9-hullers banen: 150 kr.
Topfoto:
Kirsten Winther-Olsen flankeret af sin bror, Henrik Winther-Olsen, deres far, Kaj Winther-Olsen og onkel Bjarne Gribsgaard Olsen i Vallø Golfs hyggelige gård. De ejer i fællesskab det hyggelige golfanlæg på Stevns.