Agger VIN på Fyn, 3 km syd for Snave, har en suveræn newzealandsk vinmager, Nick Entwistle, til at lave vinene for sig. Han er i Danmark i seks uger under høsten, og hans præstationer taler for sig selv: De seneste tre år har han stået bag mere end 60 guldmedaljevine i New Zealand, og nu har han tilføjet to danske.
Vinbonden Nicolai Agger fik i juli den ide at teste sin kiwi-vinmager ved at indsende fem forskellige vine fra 2019 til verdens største vinkonkurrence, Austrian Wine Challenge (AWC). Her bedømmer højt uddannede sommeliers hvert år indsendte vine fra hele verden. I år modtog AWC fx 11.232 flasker fra 1.509 producenter i 41 lande, blandt dem fem vine fra Agger VIN.
Facit blev fuldt hus: To guldmedaljer, To sølvmedaljer og en ’Seal of Approval’-medalje (en slags bronzemedalje). En blåstempling af dansk vin.
Agger VIN satser stort på hedvine som Pineau des Charentes, der fremstilles i Cognacområdet. Da dette navn er beskyttet, kalder Agger VIN sit koncept for PdC by Agger, hvor PdC står for Pinot de Charlotte, da det var hans kone Charlotte, som fik ideen til hedvin fra danske druer. PdC by Agger RAV var den første af de fem, som nu er fremstillet og sat på flaske. Det er en hedvin, som har cognacnoter i sig, er sød uden at være klistret, og de 17,5% alkohol er fuldstændig pakket ind i smagsnuancer. Den er fremragende som velkomstdrink med en isterning i et vinglas, og flere restauranter anvender den på vinmenukortet til blåskimmelost. PdC by Agger RAV tog en af de to guldmedaljer.
PdC by Agger udgøres af fem forskellige hedvine, som ud over RAV omfatter RUBIN (rødvinsdrue på Cognacfad), RAW (lagret på Stauning Whisky fad), PORT (en slags portvin) og POMO (lavet på æblejuice og lagret på egetræsfad). De fire sidstnævnte var endnu ikke flasket i juli og deltog derfor ikke i konkurrencen i Østrig.
PS Agger PARKGOLF, der ligger i dalen mellem vinmarkerne, er af samme høje kvalitet som vinen, så det er en god ide at tage en runde, før man nyder en vinsmagning.