Arsalan Kharazmi er fra Iran og en af meget få golfspillere i Danmark med indvandrerbaggrund. I dag er han formand for Passebækgaard Golfklub.
Ser man på bookingerne i Golfbox, i klubbernes medlemslister eller ser man sig blot omkring på banerne, så ser man meget, meget få golfspillere med indvandrerbaggrund.
Indvandrer kan man selvfølgelig være fra mange lande, og man støder da bestemt på et svensk, norsk eller britisk navn nu og da, men golfspillere med baggrund i Mellemøsten, på Balkan, Afrika og så videre er stadig en sjældenhed.
Til vores serie ’Atypisk’ fandt vi Arsalan Kharazmi, der stammer fra Iran, og som har spillet golf i 11 år. Da han sidste år gik på pension, tog han imod opfordringen at blive formand for Passebækgaard Golfklub.
”Jeg er født og opvokset i Iran, dengang det var et helt andet land end i dag. Det var et blomstrende land i rivende udvikling og Teheran blev kaldt ’Mellemøstens Pairs’. Jeg kom til Danmark i 1969 for at studere. Her mødte jeg min kone, Birgitte, og sammen rejste vi til USA, hvor jeg tog en phd i mikrobiologi og immunologi. I 1982 vendte vi tilbage til Danmark. Birgitte savnede sit hjemland, så vi slog os ned her. Jeg har arbejdet som forskningsleder på Rigshospitalet i 30 år, og har stiftet to biotek virksomheder, så jeg har haft et meget travlt arbejdsliv i en højt specialiseret branche. Som ung i Iran, og siden også i både USA og herhjemme i Gentofte, spillede jeg volleyball, og golfinteressen opstod først for 11 år siden. Min svoger introducerede Birgitte og mig for golf. Vi har sommerhus i Gilleleje-området og da jeg stadig havde et meget travlt arbejdsliv, så passede det mig perfekt, at Passebækgaard bare er en 9 hullers bane,” siger Arsalan Kharazmi.
Ingen fordomme
Man kan godt se, at Arsalan ikke er kernedansk, man kan også høre en smule accent, om end det ikke er meget efter snart 40 år i Danmark, med dansk kone, børn og børnebørn, og han fortæller, at folk bemærker det.
”Når jeg spiller med fremmede, så spørger de hvor jeg kommer fra. Naturligvis gør de det. Det er kun naturligt. Men jeg må sige, at jeg aldrig har oplevet fordomme. Hverken i golfklubben eller i Danmark i det hele taget. Det hænger nok sammen med, at jeg har en meget høj uddannelse og har haft en fremtrædende forskerstilling. At min kone er dansk betyder sikkert også noget. Er man som indvandrer veluddannet og dansk gift er der sjældent nogen, der tænker over at ens baggrund er anderledes.
Men jeg har selv bemærket, at der er så få med indvandrerbaggrund, der spiller golf. Vi har nogle nordmænd og en japaner i klubben, men der er ganske rigtigt få fra andre kulturer. Jeg tror, at det hænger sammen med, at dem, som har lyst til at spille golf, ofte er travle mennesker på arbejdsmarkedet, måske er det mennesker, der er her på tidsbegrænsede ophold. Og så tror jeg, at golf i mange samfundslag stadig opfattes som en velhaversport. I de store boligområder med mange mennesker med indvandrerbaggrund er golf slet ikke en sport de forbinder med dem selv. Det er jo synd, for jeg ser slet ikke golf i dag som en velhaversport,” siger Arsalan Kharazmi, der nu hvor han er gået på pension har fået meget mere tid til at spille golf og dyrke sin anden store fritidsinteresse; jagt.
”Jeg har altid holdt meget af naturen, og har gået på jagt i mange år. Golf kan lidt af det samme som jagt. Man har et fællesskab, og er ude i den friske luft. Min kone og jeg nyder, at vi nu har tid og mulighed for at rejse meget. Vi tager flere gange hvert år på golfrejser, sammen eller i større grupper, til Spanien, Portugal eller Florida. Det er blevet noget, der fylder rigtigt meget i mit liv. Fire af mine børnebørn er også begyndt at spille golf her i Passebækgaard,” siger han.
Klublivet i den lille, Nordsjællandske klub er noget af det, han vægter højst. Han omtaler det sociale liv i klubben med stor begejstring, og har som formand kun godt at sige om klubbens samarbejde med baneejeren Claus Lundbæk, som har investeret mange penge i forbedringer af banen og forholdene for medlemmerne.
”Passebækgaard har i flere årtier været en slags fødekæde til golfsporten, fordi her også er Pay & Play, men de senere sæsoner oplever vi faktisk både fremgang for Pay & Play og medlemskaber. Vi får mange nye medlemmer fra andre klubber, fordi mange ikke har behov for mere end ni huller, fordi klublivet er så socialt som det er, på grund af vores gode restaurant og fordi kontingentet er billigt. Derfor er klubben i en spændende udvikling, og den er jeg glad for at jeg kan bidrage til som formand,” siger Arsalan Kharazmi.