Igen i år har en masse klubber 25 års jubilæum. I Værløse Golfklub fejrer man jubilæet med en hel uges aktiviteter.
Eventyret om Værløse Golfklub er lidt ligesom eventyret om den grimme ælling. Da banen var ung og ny var den bestemt ingen åbenbaring, men med årene har den vokset sig god og smuk. I år kan den københavnske forstadsklub fejre 25 års jubilæum velvidende, at man både råder over en særdeles attraktiv golfbane og en velfungerende og velkonsolideret klub.
Jubilæet fejres i hele uge 26 – fra 24.-30. juni – med masser af aktiviteter. Turneringer hver dag, der kulminerer med en stor festturnering om lørdagen og afsluttende jubilæumsfest, og en hel masse sideaktiviteter som lotteri, short game challenge og diverse tilbud i proshoppen, samt et telt i gården, i tilfælde af lunefuldt sommervejr.
”Vi sætter alle sejl til for at skabe en masse liv og aktiviteter i klubben og gøre jubilæet til en fest for alle. Gæster udefra kan deltage i de fleste daglige turneringer, og vi har lavet et særligt greenfee-tilbud i jubilæumsugen, hvor man for 275 kr. både får greenfee og en burger med pommes frites,” siger klubkoordinator René Stisen, som er ret ny i den store klub.
Tidligere var medlemsantallet i Værløse helt oppe på 1.300, men i dag er man omkring 1.100 golfspillere – og de fleste er meget aktive. Derfor har man ikke et akut behov for flere medlemmer, men ideelt set, vil man gerne have 50 mere, siger Stisen.
Ét af klubbens medlemmer kender alle; Thorbjørn Olesen. Den danske europatour-spiller er klubbens stolthed. En kæmpe fotostat af ham pryder en hel væg i restauranten, et hulflag med hans autograf fra Augusta National hænger i servicebygningen og ude ved 7. huls teested er opstillet en stor granitbænk med Thorbjørns navn. På den indgraveres alle hans store sejre. 7. hul er Thorbjørns favorithul på banen, et langt, svært par4, hvor især andetslaget ind over vandet til greenen volder mange problemer.
Frustrerende greens
Med årene er Værløse Golfklubs bane bare blevet bedre og bedre. Chefgreenkeeper Jesper Kristensen lægger enorm energi i at alting står skarpt, men det er ikke uproblematisk, og i lighed med sidste år, hvor det var det våde vejr, der vanskeliggjorde forholdene, har den usædvanligt varme og tørre maj givet greenkeeperen udfordringer. Banen tørrer ganske enkelt ud på et tidspunkt, hvor den faktisk helst skal have så meget vækst som muligt. Jesper Kristensen og hans mandskab skal dog ikke høre andet end ros for en bane, der trods tørken stod rigtigt flot, men fine greens og – nåhr ja – hurtige fairways. Man har gennem årene ændret på behandlingen af rough, plantet træer og et par af de mest besynderlige greens i Jan Sederholms originale design er blevet justeret.
Besynderlige greens? Ja, den gamle svenske banearkitekt, der har stået for mange baner herhjemme, blandt andet Gilleleje og Himmerland, havde en filosofi om at greens på lange huller skulle ligge på tværs, altså være smalle i dybden, mens greens på kortere huller skulle være dybe. Læg dertil at flere af dem ’knækker’ omkring bunkers og er temmelig kuperede. Da banen åbnede, og greens endnu ikke var så hurtige, var der faktisk pin-placeringer, man ikke kunne putte til fra bestemte områder af greens, men det i dag i store træk elimineret. Værløses greens kan stadig virke aldeles fortvivlende, hvis man kommer på den forkerte side af pinden. Men i det mindste ruller de fint.
Da klubben blev stiftet i 1993 fik man hurtigt over 500 medlemmer, somi de første år spillede i Smørum og Frederikssund, indtil deres egne første ni huller var klar til brug i ’96, året efter stod alle 18 huller færdige. Klubben voksede sig derefter hurtigt større, for der var rift om medlemskaber i københavnsområdet, og man opretholder stadig et højt medlemstal. Det betyder, at klubbens økonomi er velkonsolideret, selvom man gennem årene har måttet investere store summer i klubhuset og de gamle sidelænger, der rummer proshop og servicebygning. Over en periode fra 2009 og fem år frem gennemførte man et projekt ’niveauløft’, hvor banens kvalitet blev højnet betragteligt til det nuværende høje niveau, og Værløse var således også den første golfklub herhjemme, der indførte robotter på driving rangen til opsamling af bolde. Den centralt beliggende træningsbane, er således altid åben, og bliver flittigt benyttet. Også her, har Thorbjørn Olesen i øvrigt sin egen reserverede plads til når han er hjemme på besøg og skal slå lidt bolde inden en af de jævnlige hyggerunder med de gamle venner fra juniorårene.