Jelling er kendt for sine monumenter og en stor musikfestival. Men den østjyske golfklub er også et besøg værd.

Frivilligheden er i høj kurs i Jelling Golfklub. Her hjælper medlemmerne til så meget de overhovedet kan. Det holder udgifterne nede, og fællesskabsfølelsen oppe. Man kommer hinanden ved, og hygger sig på den smukt beliggende østjyske bane, hvor nogle af hullerne løber helt bynært oppe ved bygrænsen og bebyggelsen, der meget passende hedder ’Golfparken’ og hvorfra et anseeligt antal af klubbens ca. 750 medlemmer kommer. Hullerne på bag9 slynger sig smukt ned i den stærkt kuperede ådal, hvor der både er udsigt til Fårup Sø og til vidtstrakte marker med græssende kvæg og får.
Her får man en nærmest meditativ følelse af fred og ro, hvis altså man kan holde pulsen nogenlunde nede på de mange bakker, der i den grad udfordrer fysikken.

Af samme årsag er der flere golfbiler på banen i Jelling, end man normalt ser i ’små’ danske klubber. Klubben har selv otte, som de udlejer til gæster og medlemmer, og så har adskillige medlemmer deres egen golfbil stående i carporten i ovennævnte Golfparken.
Golfbanen er dog ikke mere kuperet end at det sagtens går an at gå den – min spillemakker ved besøget tilmed med bærebag. Han hedder Rasmus Baun Norup og er klubbens menneskelige omdrejningspunkt. Han kom til klubben som PGA pro for ni år siden, og har siden fået sin funktion udvidet så han i dag er Golf Manager og Pro i én og samme funktion. Managerdelen har dog fået overtaget, så han underviser kun et par dage om ugen. Resten af undervisningen tager hans elev sig af. Og de har fået fremragende faciliteter til det.

Sidste år indviede Jelling Golfklub et flot udslagshus med Trackman simulator med støtte fra fonde, en lokal sponsor og frivillig hjælp.

Sidste år kunne man nemlig åbne en helt fantastisk bygning på drivingrange, med både overdækkede udslagssteder og et Trackman center, der kan benyttes til indendørs og udendørs træning. Ydervæggen ud til rangen kan nemlig køres til side, og når den er lukket, har man landets største simulatorskærm. Den første vinter har lokalet og simulatoren været benyttet i gennemsnit 50 timer om ugen og et blevet en kæmpesucces.
Huset har man fået råd til ved at søge forskellige fonde og gennem et omfattende sponsorat fra Middelfart Sparekasse, der har flere filialer i lokalområdet. Og så har frivillige kræfter bygget det, så udgifter har kunnet holdes nede.

Ildsjæl og velgører
Jelling Golfklub blev stiftet helt tilbage i 1990 og er derfor en af de rigtigt mange klubber, der skød op som mælkebøtter i den første del af det store, danske golfboom.
Som altid stod en ægte ildsjæl bag. Vagn Rasmussen hedder han. Han er ikke længere medlem af klubben, men kigger af og til forbi for at se hvordan hans hjertebarn har det.
Rasmus Baun Norup varetager flere funktioner som både manager og PGA pro som bindeled mellem bestyrelse og klubbens medlemsgrupperinger.

Vagn Rasmussen var selv med til at anlægge og designe banen, som har Frederik Dreyer som formel banearkitekt. Hvor der i dag er en lille par3-bane tæt ved klubhuset lå et par af de oprindelige huller, men i takt med at man fik adgang til mere jord, blev banen anlagt af to omgange – 10 huller tæt på byen, og otte huller rundt om skoven og ned til ådalen. Klubhuset er en gammel lade, der er blevet bygget om, og den oprindelige ejer, en lokal bonde, Jens Abrahamsen, var i sandhed klubben en god velgører. Han testamenterede den jord, som tilhørte hans oprindelige ejendom – ca. 80 procent af banen – til klubben, sammen med bygningerne og et beløb til at lægge gulv for. Resten af jorden tilhører forskellige lodsejere, som klubben lejer af, og har et rigtigt godt samarbejde med.

Jelling Golfklub har ingen restaurant, men gode lokaler hvortil man kan få leveret mad inde fra byen, og med mulighed for at trække øl og vand i automat. Det fungerer godt for klubben og medlemmerne, fortæller Rasmus Baun Norup.

Strabadser
Man skal ud på en halvlang gåtur op gennem skoven fra klubhus og drivingrange til 1. teested. Medlemmer, der kun spiller ni huller, har en lille parkeringsplads deroppe, og det benytter mange sig af. Allerede fra start bider banen fra sig med et langt par4-hul, derefter et par5-hul, som ofte spiller ind i den fremherskende vestenvind, fulgt op af et langt, udfordrende par3. Rasmus Baun Norup fortæller, at banens rating skal revideres, for den opleves af alle som markant sværere end andre baner i området, på tilsvarende længde. Også 5. hul er et par5 ind i vinden, hvor slaget mod green er over en temmelig dyb kløft og her, som for en del andre huller på banen, gælder, at det er en fordel at have spillet banen nogle gange. Det gælder i høj grad på det korte par4-hul sjette, hvor man som førstegangsbesøgende ikke aner hvilken retning man skal slå sit drive – eller med hvilket våben. Mulighederne er mange – fra driver mod green til blot et 7-jern lige frem på det flade plateau.

Flere andre huller lægger op til at tænke strategisk; jern eller hybrid ud kort af vandet på 8. hul, præcist jern ud i knækket på det ret spektakulære 90 grader dogleg par4 14. hul, hvor approchslaget ligesom på det foregående par5-hul ideelt er fra omkring 110 meter og kraftigt ned ad bakke.

Tre søer og en bæk udfordrer udslaget på 15. hul, så man igen skal vælge kølle med omhu og fornuft, og på 17. hul viser det sig at 8-jern er en anelse for meget fra tee – på et par4-hul! – 9-jern både ud og ind ville være det ideelle for mig, på grund af en kløft med et vandløb i bunden, der skærer hullet over i to. Et lidt svagt par4, der kunne blive banens bedste par3, hvis man valgte den løsning.
Vel inde kan man konstatere, at man udfordres på både teknik og fysik på banen i Jelling, men at banen samtidig nærmest er balsam for sjælen med sin ro, skønhed og umiddelbare charme.

Den gode, afslappede og familiære stemning tager man med sig videre og vender med glæde tilbage.

Fakta: Jelling Golfklub
Stiftet i 1990.
18 huller, par 72. fem sæt teesteder fra 5.994 til 4.021 meter. I er jo i ’Kongernes Jelling’, så teestederne er opkaldt med mytologiske navne; Mjølner, Slejpner, Valhalla, Midgård og Asgård
Greenfee: 350 kr. (alle dage)
Par3-bane: Greenfee: 100 kr.
Faciliteter: Delvist overdækket drivingrange, puttinggreen, proshop, Trackman-simulator, udlejning af trolleys og buggies.

Forrige artikelKjeldsen nr. 5 og Nørgaard nr. 7 – Hamish Brown og Frederik Birkelund nr. 10, Sofie Kibsgaard nr. 2
Næste artikelGode danske scoringer på moving day
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.