Til 2020 er der sket den ændring, at der ikke længere er landsholds- og observationstrupper, men kun landsholdstrupper. Dels, fordi styrken er så homogen, at det er svært at opdele spillerne; dels, fordi så mange er i USA, at det er praktisk at samle de tilbageværende på en gang.
Alle fire landstrænere fremhæver helst ikke nogen for andre, bl.a. fordi unge talenter ofte udvikler sig i rene eksplosioner, men enkelte tegner trods alt mere lovende pga. deres allerede opnåede resultater, mens andre mangler ’eksplosionerne’ endnu.
Vi ser på de fire grupper.

Stor talentrigdom
– Kun tre af 11 spillere i dametruppen er ikke i USA, melder Thomas Poulsen, – men de ’amerikanske’ spillere ser vi til vores samlinger, og samtidig får de alle et individuelt besøg i foråret. I sommerferien spiller de alle næsten uafbrudt, mens de er tilbage i Europa.
– Vi har aldrig tidligere haft så mange placeret i verdensranglistens top-200 samtidig med, at fire af de store talenter allerede har erklæret sig professionelle (Linette Holmslykke, Louise Markvardsen, Fie Olsen og Line Toft). Bedst placerede amatør er lige nu Karen Fredgaard, der har gennemgået en meget harmonisk udvikling, men det bliver svært at udtage EM-holdet, som må kunne spille om medaljer, blandt så mange talenter – og mellem dem bestemt de to ’nye’, Anne Normann og Natacha Høst Husted.


Mange i USA
– Der var ingen grund til at dele i en landsholds- og en observationstrup i år. Mange spillere er på college i USA, og der er så mange næsten lige stærke, at det er umuligt at vide, hvem der pludselig bryder igennem, beretter Thomas Kiel Larsson, der tager sig af herrerne.
– Når John Axelsen turner pro til sommer, formentlig efter et stort forår, er alle Eisenhower Trophy-vinderne væk, så der er virkelig noget at stræbe efter for de øvrige. Egentlig er det synd at tage nogen frem, men det er svært ikke at vente sig noget særligt af Rasmus Neergaard, Alexander Frances, Anders Ejlersen, og August Høst har også noget særligt i sig.
– For mange kan det blive et problem med forskellen på græstyperne i USA, fortrinsvis, Bermudagræs, og Europa, så det er ikke altid nok at være en fremragende golfspiller.
– Vi har en meget talentfuld trup, og ingen af de 14, der er tilbage, når Axelsen bliver professionel, kan ikke lave store resultater. Det vil være en stor skuffelse, hvis vi ikke i EM for hold klarer at komme i flight A og spille med om medaljer.

Geografisk samlet
– Der er piger fra resten af landet i udviklingstruppen, men landsholdspigerne er alle fra Nordsjælland, og det giver en særlig mulighed for samarbejde og venskab. Også selv om jeg egentlig ikke samler dem så tit, men mest arbejder med en eller to ad gangen, siger landstræner Anders Danielsen.
– Pigeholdet vandt sensationelt EM for første gang og er inviteret til VM i Japan. Halvdelen af holdet er blevet for gamle til at være med, så jeg vil nulstille forventningerne og igen sige, at det ved EM vil være fint, hvis vi kvalificerer os til A-gruppen.
– Gruppen består af syv meget talentfulde spillere, blandt hvilke Amalie Leth-Nissen og Olivia Grønborg måske når længst i år, men den slags er altid svært at forudse blandt de unge.

Erfaringer
– Drengenes landsholdstrup er på otte, og de vil alle komme i kamp, når vi skal have venskabslandskampe med Sverige, Schweiz og Irland på Upsala GC, hvor EM spilles kort efter. Det vil alle lære umådelig meget af, før det går løs, fortæller drengenes landstræner, Martin Kold.
– Året er fuldt af turneringer, ikke mindst internationale, hvor der skal samles erfaringer, og det får de alle rig lejlighed til at gøre.

Forrige artikelGreenkeeperne går ikke i vinterhi
Næste artikelStort og småt fra vinteren der gik
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.