Golfbanen i Lemvig ligger i smuk pagt med naturen nogle få kilometer nord for byen. Møder du den en dag, som de er flest på disse kanter – altså med masser af vind – vil den udfordre de fleste golfspillere på sin egen ganske tilforladelige måde.
Lemvig Golfklub har DGU nr. 60, som indikerer, at klubben efterhånden har nogle år på bagen. Klubben blev stiftet midt i de såkaldte ”fattigfirsere” og til trods for de økonomiske trange tider, var der stor velvillighed fra Lemvig Kommune til at bakke op om ideen om en golfbane, der blandt andet skulle være med til at lokke flere turister til det naturskønne område ved Limfjorden. Grundlovsdag i 1989 kunne man så betræde de første 9 huller i Lemvig Golfklub, og 3 år senere stod de sidste 9 huller færdige. Alle banens 18 huller er den danske golfbanearkitekt-legende Frederik Dreyer hovedmanden bag. Med hans usædvanligt gode blik for at skabe fremragende golfbaner, der i pagt med naturen og landskabets muligheder, kan udfordre spillere på alle niveauer, har han også på banen i Lemvig fået sat pennestrøgene ganske glimrende. I forbindelse med anlæggelsen af banen beskrev Dreyer banen og terrænet således: “Står man på golfbanens kommende 1. teested og ser ud over banen mod vest, får man en oplevelse af et enkelt og tavst landskab, en stor græsklædt bakke uden trævækst modelleret op mod vesthimlen. Går man op på bakken, har man horisonten rundt de finest tænkelige naturoplevelser: den dybe græsbevoksede kløft med bækken, der løber mod nord, Hornsø med skoven på den modsatte bred, Lem Vig med Kappel mod øst og Lemvig by med sit karakteristiske kirketårn mod syd.” Bedre kan det næppe siges, om end hulforløbet og nogle huller sidenhen er blevet ændret, således har man blandt andet fået et nyt starthul.
Vinden spiller som regel med – og mod
Banen og faciliteterne blev udsat for en modernisering i årene 2004-2009. Her flyttede man bl.a. fra de hidtidige rammer på Hotel Nr. Vinkel til et nybygget klubhus, og der blev anlagt en 6-hullers bane. Henrik Jacobsen er hjernen bag de nye tiltag på baneanlægget, og han har bygget ovenpå det solide fundament, som Dreyer lagde i sin tid. Man står i dag med en særdeles varieret bane, hvor det åbne og kuperede fjordlandskab giver nogle fabelagtige udsigtspunkter, og hvor ens golfstrategiske sans kommer på prøve hele vejen rundt. Vinden er på disse kanter – hvor der kun sjældent er træer til at læ – næsten altid i spil, og denne sommerdag i slutningen af juli, hvor Golfbladet er på besøg, er ingen undtagelse. Det blæser! Og som en de lokale medlemmer, som vi møder undervejs, udtrykker det: ”Det er en del af charmen ved at spille her”.
Et godt og varieret hulforløb
Banen kan spilles fra 4 forskellige teesteder, der måler fra 6100 meter ned til 5100 meter. Vælges den lange udgave, ligger man fra land med lidt af et monster af et par 5 hul på 525 meter, som oftest spilles i sidevind. Hullet hedder meget passende Søerne. I drivet skal der nemlig tages hensyn til to søer, som ikke kan ses fra teestedet, så vær obs. En lille sø i venstre og en større i højre side af fairway. Oppe omkring green, er der igen vand i spil højre om en green, som i øvrigt passes op af bunkers i venstre og bagved. Lægger man dertil det kraftige venstre dogleg ca. 100 meter før green og et dige på tværs af fairway, lidt før doglegget betyder det, at hele slagrepertoiret kan komme i spil allerede på 1. hul. Også hul 2 er et par 5 hul. Her skal man være opmærksom på at slå efter det rigtige flag. Man slutter nemlig hullet af på en gigantisk dobbeltgreen, der også fungerer som green på hul 5. Et hul, som i øvrigt er lidt af en lækkerbisken for longhitterne. Hullet, der som oftest spilles i medvind, måler beskedne 281 meter og sammenholdt med den kæmpemæssige green betyder det, at der faktisk kan være gode muligheder for et eagleput efter drivet. Inden den potentielle eagle fornøjelse passerer man dog først to interessante huller – i hvert fald for historieinteresserede. Greenen på 3. er nemlig placeret på en gammel gravhøj fra Bronzealderen, hvor man under udgravningen til greenen blandt andet fandt en dolk og skede. På 4. hul er man endnu længere tilbage i tiden. Her passerer man nemlig på venstre en smeltevandsdal formet under den sidste istid for ca. 70.000 til 80.000 år siden.
Udfordrende par 3 huller
På 6. hul er det alt andet end længde, der testes. De 119 meter ned ad bakke kan tilbagelægges med et kort jern for de fleste. De to bunkers foran green suger dog med statsgaranti en del bolde til sig. Ligeså gør søen det på det endnu kortere hul 8 hul, hvor man til trods for de kun 115 meter bliver presset af vandet, som slutter sig helt op til green. Hullet benævnes meget behørigt Søslaget. På det lange par 3 hul 12., står man på teestedet med dagens bedste udsigt. Når man ser mod greenen, er der også kig til den fredede Horn Sø, som efter sigende skulle have et fantastisk fugleliv, samt mod Limfjorden mod Thy. Vender man sig rundt kan man se Kirketårnet i Lemvig by eller Lidenlund, som byens kælenavn retteligt er. På hul 14 er det igen et dige med høj rough, der knap 200 meter fremme kan give udfordringer i drivet. De føromtalte longhittere slår selvfølgelig over, men for de mere dødelige, kan man gøre klogt i bevidst at slå kort af diget. Det betyder dog naturligvis, at man har langt hjem på par 5 hullet, som måler 466 meter (fra 59/5400 meter teestedet). Runden afsluttes med et ganske tilforladeligt par 4, hvor man dog ikke kan tillade sig at slække ret meget på koncentrationen, da der er vand i spil i venstre side både i drive og approachslaget mod green. Samlet set er det en fin oplevelse af spille banen – også selvom man ikke er fan af blæsevejr!
Et velgennemført formandsskifte
Efter runden får jeg en snak med den nytiltrådte formand Ulla Thygesen. Hun overtog i april i år posten efter 13 år med Flemming Nielsen ved formandsroret. ”Det er nogle store sko at skulle udfylde, og der er en masse erfaring, der pludselig er gået tabt i bestyrelsen, men heldigvis har Flemming gjort klubben klar til et formandsskifte på fornemste vis”, siger Ulla Thygesen, der kun selv har været en del af bestyrelsen i 2 år. Hun skal forsøge at bygge videre på de solide grundsten, der allerede er lagt. For eksempel har klubben en meget stærk økonomi med ingen nævneværdig gæld. Man har i de senere år fået lavet en ny strategi, som har fået flere nye spillere til klubben, således man i dag tæller 760 medlemmer. Den nye formand fortæller endvidere, at det til dels skyldes corona, da man som i de fleste andre golfklubber, har fået et rekordstort antal begyndere igennem i år – helt præcist 70 stk. Der er for dem mulighed for en mentorordning, hvor et rutineret medlem spiller med nye medlemmer i starten. Det er noget som øger fastholdelsen, vurderer formanden. Men også et nyt fokus på juniorafdelingen har haft en positiv indvirkning. Således har man de seneste 2 år oplevet en eksplosiv vækst. Fra en juniorafdeling, der kun havde en god håndfuld medlemmer til i dag 40 juniorer og ”Havmåger”, som de helt små spillere, der skal lege golfen ind kaldes. Alt i alt er der altså idyl både på og udenfor banen i Lemvig Golfklub, hvor man i den kommende tid, vil forsøge at skabe et bedre klubhus- og cafemiljø, som skal understøtte det sociale liv i klubben yderligere, afslutter formanden.
Fakta:
18 hullers banen:
Seniorer kr. 350,-
Juniorer (under 18) Gratis
Gæst hos medlem kr. 250,-
Leje:
El-bil kr. 250,-
Benzin bil kr. 250,-
El-scooter kr. 100,-
Trolley kr. 40,-
Turistgolf 2021
Spil 3 baner i Vestjylland: Trehøje, Struer, Lemvig for kun kr. 600,-.
Green fee billetterne kan købes i alle tre klubber eller online.