Den let kuperede bane i Mølleåen byder på rigtig mange bunkers, brede fairways og store lækre greens. Alle spilbare områder står skarpt.
Mølleåens Golf Klub, som ligger op ad landsbyen Bastrup i Lynge nord for København, er omgivet af marker og skov, og fra de sidste huller kan man nyde udsigten til Bastrup Sø.
Mølleåen har sit udspring nede i jorden et sted på banen. Et lille åløb skærer hul 8., 9,10. samt hul 18 og har forbindelse til den smukke Bastrup sø og videre til Farum og Furesø.
Bo Aagaard, klubmanager i Mølleåens Golf Klub, fortæller at klubben blev stiftet i 1970 og kan se frem til 50 års jubilæum i 2020. Golfklubben kan sætte en stor tyk streg under klubliv, og man gør meget for at de mange klubber-i-klubben har de rigtige rammer.
”Vi gør hvad vi kan for at fastholde vores 900 medlemmer og tiltrække nye. Vi har en lav kontingent og går ikke på kompromis med vedligeholdelsen. Mange er også glade for vores restaurant og golf shop med et godt udvalg,” siger Bo Aagaard.
Klubben har fostret flere talenter i de senere år. Mest kendt er Christian Gløët, som er i fuld gang med at arbejde sig op ad ranglisterne som professionel golfspiller, mens klubbens andet lysende talent Alberte Hallberg Thuesen er udtaget til pige-landsholdet.
Presset på 1. tee
Hul 1, et par4-hul på 352 m fra tee 57, giver et vist pres fra tee. Fairway snævrer ind og byder på rough til den ene side og out-of-bounds, hvis bolden får et hook og går til venstre.
Vi har tre baneforløb og dermed tre forskellige teesteder at vælge imellem: tee 57, tee 52 og tee 48, der refererer til den samlede længde for hvert hulforløb. Vi spiller fra tee 57 og har en samlet længde på 5.715 meter. Banens slope (dvs. den relative sværhedsgrad for en bogeyspiller i forhold til en scratchspiller) er 131 for herrer (tee 57), hvilket indikerer at banen er relativ vanskelig for herre bogeyspillere.
Hul 2 er et fremragende par4-hul på 344 m. Det gælder om at slå et drive midt i banen og undgå bunker, eller bare lægge den op foran – det sidste kan anbefales og spille et mellemlangt jern ind til green. Hvilket indspil! Den kæmpe green i to plateauer er omgivet af meget store og dybe bunkers, der tilmed har en græshøj i midten, og nogenlunde samme opbygning af green finder man på hul 3. Vi er ikke i tvivl om at banearkitekten har en forkærlighed for bunkers, og det går næsten amok på hul 4, hvor stort set hele fairway er blokeret af bunkers i driverafstand. Man kommer uvilkårlig til at sende en tanke til Robert Trent Jones Junior.
Det er også værd at fremhæve hul 8, banens sværeste med index 1, og det skyldes ikke mindst længden på 379 m og træer som står langs fairways – et par enkelte høje træer står midt i fairway – og fanger de upræcise slag. De lykkedes ikke at notere et eneste point på dette hul.
Mange bunkers bliver sløjfet
Mølleåen er i den grad plastret til med bunkers, og det er alt for mange mener den annerkendte banearkitekt Philip Christian Spògard, der herhjemme blandt andet har stået bag redesign af golfbanerne i Himmerland og Vejle. Spògard har udarbejdet en visionsplan, som klubben er gået i gang med at udføre og som vil blive realiseret i takt med at der er økonomi til det. Ifølge planen vil der komme 40 procent færre bunkers, og de resterende bunkers vil blive mere synlige.
Rough er et andet vigtigt banelegemet på Mølleåen, og den skal man helst undgå. Greenkeeperne opererer med tre slags: en klippet, en plejet og høj rough samt en uplejet rough. Summa summarum kan man godt indstille sig på at bolden er væk i den uplejede rough, mens den kan findes og med nød og næppe slås ud af den klippede rough.
I vores to-bold måtte vi gribe i bag’ens lommer en del gange, fordi vi opgav at finde bolden ude i roughen. Det er selvfølgelig irriterende, men måske fair. Ud over nogle enkelte huller er der nemlig rimeligt langt ud til den utæmmede rough.
Greenkeeperne gør i øvrigt et rigtigt flot arbejde. Alle klippede områder fra teestederne til green står flot, og især 1. klipning omkring green og på forgreen står super skarpt. Der er ingen invasion af ukrudtsplanter på fairway, i alt fald ikke synlige, og ukrudtsplantet bliver hold i skak med en begrænset mængde sprøjtemidler.
Klubmanager Bo Aagaard synes ikke at de nye miljøregler giver dårligere betingelser for vedligeholdelse af banen, men påpeger, at det kræver at greenkeeperne har en anden faglig kompetence og er gode til at planlægge.
Bagni mere kuperet
Hul 11 er et super godt par3-hul – i verdensklasse. Hullet som måler 155 m fra tee spiller mod en aflang og dyb green, der hælder mod os, så vi dermed får et godt overblik. Hullet indbyder til at slå det perfekte slag, der kan lande sikkert imellem søen og den dybe bunker.
Bagni er mere kuperet, og det gælder især hul 13, 15 og hul 18. Husk at nyde udsigten til Bastrup sø fra tee på hul 18. Fairway bugter sig hele vejen ned mod green med et udfordrende indspil over søen til green.