Findes der et hyggeligere sted at spille golf i Danmark på en skøn sommerdag end i Ebeltoft? Den gamle bane er en overset perle.

Man hører af og til om golfbanen i Ebeltoft, at den er ’for kort’, ’for kuperet’ og nogle vover tilmed at tage ordet ’tivoligolf’ i deres mund, når de taler om den gamle Frederik Dreyer-bane i bakkerne bag den hyggelige by med Fregatten Jylland, Glasmuseet og et af landets ældste rådhuse.
Kort er den – maksimalt 4986 meter – men bestemt ikke for kort for par er blot 68, og det glemmer mange vist tit.
Kuperet er den bestemt også, men hvad er for kuperet i denne sammenhæng? Med en række mindre justeringer foretaget inden for de senere år af golfbanearkitekten Henrik Jacobsen, der også i tre år har fungeret som klubbens træner, er det nemlig lykkedes at sikre at banen ikke er unfair. Et par steder kan man være uheldig, at ens bold ruller et uhensigtsmæssigt sted hen, men kun hvis man har slået et dårligt golfslag. Gode golfslag bliver ikke straffet.
Og tivoligolf er der ikke længere noget af, selv om der er så bakket, at en runde på 18 huller næsten er som at køre en tur i rutsjebanen.

Først og fremmest er Ebeltoft Golf Clubs bane hyggelig. Måske den hyggeligste bane i hele landet. I hvert fald mindes jeg ikke at have haft en hyggeligere dag på golfbanen i mange år end da jeg sidst i august genbesøgte Ebeltoft efter nok mere end 25 år. Selskabet var udsøgt; klubbens formand siden 2020, Jette Glargaard, og Lars P. Jørgensen, der er en af de mange ildsjæle, der ved frivilligt arbejde får klubben til at fungere trods blot 350 medlemmer og en stærkt begrænset økonomi.
For begge mine værter gælder, at de elsker golf og de elsker deres golfbane. Og når man besøger banen i Ebeltoft, så træder man også ind i en form for tidslomme, der på mange måder er med til at tegne et billede af dansk golfs historie.

Golf som i gamle dage
Banen er oprindeligt tegnet af dansk golfs grand old man, Frederik Dreyer, som fik opgaven i 1962. Det nyopførte Hotel Hvide Hus’ direktør Aage V. Jensen ønskede en golfbane tilknyttet hotellet og opkøbte arealer af dels kommunen og private lodsejere i det bakkede landskab bag byen. Her travede Dreyer rundt i landskabet og udtænkte et hulforløb, der i dag i store træk er uforandret. Der var knapt nok plads til 18 huller, men Dreyer elskede den britiske golftradition, hvor banens længde og par ikke er så afgørende, men hvor æstetikken er i højsædet. Der er blinde slag – men ikke så mange som rygterne siger – til gengæld belønnes man med udsigter så smukke, at de er ved tage vejret fra én. Når man står på 6. teested og skuer ud over panoramaet med Kattegats uendelige horisont som baggrund, eller fra det ligeledes højtliggende 8. tee står og kigger ud over Ebeltoft Vig i den modsatte retning, så er det vanskeligt at forestille sig noget smukkere sted at spille golf. Det er virkelig unikt.

Den gammeldags bane er og bliver aldrig en mesterskabsbane i egentlig forstand. Den er blevet justeret en hel del gennem årene, senest i år, hvor 3. green er blevet helt omlagt og et nyt teested på samme hul er taget i brug. Det skete først i sensommeren. Henrik Jacobsen har gennemført flytningen af flere teesteder, som har givet bedre vinkler til de skrå fairways og klubbens chefgreenkeeper, Ralph Siddons, har med nidkært slid gjort greens rigtigt gode.
Det meget spektakulære 15. hul, et par3, hvor man står højt, højt hævet over greenen, var blevet forlænget så det var næsten umuligt at spille, men det er ført tilbage til sin originale længde, og selvom banen er kort så kan man sagtens – som gennemsnitsgolfer – slå driver på langt de fleste par4-huller og banens eneste par5. Blot man sørger for at slå den relativt lige. Paradoksalt nok, så er driveren et dårligt valg på ét af de længste par4 huller, 16. hul, hvor out i venstre og udløb af fairway i højre nærmest tvinger en til at slå to fairwayswoods for at komme på green i regulation.
Approachslaget på 12. hul – et kort par4 må endelig ikke være for kort, for så risikerer bolden at trille både 20 og 30 meter ned i bunden af bakken – lidt som man nogle gange ser det på tv fra The Open på de skotske linksbaner.

Pro i dobbeltrolle
For et par år siden var Ebeltoft Golf Club tæt på at være truet på sin eksistens. Medlemstallet var foruroligende lavt, og gennemsnitsalderen tilsvarende høj. Det var tvingende nødvendigt for medlemmerne at yde en stor frivillig indsats for at bevare den lille perle af en golfbane, men det har heldigvis også været muligt, og med en mere dynamisk bestyrelse med Jette Glargaard i spidsen, tegner fremtiden mere lys for klubben.
– Vi skal være bedre til at udbrede kendskabet til golfklubben lokalt, og blive bedre til at få lokalsamfundet til at forstå, at man er velkommen herude. Det har det nok knebet lidt med i en del år, siger Jette Glargaard, som blev formand under coronaen, da den siddende bestyrelse blev uenige om hvordan man skulle forholde sig til pandemien. En lang række planer for klubbens og banens udvikling – det sidste med nænsom hensyntagen til golfens traditioner og banens historie – er undervejs, og også på trænerfronten forventer man spændende nyt. Henrik Jacobsen stopper nemlig og flytter tilbage til Nordjylland, og i stedet forventer man at Kennett Sørensen tiltræder og det i en hidtil uset dobbeltrolle som både træner og restauratør.
– Vi er ved at undersøge mulighederne for at få vores anretter køkken i klubhuset godkendt som produktionskøkken, så Kennett, der både er uddannet PGA pro og i dag partner og køkkenchef på en lokal restaurant, kan rykke ind og varetage begge funktioner med mulighed for også at levere mad ud af huset og lave selskaber, siger Jette Glargaard.

Klubhuset fik klubben for en del år siden, da der skulle bygges boliger hvor det oprindelige, meget interimistiske klubhus tidligere lå, og Lars P. Jørgensen fortæller, at man meget gerne vil gøre noget for at gøre lokalerne mere hyggelige, så også det 19. hul matcher de 18 golfhullers unikke naturlige charme.

Har man ikke tidligere besøgt Ebeltoft Golf Club, så bør man så afgjort give sig selv muligheden. Det er en særdeles charmerende lille bane, beliggende i den mest vidunderlige danske natur. Den er kort og godt; kort og god!

Ebeltoft Golf Club
Galgebakken 14, 8400 Ebeltoft.
Tlf.: 8891 3344. www.ebeltoft-golfclub.dk. post@ebeltoft-golfclub.dk.
Greenfee: 300 kr. (alle ugens dage). Juniorer: 150 kr.
Greenfee-klippekort, gældende i 12 mdr.: 10 gange, 2.500 kr. 20 gange, 4.000 kr.
Seniormedlemskab: 6.700 kr. Langdistance: 4.020 kr.

Forrige artikelHøjgaard-brødrene til Callaway Golf
Næste artikelAmalie bliver professionel – balancegang mellem skole og karriere
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.