Skei Golf i 840 meters højde har måske den største forskel på for- og bag-9, man vil opleve, og det er en udfordrende, indtagende bane
Hvornår har du sidst oplevet, at alle slog ud fra samme sted på ni huller i træk?
Sådan er det på Skei Golfs bag-9 med fem korte par-4 og fire kortere par-3-huller med meget varierede og opfindsomme udfordringer, mens man bevæger sig rundt mellem bygninger, veje, stier og gærder. Ni huller for superteknikere.
10. hul er blandt de sværeste og mest usædvanlige. Der er en solid højdeforskel mellem tee og green, der løber et vandløb i højre side, og der er såvel statelige træer som et par søer foran frimærkegreenen, der ligger kun 188 m væk. Alligevel er hullet helt rimeligt par-4.
Fantastisk for-9
Man bemærker ikke omgivelserne meget på de sidste ni huller, men for-9 har ni mere klassiske huller i det, man oplever som en storslået naturpark.
I virkeligheden burde det være umuligt at have græs af golfkvalitet i denne højde, og green har da også en helt speciel græsart, som klippes i 4 mm’s højde og har en helt tilfredsstillende hastighed. Ikke mindst på de greens, der har naturlige hældninger.
De to første huller er spændende par-3-transporthuller, som bringer spillerne op på en højslette med bl.a. fire par-5-huller.
Mange bække og søer er blandt udfordringerne, og green på signaturhullet 6, der er hhv. 383 og 433 m, ligger som en næsten-ø-green.
Man kan dog diskutere, om hul 7 par-4 212/245 m er endnu smukkere. Man slår meget nedad, krydser en bæk og undgår to søer – og forhåbentlig også, at den i bogstaveligste forstand bjergtagende natur tager koncentrationen. Det er et risk/reward-hul for den, der kan drive green, uden at bolden fortsætter ud over greenkanten.
Før og efter runden
Før runden kan du slå dig varm på den glimrende driving range med den hyggelige atmosfære, du kan sikre dig hastigheden på greens på en putting green lige uden for kontoret og den solbeskinnede terrasse, hvor du kan gøre din score op i ro og mag.
Familieaktiviteter
Mange danskere mindes deres ferier på højfjeldshotellerne Gausdal og Skeikampen helt tilbage til 1950erne. En del husker endog at have set Danmarks tre prinsesser på skiløiperne. Om vinteren stod man på ski ind over fjeldet eller til hytten Austlid; man husker duften af brænderøg på hotellet, hvor man fik en stor buffet til frokost og en fin tre retters menu om aftenen fulgt af dans til levende musik – og drikkevarer til verdens dyreste priser. Om sommeren husker man lange traveture over den imponerende bjergknold Skeikampen, matcher på tennisbanerne og samme servering til måltiderne.
Nye tider
Tiderne er skiftet. Gausdal er omdannet til lejligheder. Hotel Thon Skeikampen findes stadig, men desuden er der kommet et helt nyt klientel til. Man kan leje hytter eller campere, og de mange familier hygger sig umådeligt på o0mrådet under den karakteristiske bjergknold.
Der er nok af tilbud. Om vinteren alle de traditionelle tilbud om skiløb, mens aktiviteterne om sommeren spreder sig over mange områder.
Aktiviteter
Fjeldet kan man naturligvis vandre på ad skønne stier og nyde det ene panorama efter det andet. Man kan cykle på det, ikke mindst ad mountainbike-ruter.
Man kan ro på søen Abbortjern, som man også kan bade i. Man kan spille tennis, man kan ride, og allermest kan man nyde den rene, skarpe luft og alle de lyde, der understreger stilheden, hvis man står stille og fisker ved elve og søer.
Overraskende mange, ikke mindst hele familier, bliver betaget af aktiviteten på golfklubbens driving range og lejer bolde og køller på kontoret, så de kan forsøge sig i en time eller to.
Inden for kort rækkevidde er flere familieparker, og man kan desuden tage på elgsafari. Elgsdyr er lige så imponerende i Norge som elefanter i Afrika og værd at opleve.
Mad og drikke
Mad og drikke kan man få i et varieret udvalg efter, om man handler i et supermarked, køber i en kiosk, sidder på en beskeden restaurant ved golfbanen eller spiser på Thon Skeikampen, som i øvrigt er et glimrende hotel.
Driftig manager
Daglig leder af Skei Golf har siden 2014 været Morthen Sæther, der siden da har firdoblet greenfee-omsætningen på banen, der er åben i ca. fire måneder om året, og i dem spilles der i år foreløbig spillet 7300 runder.
Han købte hytte på Skei 2001, hvorefter familien, bl.a. tre af fire døtre, tog golfkort. Hans job omfatter alt fra økonomi over skiltemaling til rengøring af toiletter, og han tager sig god tid til at tale med alle. Lidt usædvanligt er der over 50% kvinder blandt begynderne.
Golfbanen er et af mange tilbud til de mange familier, og dem samarbejder man om at stå for. Den ansvarlige for vinterens skiløiper er fx greenkeeper om sommeren.
Sæther får bonus af det overskud, han skaber, men siger også, at skulle der et år blive underskud, vil han acceptere, at der bliver trukket i hans løn.
– Det er det eneste rimelige, konstaterer han, og det må vi da have indført i Danmark såvel, når det gælder offentlige, som når det gælder private, topledere.
Morten Sæther har fordoblet omsætningen siden 2014.