Det er kun fem år siden, Nicolai Agger fik færdiggjort en parkgolfbane mellem sine vinmarker i et naturskønt område i Ungersbjerge syd for Hårby på Sydvestfyn, men hvad er der ikke sket siden? Først anlagde han selv endnu en bane på Årø i Lillebælt, og siden er der kommet baneanlæg til over hele Danmark: Brønderslev, Samsø, Odsherred, Falster og Bornholm.
Parkgolf er et forholdsvis nyt spil, der blev opfundet på den japanske ø Hokkaido i 1983 og siden har gået sin sejrsgang, så udøverne tælles i millioner. Bl.a. andet dyrkes det af mere end 800.000 på oprindelsesøen, hvor sporten foruden som sport benyttes i skoler, på hospitaler og rehabiliteringscentre, hvor den er perfekt, fordi den ikke kræver voldsom fysik og kan spilles af alle på lige fod uanset køn og alder. Desuden er det en dygtighedssport, som lader adrenalinen flyde. En runde på ni huller kan spilles på 30-45 minutter, og rekvisitterne er billige: En kølle og 1-2 bolde, som regel i iøjnefaldende farver. Der er ikke faste mål på banerne, men de ni huller må i alt kun være 500 m lange i alt, og intet hul må være længere end 100 m.
Parkgolf har golfterminologi. Man slår fra et teested vha. en tee, der er 2,2 cm høj. Man har fairway, semirough, rough, bunkers og greens med flag og huller. Bolden skal i hul i så få slag som muligt. Køllen og boldens størrelse, 6 cm i diameter og med en vægt under 100 gram, giver mindelser om kroket.
Mange baner har flere ni huls-sløjfer. Fx har Agger, der tog spillet til Danmark, i sit anlæg på Agger Vin og Parkgolf fire, så der er mulighed for at spille 36 forskellige huller. Det kommer finalisterne i årets danske mesterskab til at gøre 5. september, hvor de fem bedste fra hver af kvalifikationsturneringer på de syv danske spillesteder mødes i Ungerbjerge.
Der vil de så også kunne nyde den vin, Agger producerer på markerne omkring banen, og som har bevis på, at den er af høj kvalitet. Sådan er det, når restauranter kappes om at aftage den,
Agger har mange greenfeegæster, men de, der spiller hyppigt, nogle op til 3-4 gange ugentlig, kan købe årskort. Selv om det er en sport for alle, er der indtil videre overvægt af ældre; ikke mindst de, der har besvær med at gå en normal golfrunde.
Den største anbefaling af parkgolf er dens lynspredning til store dele af verden, bl.a. til USA i 2013. Man kan læse alt om sporten på det japanske forbunds hjemmeside, hvis indhold kan vælges på japansk, engelsk … og dansk!
– Formentlig som et resultat af, at jeg har været på besøg flere gange og bl.a. var den eneste europæiske deltager i verdensmesterskabet, så jeg kan vel regne mig som europamester, spørger Agger.
Der er for nylig udkommet en roman, ’En blomst i flor på Poloshiri Park’, hvis handling udspiller sig på parkgolf-banen Poloshiri på Hokkaido. Den er endnu ikke oversat til dansk, men hvem ved ….?
Denne artikels indhold er sponsoreret