Odder Golfklub er nærmest kontraktligt forpligtet til at være en naturoplevelse.

Odder Golfklub blev stiftet i 1990 og kan altså næste år fejre 30 års jubilæum. Den er fra en periode, hvor golfbanerne skød frem i landskabet som var det mælkebøtter, men den historie, der ligger bag tilblivelsen af klubben og etableringen af golfbanen er så speciel, at klubbens første formand, Jens Skovhus, skrev en hel bog om den.

Bogen hedder ”Diplomatisk mesterstykke – fra Damsgaard til golfbane” og er et lille uvurderligt stykke dansk golfhistorie.
Der er ikke her plads til at gengive den fulde baggrundshistorie – det kan måske komme en anden gang – men golfbanen er anlagt på den gamle Damsgaards jorder, og Damsgaard var dengang ejet af Aakjær Gods og dennes mildt sagt excentriske ejer, frøken Ebba Busky-Neergaard. Hun var tidligere hofdame for Dronning Ingrid gennem 12 år, men boede nu alene på det enorme gods, som nærmest har karakter af et mindre slot og hvis historie går mange hundrede år tilbage. Jens Skovhus’ bog handler ikke mindst om de meget besværlige forhandlinger med frøkenen, som for enhver pris ville bevare den smukke natur uberørt, og som i udgangspunktet ikke ønskede at ’sælge god landbrugsjord til legeplads’.

Damsgaard var oprindeligt beboet af en enlig enke, Anna Villefrance, der var frøkenens fortrolige, og det var Ebba Busky-Neergaards ønske, at også Damsgaard skulle respekteres og beskyttes, til trods for, at den på forhandlingstidspunktet henlå som en udbrændt ruin efter at Anna Villefrance og hendes hund på tragisk vis var indebrændt i huset en novembernat i 1971. Ebba Neergaard krævede bl.a. ved handlens gennemførelse i april 1991, at gårdens karakteristiske kvaddersten skulle indgå i det nye klubhus’ facade, men det lod sig ikke gøre og i dag må man nøjes med de to markante sten, der står på hver side af indkørslen til Odder Golfklub.
I den oprindelige købskontrakt, hvor golfklubben sikrede sig jorden, er indføjet op til flere klausuler, der beskytter både stedets historie og naturen.

Hensynet til den stedlige natur, som er en blanding af slette og agerjord, omkranset af gammel skov, har således sat sit præg på golfbanen, som Frederik Dreyer tegnede skitserne til på en tre timer lang togtur hjem til København efter at have besigtiget landskabet. I forhold til de originale skitser, blev det endelige banedesign kun ændret en anelse, og siden har man stort set ikke ændret banen, der er ganske kort, blot 5.435 meter til et par på 70. Nogle få bunkers er tilføjet, men ellers holder Odder Golfklub sin aftale med den gamle frøken om at ’respektere naturen’.

Sjælefred og skovens dybe ro
Resultatet er en golfbane, der forekommer helt naturlig og uspoleret. Naturoplevelsen er unik, og at golfspillere og natur godt kan leve sammen i fred og fordragelighed understreges af det dådyr, som stilfærdigt græsser langs med 12. hul uden umiddelbart at skænke os en tanke. Den kigger lidt op, ryster på sit smukke hoved af et halvkikset slag og spiser derefter videre som om intet var hændt.
Jeg spiller med to af klubbens bestyrelsesmedlemmer, blandt andet formanden Niels Erik Hvillum, som kan fortælle om en golfklub med en sund økonomi, der aldrig har haft røde tal i regnskabet, og som er usædvanligt god til at fastholde sine medlemmer. Mange af dem, der startede med at spille golf i klubben for 28 år siden spiller her stadig. Samtidig gør man et stort arbejde ud af at opbygge en ungdomsafdeling, hvilket blandt andet inkluderer et tæt samarbejde med de lokale skoler. Også klubbens eliteafdeling har succes, der er mange dygtige spillere. Klubben har således både ambitioner om det sportslige og det sociale. Rammerne i det gamle, meget hyggelige klubhus, der er indrettet hvor Damsgaard lå, er gode, men langt fra ideelle og på klubbens ønskeliste er et nyt klubhus.

Det går op og ned på den naturskønne bane – både spillemæssigt og helt konkret. Flere greens ligger højt i landskabet – anlagt på toppen af gravhøje. Der er i begyndelsen af runden nogle lidt irriterende blinde slag, men også nogle skønne golfhuller. 8. hul er et fremragende par5 med vand i spil i drivet, og 9. hul er et kort dogleg par4, der deler green med 18. hul, også det et rigtigt fint hul. Både for- og bag9 indledes med par3-huller, og på bag9 kræver både 11. og 12. hul at man placerer sig rigtigt for at kunne angribe flaget. Det er to rigtigt fine huller. Der er ikke færre end seks par3 huller, som alle er gode om end lidt ens i forhold til længde og hvilket jern, man skal slå, og fire meget varierede par5 huller. Standen kan man ikke sætte en finger på, den var upåklagelig og omgivelserne fås ikke meget bedre. Der hersker en total fred og ro herude i skovkanten. Ja, sjæleroen sænker sig strengt taget allerede på den usædvanligt smukke køretur ud til banen.

Fakta
Odder Golfklub
Åkjærvej 200, 8300 Odder. Tlf.: 8654 5451. oddergolf@oddergolf.dk. www.oddergolf.dk.
18 huller, par 70. Længde: 5.435-3.617 meter (3 teesteder; 54, 47 og 36).
Greenfee: 350 kr. (alle dage). Par3 bane: 100 kr.

Faciliteter:
Proshop √, Restaurant √, Udlejning af golfbil √, Omklædning/bad √, Overdækkede udslagssteder √, Hjertestarter √, Tordenshelter√.

Forrige artikelForsvarende mester i problemer
Næste artikelDen Gyldne Golfbold til EM-pigerne
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.