At læse om golf kan være lige så spændende som at se spillet på tv. De færreste vil læse om teknik og udstyr, men der er mange glimrende biografier, turneringsbeskrivelser og et enkelt fornemt leksikon, selv om det har 42 år på bagen. Tag en tur med i junglen af golfbøger.
At golfere ikke kan lide at læse om udstyr og teknik er formentlig årsag til, at der mangler leksikale værker om golf. Et enkelt fremragende er der dog, selv om det daterer sig fra 1975. Det er ingen hindring for at erhverve det. Du går blot til Amazon.com, søger ’The Shell International Encyclopedia of Golf’ og vips har du 11 muligheder for at erhverve værket, der har ’alt’ om golf.
Fra biografier og et opslag om væsentlige golfbaner samt om alle nationer, der i 1975 havde en golfbane, til materialegennemgang og statistikker over verdens vigtigste turneringer. Shell var på det tidspunkt verdens førende golfsponsor, og der blev hvert år produceret en film, som man fx i Danmark ofte så i forbindelse med uddeling af Sølvuret eller Den Gyldne Golfbold.
Man kan få et enkelt nyt(!) eksemplar til 104 $, eller man kan få et brugt eksemplar til en pris mellem 2,96 og 28,96 $. Da man skal betale for fragt – som regel forbløffende billig – betaler det sig at samle sine indkøb.
Ryder Cup og biografier
Vil man have noget brandaktuelt, kan det være John Feinsteins The First Major – the inside story of the 2016 Ryder Cup; eller mindeudgaven af Arnold Palmers ’A life well played – my stories’, begge netop udkommet.
Kun lidt ældre er ’Out of the rough’ af Steve Williams, omtalt I det forrige nummer af GOLFBLADET, og apropos ’rough’, så er det et begreb, der taler til golfforfattere – man kan fx anskaffe John Dalys ’My Life in and out of the Rough’.
Andre spændende biografier er Phil Mickelsons ’One Magical Sunday’, der kombinerer skildringen af hans første majorsejr, Masters 2004, med selvbiografisk materiale; ’Sir Walter’ om Walter Hagen; samt ikke mindst min egen yndlingsbog ’Seve – the official autobiography’, der går helt op til tiden kort før Seve Ballesteros’ død, og hvor han skriver så ligefrem, at man både forstår fascinationen af – og den lejlighedsvise irritation over – den iltre spanske troldmand.
Der er i øvrigt biografier over næsten alle historiens største golfspillere, også europæiske som Tony Jacklyn, Ian Woosnam, Colin Montgomerie etc.
Turneringsbøger
Golfhistorien har haft mange dramatiske turneringer, hvad enten årsagen har været personlig rivalisering, kolossal jævnbyrdighed, vanvittige eksempler på held og uheld, det uforudsigelige vejrligs indflydelse eller andet.
Skønne historiske bøger findes på Amazon i spandevis og kan erhverves til meget rimelige priser. Eksempler er ’Grand Slam’ om Bobby Jones’ selverklærede mål om at slutte sin karriere med at vinde de fire største turneringer i 1930, og hvordan det var ved at tage livet af ham. ’The Greatest Game Ever Played’ om US Open 1913, hvor Francis Ouimet sensationelt besejrede Harry Vardon og Ted Ray. Stribevis af bøger om Ryder Cup-dramaer gennem tiden, fx ’Draw in the Dunes’ om 1969. Curt Samsons bog om The Masters er blot en af flere om begivenhederne på Augusta National.
Baner og humor
Mange bøger handler nok så meget om baner og klubber, fx St. Andrews and The Open Championship, Royal and Ancient eller Pebble Beach Golf Links; og så er der en mængde muntre anekdotesamlinger, af hvilke den måske mest omfattende anekdotemæssigt er ’Talking on Tour’, mens der er bredere humoristiske skildringer, ikke mindst af de practical jokes, stjernerne har udsat hinanden for, i ’Out of the Bounds’ af Sam Torrance.
Bøger med golf i handlingen
Forbløffende få bøger har golf som egentlig handlingsbærende, men der er dog eksempler. Bedst kendt er formentlig ’Dead Solid Perfect’ af Dan Jenkins fra 1974 om livet på PGA Tour, hvor første del lokker med ’flyrejser, smukke kvinder og lykke’.
Førende på området er dog formentlig englænderen Herbert Adams, der har skrevet et halvt hundrede kriminalromaner, af hvilke adskillige udspiller sig i et golfmiljø, fx ’Liget i Bunkeren’, ’Døden på Fairway’, ’Døden på første tee’ og ’Mysteriet om 19. hul’.
Husk kindle-muligheden
Mange bøger kan såvel fås rent fysisk som i en udgave til kindle, dvs. som e-bog til kindle, og det betyder både betydelig hurtigere levering og en meget lavere pris, men man kan så ikke sætte bogen på hylden bagefter.