Man må være forberedt på skrå lejer, åer på tværs og høje træer i spil; ingredienser der gør Roskilde til en ganske udfordrende bane, især når man kommer første gang.

Lidt uden for Roskilde – på grænsen mellem land og by, åbenbarer sig en varieret bane beliggende i et smukt, bakket landskab med udsigt til skov og til Roskilde Domkirke, der med sine høje og imponerende spir kan ses milevidt omkring.
Den svenske arkitekt Jan Sederholm, en god kending som golfbanearkitekt i Danmark, har tegnet streger til golfbanen. De første ni huller åbnede i 1978, tre ekstra huller kom til i 1982, og men først i 1995 stod en 18.-hullers bane klar.
De omkring 1.500 medlemmer er ivrige golfspillere, og en positiv Corona-effekt i form af mange nye medlemmer har betydet et pres, og måske også et for stort pres på banen. Derfor ser klubbens medlemmer frem til at den nye 9-hullers bane kan tages i brug. Det vil formentlig ske i juni i år, men afhænger af vejret, og hvor hurtigt græsset vokser til og opnår en tilpas robusthed.
Den ny 9-hullers bane bliver bygget som en “rated” bane, og den er dermed godkendt til, at man kan spille sig ned og op i handicap. Den nye bane anlægges med tre par 4 og seks par 3 huller, mens der ikke er tilstrækkelig plads til et par-5 hul. Desuden kan medlemmer og greenfee gæster glæde sig til samme standard på teesteder, fairways, bunkers og greens som på 18 huls banen.

Det summer af aktivitet på terrassen og driving range.

Altid god stemning
Jeg er kommet flere gange for at spille Roskildes bane og hver gang fornemmet den gode stemning i klubhuset og den beredvillige måde, man bliver betjent i Proshoppen. Det er rart!
Der er tid til at slå nogle bolde inden tee time, og det kan gøres uden mønter; de gratis træningsbolde fiskes op fra en stor trækasse.
Teestedet på Hul 1 ligger et kort pitch fra klubhuset, hvor alle på terrassen kan nærstudere spillerens sving, og mon ikke det efterlader både smil og ærgrelser.
Åbningshullet, et par5-hul på 453 meter fra Tee 58, er banens næst sværeste hul. Man skal vogte sig for bunkers i driverafstand på begge sider af fairway, en rough, åen der skærer fairway, og et noget vanskeligt indspil fra dalsænkningen og op til green. Den å vi møder på Hul 1 dukker igen op på Hul 2 og Hul 3. Og minsandten også fra Hul 8 til og med Hul 11.
Hul 3 er en perle. Spiller fra et højere plateau – først ned mod åen for siden at spille op til en rigt kuperet green. 317 meter fra tee virker ikke skræmmende, men hældningen i driverafstand sender hurtigt bolden på afveje, og træerne kan let komme i vejen for indspillet.
Fairways er forholdsvis brede, men selv efter et godt træf midt i fairway kan din boldt sagtens forvinde ud i den utæmmede rough.
Hul 5, et par3-hul på 160 meter er et finurligt hul og er ifølge scorekortet et af banens letteste, men spiller ganske anderledes. Bolden triller let i søen, hvis man forsøger at spille bolden direkte til pinden, og spiller man en anelse for meget til højre skal man en tur i sandet.
Greens er forholdsvis store og på nær et enkelt hul er alle greens beskyttet af bunkers omkring forkant, og det tvinger os til at få boldene i luften – et flækket slag til green bliver prompte straffet.

Naturen får en hjælpende hånd
Roskilde Golf Klub vil godt bidrage til at sikre en mangfoldig natur og begyndte som den første golfklub i Danmark at arbejde målrettet med 12 af FN’s 17 verdensmål, og den indsats kan man blandt andet se i form af insekthoteller, fuglekasser, billeboer og særlige blomstermarker til insekterne forskellige steder på banen.
Hul 10, et par4-hul på 372 meter er et godt bud på banens signaturhul. En å gennemskærer fairway hele to gange, og fra tee skal man slå en carry på ca. 150 meter for at passere den første å. I 2-slaget, hvis man kan slå så langt spilles ind til en aflang green med vand i højre, og er den for lang truer buskadset. Værsgo!
De ældste huller er presset ind på et forholdsvis lille areal. Afstanden mellem hullerne 8,9,10 og 11 er meget begrænset, og som gæst føles faren for vildtflyvende bolde overhængende. Derimod er der rigelig plads på stort set alle de nye huller, som går fra Hul 12 til Hul 18.

Mageløs udsigt til Roskilde Domkirke. Foto Roskilde Golf Klub

Brug baneguiden!
Der er en del blinde huller i Roskilde og uden en baneguide er man lidt på herrens mark. Det mærker vi, da vi står på Hul 12, banens sværeste og længste hul med sine 496 meter fra Tee 58. Hullet spiller blindt i drivet og selv med et solidt drive midt i fairway ruller bolden ubesværet ned ad det skrånende plan til fairway bunker. I 2-slaget som også er blindt sigter man mod spiret på Roskilde Domkirke, mens indspillet fra toppen af bakken til en aflang green, beskyttet af tre bunkers vækker alle sanser.
Hul 15, et par5-hul som måler 485 meter byder på hele to doglegs og kræver tre uhyre præcise slag til green. Men desværre går alt skævt, bolde forvinder i krat og sø, og ingen i to-bolden kan notere en score på hullet.
De bagerste seks huller har et lidt anderledes design. Vi bemærker især de mange, store og dybe bunkers, og greens, mange eleverede har umiddelbart fået lagt nogle flere kvadratmeter til. Men frem for alt er der meget mere plads mellem hullerne.
Desværre har bellis, kløver og mælkebøtter fået et tag i flere forgreens og typisk dér, hvor boldene rammer, men det kan nok ikke være anderledes, når golfklubberne har forpligtet sig til at spare på de miljøfarlige bekæmpelsesmidler.
Hvis man spiller Roskilde Golf Klubs bane for første gang, må man ikke forvente at gå ned i handicap. Og med en Slope på 138 fra Tee 58 – en gennemsnitlige Slope er sat til 110, er der lagt op til en manddomsprøve.

Roskilde Golf Klub
Margrethehåbsvej 116
4000 Roskilde
www.roskildegolfklub.dk

Greenfee:
Hverdage: 360 kr.
Weekend/helligdage: 410 kr.- 460 kr.
(På 18-hullers banen er der en handicapbegrænsning på 34)

Frie bolde på driving range er inkluderet i greenfee.

Forrige artikelStil sulten ved landing: Lufthavnsgolf på Solkysten
Næste artikelMange nye bolde til sæsonstart
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.