Alle golfspillere der rammer bolden godt, anvender de samme sving principper. Det er mit håb med dagens artikel, at du vil lære at anvende de samme principper og at du kan overføre det til dit eget golfsving.
Sidst i artiklen er nogle øvelser der kan gøre dig klar til sæsonen. Måske du går derhjemme nu pga. Corona virussen, men det betyder ikke at du ikke kan træne lidt golf. Håber du vil lave øvelserne – jeg ved at de vil hjælpe din golf.
Til artiklen har jeg denne gang hentet inspiration fra alle de Tour sving der ligger i TrackMans database og et undervisningssystem der hedder S&T. Systemet bygger på tre grundlæggende ting, som skal være til stede for at spille god golf.
Man måler niveauet for golfspillere ved at:
– Hvordan spilleren styrer det laveste punkt i svinget (low point) = kontakten til bolden og jorden
– Hvor langt du slår bolden = længden på dine slag
– Forudsigelighed af kurven din bold flyver med = retningen på dine slag

Jeg har altid sagt at god golf er rigtig længde og rigtig retning, så langt så godt. Men hvordan opnår vi så det?
Med mine snart 28 års undervisningserfaring er der et gennemgående mønster, der altid viser sig. Du har sikkert også lagt mærke til, at når vi ser en god golfspiller så ser det næsten ud til at rygsøjlen står stille og svinget er rytmisk samt at energien ud i golfkøllen er kraftfuld, og at det sker som en rotationen omkring rygsøjlen. Det ser nærmest legende let ud, men kommer ryggen bare lidt ud af balance så kommer de skæve slag også, selv for de rigtig gode. Hvorfor er ryggens arbejde så vigtig i et golfsving – jo den forbinder energien vi kan skabe op gennem benene samt ryggen og videre ud igennem skuldrene, armene og til sidst vores hænder som holder i køllen.

Hænderne sikrer at afstanden til bolden bibeholdes, hvilket er altafgørende for vores mulighed for at overføre energi fra køllen og ud i bolden. Hvorfor er det så svært i forhold til andre sportsgrene? Det korte svar er at konsekvensen ved at være lidt ude af balance i ryggen i golf, resulterer i et skævt slag – det samme gør sig eks. gældende i tennis og fodbold. Kan man stadig slippe afsted med ubalancen og samtidigt lave mål eller vinde sin duel? Der sker noget i os mennesker når vi skal ramme noget der ligger på jorden, med en golfkølle. For de fleste af os, forsvinder noget af fornemmelsen (og for nogle realitetssansen), for hvad der virkelig sker. Der er et udtryk i golf der hedder “følelsen er ikke virkelig” og det passer til de oplevelser jeg har haft når jeg er blevet målt. Især når vi står foroverbøjet og det må man sige at vi gør i golf, eller det gør vi når vi har taget vores opstilling – håber du følger med når jeg gennemgår OL vinderen Justin Roses sving og hvordan han stabiliserer sit sving igennem ryggen og dennes kombination af tre bevægelser.

RYGSØJLENS 3 BEVÆGELSER i et golfsving
Rygsøjlen skal udføre tre forskellige bevægelser for at kunne skabe en stabil overkrop og styre svingets centrum som er venstre skulder for en højre håndet golfer.

De tekniske ord for hvad ryggen gør i svinget er FLEXION/EXTENSION – SIDEBØJNING – ROTATION

Justin står foroverbøjet (flexion) 43 grader. Højrehånden er nederst på grippet så han hælder samtidig lidt mod højre 4 grader. Højre skulder er lavere end venstre, højre hofte er lavere end venstre, hele kroppen er tilpasset golfkøllen og hans grip (PGA TOUR snit er 35-45 grader flexion og 11-18 sidebøj)

På toppen af tilbagesvinget hvor Justin Rose er på dette billede, er det vigtigt at forstå at spilleren ikke længere er foroverbøjet, men derimod skiftet til at være sidebøjet samtidig med en (extension) udstrækning af ryggen vil jeg oversætte det til, hvilket kan ses på de 7 grader mod målet Justin nu har på sin rygsøjle, faktisk modsat de 4 grader han havde fra start. De 43 grader som Justin var foroverbøjet, er byttet ud med 47 grader sidebøjning. Men for os der det ud til at han står næsten samme sted, men bevægelsen er fornemmelsesmæssigt langt fra. (PGA tour snit her er flexion 2-15 og sidebøj 39-45)


Ved træf (the moment of truth) er Justin tilbage og er foroverbøjet ca. samme mængde eller lidt mindre end ved opstillingen, kombineret med en meget større sidebøjning end ved opstilling. Dette opnås ved at hoften og vægten kommer frem på det forreste ben. Dette giver køllen mulighed for at komme mere lige ind til bolden med masser af energi, samt mulighed for at have hænderne foran bolden som er så vigtigt i vores spil. Den røde linje er opstillingen, den gule er på toppen af tilbagesvinget og den grønne ved træf. Hvilket viser hvor meget Justin bruger hoften under sig, samtidig med at hans hoved bliver nogenlunde samme sted, hvilket er den nemmeste måde at rotere effektivt på. (PGA Tour snit her 29-42 flexion og 24-33 sidebøjning)

Her kort før afslutningen på svinget har Justin bibeholdt sine vinkler på ryggen. Dvs. han nu sidebøjer mod højre ca. 40 grader samtidig strækker han ud 12 grader i ryggen, dette gør at vægten forbliver fremme og giver ham mulighed for at have strakte arme. De strakte arme giver en stabil radius for hans sving og er stor årsag til hans stabilitet i spillet. Jeg lover dig, at hvis du kan lave samme tre bevægelser i dit sving, så bliver sæsonen rigtig god, for dette giver både længde og mere stabil retning.

De tre ryg øvelser jeg ønsker du laver, både imellem golf, før golf og under golf er:


· Rotation stående, både med og uden hoften.


· Buk og stræk af ryggen


· Sidebøjning, mod venstre for at træne tilbagesvinget og mod højre for træf og gennemsving
Du kan evt. lave en pistolgreb med dine hænder og se hvor langt du kan komme fra væggen (se fotos) Hvis en af disse tre bevægelser ikke er frie for dig, vil du skulle kompensere når du spiller golf.

Håber øvelserne hjælper dig mod en sund og stærk ryg, som er perfekt for golf.

Birdie hilsner Ronnie Lindeskov

Forrige artikelTirsdagsanekdoten om slams: Grand, Tiger, Karriere
Næste artikelMastersfeltet ligger allerede fast