Golfrejsebranchen lider på grund af corona, men green2greens Peter Grinsted tror på bedre tider.
Blandt de brancher, der er allerhårdest ramt af corona pandemien er rejsebranchen. Flyselskaberne har lidt enorme tab, nogle kommer måske ikke på vingerne igen, andre måske først til næste år.
Peter Grinsted er direktør i et af Danmarks største golfrejsebureauer, green2green, og han sætter gerne ord på de udfordringer branchen kæmper med lige nu.
”Det er vigtigt at sige, at det er værre for de bureauer, der hver sommer sender tusindvis af danskere sydpå på sommerferie. De blev voldsomt ramt af den seneste melding fra statsministeren om, at alle udenlandsrejser frarådes til og med 31.august, undtagen til Island, Norge og Tyskland.
For os i golfbranchen er situationen lidt anderledes. Sommeren er vores lavsæson, så lige nu, oplever vi ikke de helt store tab. Vores udfordringer handler om, at vi i den første fase af corona-krisen fra 13. marts til 13. april havde rigtigt mange gæster vi ikke kunne sende afsted. Jeg kan selvfølgelig ikke udtale mig om andre bureauer, men for green2green handler det om, at vi i den periode har betalt 8,6 mio. kroner tilbage til kunder, som ikke kom ud at rejse, og yderligere 2,7 mio. indtil udgangen af maj. Vi har tilbagebetalt vores gæster, så hurtigt som muligt, da vi havde likviditeten til det. Vi har ikke ventet på Rejsegarantifonden. Snakken om vouchers og dermed lån fra vores gæster har ikke været på tale,” siger han fra kontoret i Aarhus, hvor han og kompagnonen Ole Grauting er de eneste på arbejde. Resten af de ansatte er sendt hjem på lønkompensation.
”Jeg tror nu, at vi begynder at kalde enkelte medarbejdere tilbage på arbejde 1-2-3 dage om ugen, for jeg har en fornemmelse af, at vi snart kan begynde at sælge rejser til den kommende vinter,” siger han.
Frygter konkurser
Peter Grinsted påpeger, at hans rejsebureau ikke er umiddelbart konkurstruet, men han frygter at branchen kan blive ramt af konkurser som følge af corona.
”Vi har likviditet til i hvert fald året ud, så kan vi begynde at sælge rejser igen til efteråret, vinteren og starten af 2021, så får vi ikke umiddelbart problemer. Men jeg kan godt forestille mig, at der er andre i golfrejsebranchen, som sidder i en klemme.”
”Vores allesammens store udfordring lige nu er usikkerhed omkring priser. Hvilke flyselskaber kan vi benytte, og hvad kommer det til at koste? Jeg kan se, at der begynder at indløbe priser fra de resorts og hoteller, vi arbejder med, og vi har også indikationer fra flyselskaber, og vi er i gang med at sætte pakker sammen med afrejse fra september og frem,” siger Peter Grinsted, som måske lidt overraskende ikke er så bange for om kunderne tør rejse.
”Mit helt klare indtryk er, at vi har mange af vores faste kunder, der står og er klar til at rejse i det øjeblik det bliver muligt. En golfferie er nok også mere sikker end så mange andre ferier, for holder man sig omkring sit resort og de baner man skal spille, er det næsten som at være hjemme. Men kundekredsen er nok lidt delt i to hvad det angår. Nogle tør selvfølgelig ikke, mens andre bare er klar. Havde statsministeren åbnet for solrejser denne sommer, var tusindvis taget af sted,” siger Peter Grinsted, der på grund af usikkerhed omkring hvilke flyselskaber, der er til rådighed, skal arbejde lidt ekstra for at sætte rejserne sammen.
”Vi har en aftale med DAT omkring charterfly til Cadiz og Sevilla, men dels skal vi være sikre på at de flyver og dels skal vi kunne sælge rejserne. Vi skal ikke flyve med halvtomme fly. Norwegian er nok lidt usikkert resten af året, selvom de siger, at de vil flyve hvis de kan, men så har vi bl.a. Great Dane ud af Aalborg, KLM via Amsterdam, SAS og Ryanair som alternativer. Vi skal være mere ude i markedet og søge priser end normalt, men det behøver ikke være en ulempe.”
GOLFBLADET vil sommeren igennem bringe rejseartikler til inspiration til golfspillerne, til når vi igen må rejse ud.