Kvaliteten på banen i Falster Golfklub har fået en nøk op, efter at fremtiden er rykket ind.

Siden april er spillerne i Falster Golfklub blevet mødt af et hold nye ”greenkeepere” på deres vej rundt på det smukke anlæg. Her har man nemlig investeret i nye robot-plæneklippere, der står for at klippe både rough og fairways.

Henrik Fabienke og hans hustru ejer banen, og har også tidligere stået for driften af den. Den opgave genoptog han sidste år – men på betingelse af, at der blev indkøbt robotter.

Så nu kører der fem Husqvarna-robotplæneklippere rundt på banen, og en enkelt på det nærliggende Skjørringe Gods, som familien også ejer. Beslutningen var ikke svær at træffe.

– Forestil dig, du har 1000 køer, der skal malkes hver dag. Så er du lidt småstresset i weekenden, hvor du ellers skulle slappe lidt af. Men køber du en malkerobot, så er 90% af køerne malket, når du møder mandag morgen. Så du er både mere rolig i weekenden og mandag morgen. Det er det samme her, mener Henrik Fabienke

– Vi har tidligere kæmpet med hele tiden at holde kvaliteten på banen via maskineri og medarbejdere, men nu har vi fået vi et løft op mod mere kendte baner. De traditionelle greenkeepere gør det ikke dårligere end robotten, men de gør det ikke lige så præcist, forklarer han.

– Selv om der kommer et tordenskrald og 20 mm vand, så kører den jo bare videre. Tidligere skulle vi vente halvanden dag efter sådan et uvejr, siger han

Sådan ser en af Falster Golfklubs nye robotter ud. Bag ved (fra venstre): Klubbens formand, Anders Mondrup, Leif Trane, der har leveret de nye maskiner og baneejeren Henrik Fabienke.

Investering tjent hurtigt ind

Det er ikke billigt at investere i den nye teknologi. Det har kostet baneejeren 1,5 mio. kr. før moms, men de skulle være tjent ind på under tre år. For samtidig er bemandingen gået fra 4,5 mand til to – det kan være svært at finde arbejdskraft i det område af Danmark, og robotterne skal hverken have barns første sygedag eller afspadsering.

De kan dog ikke klippe greens, men det udgør også under fem procent af det samlede areal. Greens klares fortsat af personalet, der ikke er traditionelle greenkeepere, men også laver opgaver på godset.

De nye maskiner er leveret af firmaet Mertz Skov og Have, der siden også har fået Dragør Golfklub som kunde. Og der er flere potentielle klubber i pipelinen.

– Men det handler jo også om, hvornår den enkelte klub er klar. Mange steder er det en proces, der skal besluttes i bestyrelser osv. Og hvor der måske er nogle dyre maskiner, der stadig afskrives på, fortæller Leif Trane, medejer og sælger i Mertz Skov og Have.

Robotterne har kun klippet løs i et par måneder, men modtagelsen har været yderst positiv. Både blandt klubbens medlemmer og greenfeegæster.

– 95% har været positive – en enkelt har sagt, at fairways er klippet for lavt. Men så kan vi bare hæve klippehøjden tre millimeter via et par tryk. Det kan man ikke med de gamle maskiner, det tager lang tid, forklarer Henrik Fabienke.

– Jeg talte med formanden for klubben. Han siger, de ikke har haft så flot en bane i årevis. Den er ensartet, står knivskarpt, og det kan ses på besøgstallet i klubben. Det rygtes, at man har en fin bane at spille på, supplerer Leif Trane.

 

Det er fremtiden

Plæneklipperne er fordelt ud over anlægget og styres via GPS. De kræver kun et strømstik, hvilket måske ikke er tilgængeligt i yderkanterne på alle golfanlæg. Men på Falster har udgiften til at trække kabler og gravearbejde været minimale.

Henrik Fabienke fremhæver yderligere en fordel ved de nye robotter.

– De larmer ikke og fylder måske en fjerdedel af de gamle maskiner. Og spillerne kan jo nemt slå hen over dem – jeg har ikke endnu ikke hørt om nogen, der har ramt en af dem. De er miljørigtige og ikke farlige for dyrelivet. De mange sensorer fanger alt, der er større end 2,5 mm – pindsvin, harekillinger, osv. – og så kører de bare uden om, forklarer han.

Han er glad for sin investering, som han ikke har fortrudt et øjeblik. For robotterne er en del af fremtiden.

– Når jeg en gang skal have nye knæ, for eksempel pga. aldersbetinget slid, så vil det nok også blive lavet af robotter – det er den vej, det kommer til at gå, fastslår han.

 

Billedtekster

 

1.

Sådan ser en af Falster Golfklubs nye robotter ud. Bag ved (fra venstre): Klubbens formand, Anders Mondrup, Leif Trane, der har leveret de nye maskiner og baneejeren Henrik Fabienke.

 

2.

Robot på arbejde. Den starter et nyt sted hver dag og laver således ikke kørespor på banen.

 

 

 

 

 

Forrige artikelHandlekraft i Hobro