Bakkerne giver skrå lejer, og med åer på tværs og høje træer i spil er Roskilde en svær bane at spille.
Gemt lidt væk i udkanten af Roskilde åbenbarer sig en varieret bane omgivet af et smukt, bakket landskab med udsigt til Boserup Skov og Roskilde Domkirke.
Banen, som er tegnet af den svenske arkitekt Jan Sederholm, blev indviet som 9 hullers bane i 1975 og er siden udvidet i 1993 til det nuværende 18 hullers anlæg og par 3 bane.
De gamle huller skiller sig ud ved at være presset ind på et forholdsvis lille areal. Afstanden mellem hullerne 8,9,10 og 11 er meget begrænset, og som gæst føles faren for vildflyvende bolde overhængende. Derimod er der rigelig plads på stort set alle de nye huller, som går fra hul 12 til hul 18.
Putting green er placeret lige ud for klubhuset i umiddelbar nærhed af hul 1, hvilket giver alle dem, der kommer i sidste øjeblik mulighed for at mærke farten på greens, inden spillet går i gang. Og dem, der har spillet kan fra restauranten eller fra terrassen følge med i, hvem der slår ud på 1. hul, og måske ikke mindst, hvordan de klarer sig.
Lige på og hårdt
Et par5 hul på 453 m fra Gul tee sætter scenen på første hul. Banens næst sværeste hul går lidt dog-leg højre, og man skal vogte sig for bunkers på begge sider af fairway i driverafstand. Fairway krydses af to åer, den første opfanger typisk drives, der ikke kommer i luften, mens den anden å sluger de slag, som er blevet lidt for lange. Langs med 1. hul er der god udsigt til flere andre huller på for9, og det ser spændende ud!
Den å, vi møder på hul 1 dukker igen op på Hul 2 og Hul 3. Og minsandten også fra Hul 8 til og med Hul 11.
Hul 3 er yderst delikat. Spiller fra et højere plateau og først ned mod åen for siden at spille op til en rigt kuperet green. 317 m fra Gul tee virker jo ikke skræmmende, men hældningen i driverafstand sender hurtigt din bold på afveje, og træerne kan let komme i vejen for indspillet.
Fairways er forholdsvis brede, men selv efter et godt træf midt i fairway kan din boldt sagtens forvinde ud i den utæmmede rough. Især når banen er hård efter langt tid uden regn.
Greens er pænt store og har en god kvalitet. På nær et enkelt hul er alle greens beskyttet af bunkers omkring forkant, og det tvinger os til at få boldene i luften, og ikke mindst kunne sætte dem præcist – et flækket slag til green forbliver ikke ustraffet.
Hul 5, et par3 hul på 160 meter fra Gul tee, er ifølge scorekortet et af banens letteste, men spiller ganske anderledes og vanskelig for gæster, der ikke kender hullet. Greenen er meget stor med bunker i højre og sø i venstre side af green. Bolden triller let i søen, hvis man forsøger at spille bolden direkte til pinden, og spiller man en anelse for meget til venstre, så skal man en tur i sandkassen. Det viser sig, at der er en members bounce. Den finder man ved at spille højre om bunker og lade bakken ind til green sørge for resten.
Mange spektakulær huller
På Hul 10, står udfordringerne i kø: et par4-hul på 372 m fra Gul tee. En å gennemskærer fairway hele to gange, og fra Gul tee skal man slå en carry på ca. 150 meter for at passere den første å. I 2-slaget, hvis du kan slå så langt, spiller du ind til en aflang green med vand i højre, og spiller du for langt er du i buskadset. Værsgo!
Hul 12 til hul 18, og dermed de nye huller, er meget fine i kvaliteten på både fairway og green.
Der er en del blinde huller i Roskilde og uden en baneguide er man lidt på herrens mark. Det mærker vi, da vi står på hul 12, banens sværeste og længste hul med sine 496 meter fra gul tee. Hullet spiller blindt i drivet og i det 2-slag mod en bakketop, men rådet lyder: ”Sigt efter Roskilde Domkirke!” Når man først står på toppen af bakken ligger green meget smukt for enden af en blødt faldende fairway.
Hul 15, et par5-hul som måler 485 m fra Gul tee, byder på hele to doglegs og kræver tre uhyre præcise slag til green. Men desværre går alt skævt, bolde forvinder i skov eller krat, og ingen i vores tre-bold kan notere en score på hullet.
De bagerste seks huller har et lidt anderledes design. Vi bemærker især de talrige og dybe bunkers, og greens har umiddelbart fået lagt nogle flere kvadratmeter til. Men frem for alt er der meget mere plads mellem hullerne, og dermed er antallet af vildfarne bolde formindsket til et minimum.
Hvis det er første gang, du besøger Roskilde Golf Klubs bane, skal du nok ikke forvente at spille dig ned i handicap. Og med en Slope på 138 fra Gul tee, der er væsentlig højere end den gennemsnitlige Slope på 110, er der langt op til en manddomsprøve.