Med en billigere rand, større sikkerhed, eventyrlige safariture og vingårde af topklasse vokser Sydafrika som long stay-favorit
Den sydafrikanske rand er krøbet under 50 øre, og samtidig er der ingen sikkerhedsproblemer i de mest attraktive områder til long stay i Sydafrika.
Det er primært områderne på Garden Route fra Port Elisabeth og i Western Cape omkring Stellenbosch og Cape Town.
Her ligger ikke mindre end 47 baner, og gennemsnitskvaliteten af sydafrikanske baner er høj. Nogle af dem ligger i topresorts som Fancourt eller de Zalze, men vælger man at bo i lejligheder, kan de fleste nås i bekvem afstand med lejebil.
Golfbaner
Man kan få baner af den slags, man måtte foretrække. Linksbanerne rækker fra Sydafrikas næstældste bane overhovedet, Humewood, hvor man på væggene bl.a. kan se billeder fra Walter Hagens opvisningsmatch, og hvor man i øvrigt kan spise alle dagens måltider til rimelige priser; til verdens mest kunstige linksbane, Fancourts The Links. Hvert sandskorn er kørt oven på den oprindelige jord i klitter, der derefter er beplantet med siv og buske – men det kan man jo være ligeglad med, når man spiller den. Det skal man i øvrigt kun gøre, hvis man har fuldstændigt styr på sine længder. Ellers er banen alt for svær.
Parkbaner er der i dusinvis. Bor man ved Garden Route fx Plettenburg Bay, Simula ved Knysna eller de to tidligste baner på Fancourt, Montegu og Outeniqua. Desuden vrimler det med dem omkring Stellenbosch og Cape Town og naturligvis også, hvis man har valgt at bo nordligere ved Johannesburg eller Sun City.
Seasidebaner er der ligeledes mange af, bl.a. den dramatiske Pezula, hvis forrevne kløfter ud mod vandet gør buggys obligatoriske, men i al almindelighed spiller man i Sydafrika fra buggy pga. varmen, og man bruger sin golfbil anderledes end i Danmark.
Man fiser så at sige frem og tilbage på banerne for at orientere sig, og det betyder bl.a., at mange baner garderer sig mod spillere, der kører mod spilleretningen ved med skiltning at markere, at de nærmer sig en bunker, som de ikke kan se!
Vindistrikterne
Omkring Franschhoek og Stellenbosch er der snesevis af vingårde, af hvilke mange byder indenfor til at spise, drikke og/eller smage på produkterne. Mange tilbyder sågar at sende til Danmark, og det kan gøres til forbløffende priser.
Omkring Franschhoek kører der sågar en ’vinsporvogn’ (wine tram) mellem vingårdene, så man ikke behøver at køre i egen bil, hvis man skal turde prøve alle vinene.
Ernie Els er blandt de golfmestre, der har sit eget vinmærke, Ernie Els Wines, af hvilke mange har opnået topkarakterer. De bliver bl.a. serveret i hans egen restaurant i Stellenbosch, The Big Easy (Els’ øgenavn’).
Den måske bedste vingård at besøge er Antonij Rupert Wines, der i dag ejes og drives af en af verdens rigeste mænd, Johan Ruperts, efter at hans bror Anthony omkom i en trafikulykke – og Johan er vild med golf og fast deltager i bl.a. Alfred Dunhill Links i Skotland.
Sådan er der mængder af forbindelser imellem golf, vin og anden turisme, som man kan opleve på long stay i Sydafrika. Her er det måske en god ide at dele sit ophold op i fx to gange to uger, så man får prøvet lidt forskelligt.
Safari
Det er ingen betingelse for at komme på safari, man det kan være en stor oplevelse at bo nogle dage i en af de lodges, der ligger i vildtområder.
Det behøver ikke at være nordpå, for også helt mod syd er der fine safariparker, hvor der er fuldstændig kontrol med såvel, at turisterne ikke ødelægger The Big Five’s tilværelse, men også, at krybskytter ikke kan komme til at ødelægge noget.
Dyrene hersker på disse steder i en sådan grad, at man typisk ikke må gå alene fra en lodgerestaurant til sin hytte, fordi man så risikerer at blive måltid for en leopard.
Sydafrika er en fantastisk destination med natur, der går fra frodige græssletter til canyons, der er næsten lige så utrolige som USA’s Grand Canyon, og hvor man aldrig glemmer, hvis man har været til barbecue på kanten af en flod, mens vildtet i mørkningen kommer frem for at drikke – fra antiloper, vandbøfler og flodheste til løver.