Helsingør er rykket op i Santander Divisionen med et purungt pigehold, hvor den ældste er 19 år gammel.
Den ældste spiller er 19, den yngste er lige fyldt 13 år, og tre andre går i 9. klasse sammen på Borupgårdsskolen i Helsingør. Fælles for dem er, at de spiller på Helsingør Golf Clubs bedste damehold, og midt i september sikrede sig oprykning for tredje år i træk med en stensikker 11-1 sejr over Hjortespring Golfklub og til næste sæson skal spille om DM-titlen i Santander Divisionen.
Lisa Drevsholt er holdleder, og ser sig selv som en mellemting mellem en reservemor og motivator for de unge piger, og det var hende, der sammen med netop afdøde Carsten Schmidt for fire år siden traf beslutningen om at gennemføre et totalt generationsskifte i den hæderkronede gamle klub.
”Vi besluttede at satse 100 procent på de unge piger, der for de flestes vedkommende var startet sammen på vores par3-bane, og som havde talent og udviklingspotentiale. Det har givet bonus. De var én sæson i 2. division, én sæson i 1. division og nu gælder det Santander Divisionen til næste år. Og vi håber, at det ikke kun bliver til én sæson der også,” siger hun.
Den tidligere landstræner Magnus Landström tiltrådte i klubben ligesom projektet var sat i gang, og han er også far til én af de unge piger, Kajsa.
”Det er lidt specielt at være træner for sin egen datter, men i forholdet til holdet betyder det ingenting. Det er altid golfen, spillet, der vinder, ikke den enkelte,” siger han og roser pigerne for alle sammen at være blevet bedre som sæsonen er skredet frem. ”Det er fælles for både den bedste og den yngste, at de har udviklet deres spil og er blevet bedre. Og så er de simpelthen bare gode sammen,” siger han.
Udfordringer
Bruttotruppen består af Anna Schmidt på 18, Amanda Thybo Bjerre Nielsen på 19, Olivia Grønborg, Kajsa Stie Landström og Filippa Svejstrup, der alle er 15, og Mellissa Johansen, der lige er fyldt 13. Alle har de sæsonen igennem spillet på holdet og alle har de bidraget med point.
Der er helt klart udfordringer for både træner og holdleder med sådan et hold, for, som Lisa Drevsholt siger: ”De er jo teenagere!”. Men selvom pigefnidder aldrig helt kan undgås, så er sammenholdet netop én af holdets styrker, siger hun. ”Pigerne er der for hinanden. De går caddie for hinanden, og hjælper hinanden.”
En anden udfordring med så unge spillere er forældrene. ”Jeg taler meget med forældrene, for de skal også se det her som et hold,” siger Lisa Drevsholt, og suppleres af Magnus Landström: ”Det er som regel fædrene, der går caddie for pigerne og ja, det er en udfordring fordi de gerne vil deres børn det bedste. Men jeg synes faktisk, at pigerne er fantastisk gode til at håndtere det når der opstår situationer. ’Hvis det skal være på den måde, så tager jeg selv bag’en’, siger de, og så fungerer det,” siger Magnus Landström.
Hverken Lisa Drevsholt eller Magnus Landström vil afvise, at holdet kan suppleres eller forstærkes inden næste sæson, men én ting slår de fast: Ingen skal komme udefra, hvis det ødelægger det gode sammenhold, for det har været nøglen til succes’en.
Boks: Pigerne
Vi bad pigerne sætte ord på hvad det er, der har givet dem succes, og om de har deres egen lille særhed:
Kajsa, 15 år: Vi har et tæt sammenhold, alle har det godt med hinanden. Og så træner vi godt sammen. Min lille overtro er, at jeg ikke kan lide at spille med en Pro V1 med nummer 4 på, og det er endda mit yndlingsnummer.
Filippa, 15 år: Vi kan gå ud og spille og fokusere på spillet samtidig med at vi har det rigtigt sjovt sammen. Der er et fedt sammenhold. Min lille særhed er, at alle mine jern skal stå i den rigtige rækkefølge i bag’en.
Melissa, 13 år: Der er en rigtig god stemning, og det er fedt at spille allesammen sammen. Selvom jeg er noget yngre, så accepterer de andre mig 100 %. Overtro: Jeg spillede altid uden at snøre mine sko. Nu har jeg så fået nye sko med BOA-lukning, men jeg spænder dem stadig meget løst.
Anna, 18 år: Jeg er jo veteranen på holdet, for jeg startede som 8-årig! Vi har bare et sindssygt godt fællesskab. Selvom jeg er 18 og Melissa bare 13, så træner specielt vi to rigtigt meget sammen. Jeg har mange rutiner på banen, som jeg bare skal gennemgå inden jeg er klar til at slå slaget.
Olivia, 15 år: Vi støtter og bakker hinanden op. Der er ikke noget med at blive sur, når en foursome-makker slår et dårligt slag, så er det bare ’kom igen’. Jeg har en sjov idé med, at jeg ikke skriver scoren før jeg har taget min handske på igen efter at have puttet.
Amanda, 19 år: Vi har et stærkt fællesskab, hvor vi også er konkurrenter, og så har vi et stærkt fællesskab. Ikke bare med hinanden, men med hele klubben. Min lille særhed er, at jeg har et lille klistermærke på min vogn, som jeg altid kradser i tre gange inden et slag, og så klikker jeg tre gange med bold-markøren på min pitchfork i lommen.