Klubben på kanten af Limfjorden lever i den grad af medlemmers aktive deltagelse – i alt fra byggeprojekter til banepleje.
Tekst: Peter Bugge og Karsten Ginge
Foto: PR og Peter Bugge
Da vi efter dagens runde på Sebber Kloster Golfklubs bane sidder og nyder en kold fadøl i solen, kommer to af klubbens medlemmer ind. De har netop brugt hele formiddagen på at reparere stier efter de foregående dages regnskyl.
For sådan er det i Sebber. Når noget skal gøres, er medlemmerne ikke bange for at tage fat. Og sådan har det faktisk været lige siden i klubben på kanten af Limfjorden, siden den blev stiftet i 1992. Da de første ni huller skulle etableres, var det således medlemmerne alene der stod for arbejdet med både at anlægge og passe dem.
Hullerne var midlertidige, men da de første ”rigtige” huller blev skabt i 1997, var medlemmerne klar til at tage fat igen. Denne gang dog med hjælp fra professionelle, der tog sig af teesteder og greens og overlod resten af arbejdet til de frivillige. Selve banedesignet tog golfarkitekt Henrik Jacobsen dog af.
Det slap de godt fra. De ni huller bugter sig gennem bakkerne – det går i den grad op og ned, hvilket vi især mærker, da vi skal bestige, hvad der føles som en stigning uden for kategori op til 7. green. Men undervejs på de ni huller mødes vi også af spektakulære naturoplevelser. Ikke mindst på hul 8, hvor der i andetslaget er enestående udsigt over Halkær og Nibe Bredning, samt kirken og klosteret, der har lagt navn til banen.
Det 800 år gamle kloster, der før reformationen fungerede som hjem for otte nonner af benediktinerordenen. I dag er det en idyllisk herregård, der især bruges til alskens firmaarrangementer og fester, men også udlejer værelser og i det hele taget har et tæt samarbejde med golfklubben.
En helt anden bane
Banens sidste ni huller blev indviet i 2004, og det er som en helt anden bane. Her afholdt medlemmerne sig fra at hjælpe til med etableringen, men lod i stedet eksperter skære sig vej gennem tæt skov. Deciderede skovhuller fik gæster og medlemmer dog kun lov at boltre sig på i kort tid, for i januar 2005 kom orkanen Bertha, som den blev døbt af TV2, forbi og ryddede godt og grundigt op i de mange træer. De ni huller kaldes stadig for ”Skovsløjfen”, og flere af hullerne er fortsat skærmet godt af både gamle træer, der overlevede Bertha, samt nye, der efterhånden er skudt godt op. Det er klart den mest interessant af de to sløjfer.
Vi er på besøg i sommerferien, og det er vi ikke ene om. Ugen før har over 600 gæster fundet vej til klubben i forbindelse med et årligt tilbageværende tiltag. Uge 28 var i mange år en helt død uge, men for tre år siden indførte man ”billig-uge”, hvor greenfee og en bid brød efter runden kan klares for den nette sum af 100 kroner. Igen med stor hjælp fra klubbens frivillige.
Men banen bærer ikke præg af de mange gæster. Den er i rigtig god stand under vores besøg, hvor vandingsanlæg på flere huller er med til at holde fairways saftige og indbydende. Greens er generelt store og hurtige, men langt fra umulige. Bunkers er generelt noget større end vanligt.Det er muligt at komme rundt uden at miste alt for mange bolde, men især på skovhullerne skal man altså holde sig fra træerne, lærer jeg af bitter erfaring.13. hul kan som mange andre huller på banen spilles på forskellige måder. Tag chancen over søen eller spil den sikkert rundt
Nyt klubhus
Efter runden kigger vi nærmere på klubhuset. Sidst, jeg var på besøg, bestod det af to skurvogne, som tidligere havde tjent i et flygtningecenter. Men i dag kan klubbens 750 medlemmer boltre sig i store, og flotte omgivelser. Som de naturligvis selv har været med til at bygge.
Her er også et veludstyret køkken, som bruges til særlige golf- arrangementer – for eksempel i billigugen – hvor der er fuld gang i alle potter og pander. Normalt skal gæster dog regne med høflig selvbetjening, men mad og drikke kan bestilles på forhånd. Eller man kan lade sig inspirere af menukortet på 14. hul fra det lokale pizzeria, som gerne bringer ud.
Banen hører ikke til blandt de længste – 4.914 meter og 5.771 fra de to forskellige teesteder. Dermed er den ikke lang nok til store turneringer, og når klubbens elitespillere bliver for gode, søger de gerne andre steder hen. For eksempel til nærliggende HimmerLand.
Povl Munk er formand, men varetager også en hel række andre funktioner i den lille klub.
– Vi støtter eliten, men bliver de for gode, støtter vi dem også i at komme videre. Sådan er det jo – vi kan jo ikke leve op til det uden at sætte noget andet til side, forklarer klubbens formand, Povl Munk Christensen, som også beretter om en stor og succesfuld junior-afdeling.
– Vi hygger os og har det sjovt med vores juniorer. Vi har lige holdt sommerlejr for dem – altså sommerlejr, ikke træningslejr. Det er vigtigt, siger han og fremhæver i samme moment en særlig ting ved klubben:
– Det sociale liv. Det er altafgørende i denne klub – og også det, jeg som formand kæmper for. Sammenholdet og at alle hilser på hinanden, lyder det, inden han afbrydes af to unge gæster, der gerne vil prøve kræfter med klubbens Par 3-bane. Formanden tager sig nemlig af adskillige opgaver: Ud over at være formand, passer han også sekretariatet – og står for den daglige rengøring.
Sådan er det nemlig i Sebber.
Sebber Kloster Golfklub
Bjerregaardsvej 23, 9240 Nibe
Tlf: 22104500
Mail: kontor@sebbergolf.dk
Greenfee: 400,-