Banen i Ry har ført en omtumlet tilværelse men er i dag et fremragende og udfordrende anlæg, hvor alle er velkomne.
Tekst: Peter Bugge
Foto: Peter Bugge og PR
Når man nævner Silkeborg og golf i samme sætning, tænker de fleste nok på banen i Resenbro, der sidste år lagde græs til Made in Denmark. Men små 20 kilometer derfra råder Silkeborg Ry Golfklub over 27 andre huller, der er ganske anderledes end den gamle skovbane
Ry Golfklub slog dørene op for golfspillere på Pay&Play-banen en regnvejrstung majdag i 2011. I 2012 var mesterskabsbanen også klar, men blot en måned efter havnede klubben og dens medlemmer i decideret stormvejr, da ejeren, Pro Ark Golf, i efteråret 2012 gik konkurs. Redningen kom et halvt års tid senere, da Ry og Silkeborgs golfklubber slog sig sammen under navnet Silkeborg Ry Golfklub – og dermed var landets første fusionsklub en realitet.
Alle skal udfordres
De tunge skyer er for længst væk, da vi en smuk sommerdag kommer på besøg. Både helt bogstaveligt og i overført betydning. Solen skinner fra en skyfri himmel og bader anlægget i det smukkeste sommerlys. Vejen op til det lille, men hyggelige klubhus slynger sig op mellem nybyggede og halvfærdige villaer og rækkehuse. Banen blev nemlig fra start tænkt ind som en integreret del af en helt ny bydel.
Det er den danske arkitekt Line Mortensen, der, med hjælp fra Søren Kjeldsen, har slået stregerne til de 27 huller. En 18 hullers mesterskabsbane og 9 hullers Pay&Play, der af mange omtales som Danmarks bedste af sin slags. Og det arbejde er arkitekten sluppet ganske heldigt fra. Ideen med banen i Ry var, at alle – uanset niveau – skulle kunne spille den. Og udfordres. Og det må siges at være lykkedes.
Ved første øjekast virker banen helt tilforladelig. Den er åben, fairways er brede, ca 40 meter i snit, og der ser ikke ud til at være de store dikkedarer. Men når man først kaster sig over den, viser den alligevel tænder. Det kræver i den grad course management at komme fornuftigt rundt, det nytter ikke bare at tæve løs med driveren. Bolden skal placeres helt rigtigt for at sikre den rigtige indgang til greens. Ellers havner man uden tvivl i en af de 127 bunkers, der er drysset med løs hånd ud over anlægget. Undertegnede får i hvert fald rigeligt med bunkertræning på de 18 huller, og jeg får også masser af besøg i den velvoksne rough, der gør et massivt indhug i boldbeholdningen. Klubben planlægger for øvrigt et større arbejde med roughen for at få fjernet al kløver. Man skal kunne finde sin bold og spille videre – selvfølgelig med passende straf.
Vært for Challenge Tour
Dermed adskiller Ry-banen sig fra ”storebror” i Resenbro, hvor de største problemer er træerne, der omkranser hullerne. Ry er på mange måder langt sværere at spille, hvilket mange af fusionsklubbens især ældre medlemmer har problemer med. Til gengæld er klubbens yngre medlemmer vilde med de mange udfordringer i Ry.
Og de professionelle golfspillere har også fået øje på banen, der fra 7.-10. august er værter for Challenge Tour-turneringen ”Made in Denmark Challenge – presented by Freja”. De skal nok regne med at få kam til deres hår, ikke mindst hvis vinden har tænkt sig at spille med, som den som oftest gør det på de kanter.
Første hul er samtidig banens sværeste – så er man ligesom i gang. Der er masser af fine huller på banen, f. eks 5., hvor man fra en bakke med strålende udsigt skal finde 206 meter frem i driveren for at klare en stor sø. Eller 10., hvor drivet skal placeres helt præcist for at få den bedste indgang. Og så er der 14. – et utroligt smukt, og utroligt svært hul på 411 meter. Fælles for dem alle er, at man skal tænke strategisk for at holde stregerne væk fra scorekortet. Og sådan er det hele vejen rundt.
Da vi er færdige med runden, er et hold nordmænd ved at være klar til at slå ud på 10. hul. De er blot en lille del af de mange greenfee-gæster der har fået øje på banen. Og det hjælper selvfølgelig også, at banen er åben om vinteren med spil til sommergreens.
Her skal være rart
Vi nyder en øl med golfmanager Anette Syvertsen på terrassen foran klubhuset. Med fremragende udsigt over puttinggreen og et par af hullerne på bageste sløjfe. Vi beder hende fremhæve det mest positive ved banen:
– Det med, at man skal tænke sig om, er fantastisk. Ikke bare på det aktuelle slag, men også det næste. Og så er der hele atmosfæren herude. Vi er en ung klub, og al den modvind, vi havde til at begynde med, har gjort, at en kerne af medlemmer har sat alt ind på, at den her klub skal have det godt – det skal være rart at komme herude. Her er en utrolig imødekommenhed, alle skal føle sig velkomne, fastslår hun.
Historien om golfbanen i Kildebjerg ved Ry er på mange måder som et eventyr: Den fik en hård start på livet, skulle så grueligt meget igennem, men endte alligevel som en smuk svane på det danske golflandkort.
Fakta
Silkeborg Ry Golfklub – Kildebjerg Rybanen
Skovagervej 200, 8680 Ry. welcome@srgolf.dk, srgolf.dk/banerne/ry/
18 huller, Par 72
Længde: 6340-5.194 meter (4 forskellige teesteder)
Greenfee: 250-450 kr.
Faciliteter:
Proshop
Cafe
Udlejning af golfbiler
Pay&Play-bane (Ni huller, Par 31)
Øl/vand og kaffeautomat
Omklædning/bad
Vand på banen – et toilet med vand
Der arbejdes på at etablere lynshelters med vandposter