Dumbarnie Links er blevet en del af det fine selskab af linksbaner på Fife, og i nærheden finder man den historiske bane Balcomie Links, designet af Old Tom Morris. Vi har testet begge baner.
Dumbarnie Golf Links er af World Golf Awards blevet præmieret som World’s Best New Golf Course 2021 og lagde i midten af august græs til kvindernes Scottish Open. Såvel ejer som banearkitekt er den tidligere engelske golfspiller og Ryder Cup-deltager, Clive Clark.
Der er langt imellem, at en ny linksbane åbner på en så fornem adresse; kyststrækningen på Kingdom of Fife, men det er lige hvad der skete, da Dumbarnie Links åbnede i maj 2020. Beliggenheden lidt syd for St Andrews og i nærheden af den legendariske King Barnes giver bestemt ekstra herlighedsværdi. Myndighederne i Skotland kan godt tillade, at der anlægges en ny golfbane tæt på kysten, men ofte tager det mange år at få en byggetilladelse i hus.
Da man i efteråret 2018 havde tilsået fairways og greens gik det hurtigt, og året efter i oktober 2019 kunne en lille gruppe af journalister som nogle af de allerførste få fornøjelsen af at spille de 18. huller på Dumbarnie Links. Vi mødtes på en hullet grusvej, som var tiltænkt de vogne, der var i færd med at bygge det nye klubhus.
En repræsentant for Dumbarnie Links er starter i dagens anledning og fortæller, at landskabet stort set var fladt på skråningerne ned mod havet. Og, det er næsten ufatteligt at forstå. Vi står og kigger ned på en bølgende fairway, hvis sider er flankeret af op til 6-7 meter høje klitter, og dette imponerende klitlandskab med høje og lavninger, som er godt tilgroet med græs og marehalm, fortsætter hele vejen igennem golfbanen.
Vi spiller det ene spektakulære golfhul efter det næste, og kan se det oprørte hav fra 14 af hullerne. Arkitekten Clive Clark har så vidt muligt lagt teestederne højt, og vi skal som regel gå opad imellem hullerne, men det belønnes med et godt overblik.
De ganske brede fairways vil helt sikkert gøre både gode og mindre gode spillere glade, og selvfølgelig bliver man hårdt straffet, hvis man mister fairway. Roughen er vild og tæt, også selvom meget ad den marehalm, der omgiver fairways er tilsået.
Det er en udfordrende og samtidig sjov bane at spille. Risk-reward hullerne er særdeles pirrende, og indspillet til de eleverede greens med runoffs giver en del smil på læben. Og, når det kommer til de jomfruelige greens på størrelse med små parcelhusgrunde, så bliver man yderligere stemt af kvaliteten.
Investorerne bag satser på at tiltrække golfspillere, som er villige til at lægge 2.200 kr. for en runde golf, og håber samtidig på at huse en Scottish Open og være kvalifikationsbane til The Open.
Vederkvægende Balcomie Links
Fra Dumbarnie Links følger vi kysten mod øst til den lille by Crail, hvor vi skal prøve kræfter med Balcomie Links.
Crail Golfing Society som råder over to baner ligger på det yderste af halvøen Fife, og spiller direkte ud til et ofte oprørt hav, også denne smukke solskinsdag, hvor vinder spænder flagdugen ud på alle 18 huller. Crail Golfing Society blev stiftet i 1886 som den syvende ældste golfklub i verden, og byder i dag på to 18. hullers golfbaner. Vi er kommet for at spille Balcomie Links, som kan bryste sig af at være designet af Old Tom Morris, og en bane som naturen fremfor maskiner har fået lov til at forme.
Det er en par 69-bane og den er forholdsvis kort. Fra de bagerste klodser måler banen ca. 5.300 m og fra Gul Tee knap 5.000 m, men det er på ingen måder en let bane. Vinden er som regel en faktor, der er svær at få styr på, og hvis man dertil lægger den store højdeforskel, der er på en del huller, så gælder det om at vælge sin kølle med omhu, hvis man ikke skal se alt for dum ud, når man spiller ind i vinden.
Tonen bliver slået an allerede fra 1. Tee, der også er banen højeste punkt. Hvis man ellers ikke lader sig forstyrre af udsigten til de grønne fairways, der ligger i forlængelse af efter hinanden, og ikke mindst de mørkebrune klipper, stranden og bølgerne, der brydes hele vejen langs kysten. De første fem huller spiller helt ud til stranden, og på et par af dogleg-hullerne kan du selv vælge, hvor meget af stranden du vil skære, og postkort-udsigten med havet som fast kulisse fortsætter på alle 18. huller.
Derimod er andelen af rough meget beskeden, og tilmed lav. Vi finder som regel de bolde, der bliver sendt på afveje, og det er bestemt et stort plus, og også atypisk for linksbanerne på Fife.
Vi bliver også mildt stemt, når vi træder ind på de filtagtige og ganske store greens, men desværre er det sin sag at klare 2-puts på de omfangsrige og ondulerede greens.
Balcomie Links er en af de mest spektakulære og kuperede baner, man kan spille på Fife.
Besøg i St Andrews
Med verdens ældste golfbane og seks andre golfbaner i byen er navnet ‘The Home of Golf’ ganske passende. Og byens største turistattraktion er da også Old Course med The Swilcan Bridge.
The Swilcan Bridge er den berømte lille stenbro på St. Andrews, der spænder over et lille vandløb mellem første og attende fairway. Broen er bygget for omkring 700 år siden og skulle hjælpe hyrderne med at få husdyr på tværs af vandløbet.
Om søndagen, hvor Old Course er lukket, kan det lade sig gøre at gå over broen og på banen, hvis man ikke spiller golf. Som regel skal man stå i kø for at tage en selfie på broen. Mange golfere besøger også Golfmuseet, som ligger ved 1. Tee.
Det er især unge studerende som præger gadebilledet i St Andrews, der huser Skotlands ældste universitet. Byen har et livligt handelsliv og hyggelige pubber og restauranter. The Jigger Inn ved The Old Course Hotel bliver regnet for at være byens bedste 19. hul med et stort udvalg af øl.
Det er også værd at besøge de smukke ruiner af St Andrews Castle og Cathedral, og for at få den bedste udsigt er det er en god idé at klatre op til toppen af St Rule’s Tower.
Fakta
Fife eller Kingdom of Fife har mere end 40 golfbaner, heriblandt mange historiske links baner. Den mest kendt og verdens ældste golfbane er Old Course på St Andrews.
Rejsen dertil:
Der er direkte flyforbindelser fra København til Edinburgh. Fra lufthavnen i Edinburgh tager det ca. 1 t og 15 min. at køre til St Andrews, som har mange overnatningsmuligheder og er et godt udgangspunkt for at spille linksgolfbanerne på Fife.
Bedste rejsetidspunkt:
Bedste tidspunkt at besøge Skotland på er i perioden fra maj til oktober.